Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyur

Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyurQatıq süd məhsulları arasında ən faydalılarından biri hesab olunur və sağlamlığa çoxsaylı müsbət təsirləri ilə tanınır. Qədim dövrlərdən bəri istifadə olunan qatıq zəngin qida dəyərinə və təbii probiyotik təsirlərə malikdir. Hər gün qatıq istehlakı bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyərək həzm prosesini gücləndirir və ümumən orqanizmə böyük fayda verir. Bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların sayını artıran qatıq, xüsusilə probiyotik təsirləri ilə qidaların düzgün şəkildə parçalanmasını və sorulmasını təmin edir. Mütəmadi olaraq qatıq yemək bağırsaq mikroflorasını tarazlayır və həzm sistemi xəstəliklərinin qarşısını almaqda kömək edir. Bu xüsusiyyətləri ilə şişkinlik, qəbizlik və həzmsizlik kimi həzm problemlərinin qarşısını alır.
Milli.Az xəbər verir ki, qatıq həmçinin immunitet sisteminə də müsbət təsir göstərir. İmmunitet sistemi üçün mühüm olan probiyotiklər qatıqda bol miqdarda mövcuddur və bədənin viruslar, bakteriyalar və digər xəstəlik törədiciləri ilə mübarizə gücünü artırır. Mütəmadi qatıq istehlakı immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırır. Beləliklə, qatıq gündəlik rasionda öz yerini tutaraq bədənin xəstəliklərə qarşı müdafiəsini dəstəkləyir və sağlam qalmaq üçün bir vasitə kimi çıxış edir.
Sümük sağlamlığını qorumaq baxımından da qatıq çox əhəmiyyətlidir. Qatığın tərkibində bol miqdarda kalsium və D vitamini mövcuddur ki, bu da sümük toxumasını gücləndirir və sümük mineral sıxlığını artırır. Bu xüsusilə yaşlandıqca ortaya çıxan osteoporoz kimi sümük xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Qatıqdakı kalsium sümüklərin gücünü və elastikliyini artıraraq düşmə və ya travmalar nəticəsində yaranan sümük qırıqlarının qarşısını almağa da yardım edir.
Çəki idarəsi üçün də qatıq əla seçimdir. Az kalorili, amma yüksək qidalandırıcı tərkibli qatıq doyma hissi yaratmaqla yanaşı, yağ yandırılmasını da təşviq edir. Xüsusilə az yağlı və ya yağsız qatıq variantları pəhriz proqramlarında əvəzsiz qida olaraq tanınır. Qatığın zülal tərkibi onu uzun müddət toxluq hissi yaratmaqda effektiv edir və bununla da insanın iştahını azaldaraq çəkiyə nəzarət etməsinə dəstək olur. Yəni qatıq həm doyurucu, həm də çəkiyə nəzarət etmək istəyənlər üçün kalorisi az, lakin qida dəyəri yüksək bir seçimdir.
Dərinin sağlamlığı baxımından da qatıq olduqca faydalıdır. Tərkibindəki laktik turşu dərini təmizləyərək ölü hüceyrələrdən azad olmasına kömək edir. Bu, dərinin daha parlaq və təmiz görünməsinə şərait yaradır. Qatıq dərini nəmləndirir, hətta dəri səthindəki qızarıqlıqları azaldaraq rahatlaşdırıcı təsir göstərir. Ev şəraitində dəriyə maska şəklində tətbiq olunan qatıq, dərinin sağlamlığını dəstəkləyir və ona təbii bir parlaqlıq qazandırır.
Qan təzyiqinin tənzimlənməsində də qatığın rolu böyükdür. Tərkibindəki kalium, damarların genişlənməsinə və qan dövranının yaxşılaşmasına kömək edir ki, bu da qan təzyiqini tənzimləyir. Qatıq müntəzəm olaraq qəbul edildikdə qan təzyiqini sabit saxlayaraq yüksək təzyiq riskini azaldır və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Beləliklə, qatıq həm qidalandırıcı, həm də bədənə müxtəlif sahələrdə faydalı təsirlər göstərən qidadır. Onun həm immunitet, həm həzm sistemi, həm də sümük və dəri sağlamlığına olan müsbət təsirləri onu gündəlik rasiona daxil etmək üçün əsaslı səbəblərdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 935   Tarix: 05 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

turlar.az

yay kolleksiyasi kosmetoloq sac duzumleri müsabiqələr qadin dunyasi kulinariya makaronlar lobya tursusu kosmetika seksler qiz evi novruz hakisdalari banan brusell bakteriyası