Hər gün çörək yediyinizdə nə baş verir? - "Avto pivə sindromu"
Səhər yeməyinin ayrılmaz hissəsi sayılan çörək bəzən düşündüyümüz qədər zərərsiz olmaya bilər. Səhiyyə mütəxəssisləri, xüsusilə də həkim Dr. Mickey Mehta çörəyin hər gün və həddindən artıq istehlakının sağlamlıq üçün ciddi nəticələr doğura biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
Milli.Az xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bu sadə qida, spirtli içki qəbul etmədən sərxoşluq simptomları ilə müşayiət olunan avto pivə sindromu adlı nadir bir xəstəliyin yaranmasına səbəb ola bilər.
"Bu sindrom bağırsaqda maya və göbələk növlərinin həddindən artıq artması ilə yaranır. Onlar çörək kimi karbohidratlarla qidalanaraq etanol istehsal edir, yəni bədəninizin içində spirt əmələ gəlir," - deyə Dr. Mehta izah edib.
Bu vəziyyət "bağırsağın fermentasiya sindromu" adı ilə də tanınır. Avto pivə sindromuna tutulmuş insanlar çörək, makaron, şəkərli qidalar kimi yüksək karbohidratlı məhsullar istehlak etdikdə, bədənlərində spirt əmələ gəlməyə başlayır. Nəticədə isə başgicəllənmə, nitq pozğunluğu, yorğunluq, sərxoşluq hissi və hətta qan spirtinin yüksək səviyyəsi müşahidə edilə bilər.
Dr. Mehta xüsusilə ağ çörək, makaron, şəkərli qidalar, kartof cipsləri və qazlı içkilər kimi məhsulların istehlakında ehtiyatlı olmağı məsləhət görür.
Sağlamlıqla bağlı problemlər yaşamamaq üçün çörək istehlakınızı nəzarətdə saxlayın və balanslı qidalanmanı seçin.
Fidan
Milli.Az