Həddindən artıq şəkər qəbulu nələrə səbəb olur? - ARAŞDIRMA
Şirin qidalara həddən artıq meyllənmək sağlamlığınızı, rifahınızı korlaya bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, həkimlər şəkəri yüksək olan qidaların istehlakına ciddi nəzarət etmək zərurətində təkid edirlər. Əks təqdirdə, sağlamlığınızı korlaya bilərsiniz.
Amerika Ürək Dərnəyi qadınların gündə 25 qramdan (6 çay qaşığına bərabər) və kişilərin isə 37,5 qramdan və ya 9 çay qaşığından çox istifadə etməməsini tövsiyə edir.
Son tədqiqatlar şəkərin həddindən artıq istehlakı ilə ürək-damar xəstəlikləri və tip 2 diabetin inkişafı arasında əlaqə olduğunu göstərir. Bundan əlavə, həddindən artıq şəkər istehlakı bağırsaqlarda iltihablı prosesləri tətikləyir.
Həddindən artıq şəkər istehlak etdiyinizin əlamətlərinə aşağıdakılar daxildir:
Daimi şirniyyat arzusu
Qan şəkərinin səviyyəsinin dəyişməsi səbəbindən dövri asılılıq yaradır.
Qeyri-sabit enerji səviyyəsi
Şəkər səviyyələrində sıçrayışlar enerjinin pozulmasına səbəb ola bilər, vaxtaşırı sizi hiperaktiv edir və ya əksinə, kəskin yorğunluq hissi keçirir.
Diş problemləri
Həddindən artıq şəkər istehlakı dişlərin çürüməsinə səbəb ola bilər, çünki ağızdakı bakteriyalar şəkəri turşuya çevirərək diş minasını zəiflədir.
Çəki artıqlığı
Şəkərin müntəzəm istehlakı əlavə çəki qazanmaqla əlaqələndirilir, çünki yüksək şəkər səviyyəsi maddələr mübadiləsinə təsir edə bilər, bədənin balansını pozur.
Xroniki ağrı hissi
Həddindən artıq şəkər yemək bədəndə iltihaba səbəb olaraq, xüsusən də osteoartritli insanlarda xroniki ağrıları daha da gücləndirə bilər.
Daimi aclıq hissi
Şirniyyatlar, aclığı təmin etmələrinə baxmayaraq, tez bir zamanda geri qayıtmasına səbəb olur, bu da nəzarətsiz qəlyanaltılara və əlavə şəkər istehlakına səbəb ola bilər.
Qan təzyiqi ilə bağlı problemlər
Həddindən artıq şəkər istehlakı yüksək təzyiqə səbəb ola bilər, ürək-damar sistemi üçün problemlər yaradır.
Milli.Az