Hər gün xiyar yesək, orqanizmdə nə baş verər?

Hər gün xiyar yesək, orqanizmdə nə baş verər?Xiyarın tərkibində orqanizm üçün çoxlu vacib maddələr var. Xiyar gündəlik rasionunuza daxil edilə bilən ən məşhur və sağlam tərəvəzlərdən biridir. Bu məhsul təkcə dadlı deyil, həm də zəngin tərkibinə görə inanılmaz dərəcədə sağlamdır.
Bəs, hər gün xiyar yemək faydalıdır?
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, xiyarda B qrupu vitaminləri, tiamin, riboflavin, lif, K vitamini, bitki mənşəli protein, pantotenik turşu, C vitamini, qlükoza, yağlar, kalium, manqan, kalsium, maqnezium, niasin, sink, fol turşusu kimi orqanizm üçün vacib olan bir çox maddələr var. 
Xiyarın müntəzəm istifadəsi orqanizmi bir çox zəruri maddələrlə təmin edir. Məsələn, yarım dilimlənmiş xiyarda 0,3 qram lif, 1,9 qram karbohidrat və 0,3 qram bitki zülalı var. Bu, gün ərzində qida balansını qorumaq üçün kifayətdir. 
Xatırlamaq lazımdır ki, xiyar digər qidaların həzminə kömək edir, lakin onların özləri həzm etmək üçün kifayət qədər uzun vaxt tələb edir. Xiyarın bir hissəsi olan A, B və C vitaminləri orqanizmin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Xiyar orqanizmdə su çatışmazlığını 95% tamamlayır, tərkibindəki maqnezium, kalium və silikon dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. Yüksək lif tərkibi və aşağı kalorili tərkibi sayəsində xiyar arıqlamaq istəyənlər üçün ideal qidadır. Bundan əlavə, xiyar tərkibindəki sterol sayəsində qanda xolesterin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir. Xiyarda olan erepsin fermenti həzm sisteminin işini yaxşılaşdırır, tullantıları və toksinləri aradan qaldırmağa və qanı təmizləməyə kömək edir. Xiyar suyu mədə xorası və qastrit, həmçinin böyrəklərin sağlamlığını yaxşılaşdıran orqanizmdə sidik turşusunun səviyyəsini saxlamaq üçün tövsiyə olunur.
Xiyar xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək etdiyi üçün şəkər xəstəliyinə nəzarət etmək üçün də faydalıdır. Xiyarda olan mineral silisium dırnaqların və saçların vəziyyətini yaxşılaşdırır. Xiyar diş ətlərini sağlam saxlamağa kömək edir və baş ağrılarını yüngülləşdirir. Tərkibindəki yüksək fosfor sayəsində xiyar hormonal balansı qorumağa kömək edir.
Hər gün xiyar yemək üçün bir çox səbəb var. Birincisi, xiyar bədəni nəmləndirir, bu xüsusilə isti havalarda vacibdir. Tərkibindəki 95% su onları ideal maye mənbəyi edir. İkincisi, xiyar həzmə müsbət təsiri və qəbizliyi aradan qaldırdığı üçün sızanaqlarla mübarizə aparmağa kömək edir. Üçüncüsü, xiyarlarda uşaqlıq boynu və döş xərçəngi də daxil olmaqla müəyyən xərçəng növlərinin riskini azaldan polifenollar və liqnanlar var. Dördüncüsü, xiyar yüksək lif və su tərkibinə görə çəkini idarə etməyə kömək edir, bu da uzun müddət toxluq hissini saxlamağa kömək edir. Bununla belə, acqarına xiyar yemək tövsiyə edilmir, bir az limon suyu əlavə etmək daha yaxşıdır. Nəhayət, xiyar tərkibindəki yüksək K vitamini sayəsində sümükləri möhkəm saxlayır, bu da kalsiumun bədəndə düzgün paylanmasına kömək edir, sınıqlardan qoruyur və osteoporozun qarşısını alır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 972   Tarix: 25 avqust 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?

Qış aylarında paltarları radiatorların üstündə qurutmaq sağlamlıq baxımından məsləhət görülmür. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Muhammet Sinan Dağdeviren deyib. O bildirib ki, evdə paltarların evin içində paltar ipind

.

Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?

Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, fiziki aktivliyin azlığı bir sıra ciddi xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin yaranma riskini artıra bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, hərəkətsiz həyat tərzi orqanizmdə maddələ

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Ayaqlarımız niyə üşüyür? - Əsas səbəb açıqlandı

Bir çox insan, xüsusilə soyuq havalarda və ya ev şəraitində belə ayaqlarının tez-tez üşüdüyündən şikayətlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu vəziyyətin əsas səbəblərini açıqlayıb. Həkimlərin sözlərinə görə, ayaqların üşüməsini

.

Yaşlandıqca niyə özünəinam zəifləyir?

Orta yaş dövründə özünə inamın azalması gələcəkdə demensiya riskinin artması ilə əlaqəlidir. Bu nəticəyə London Universitet Kollecinin alimləri gəlib. Araşdırmanın aparıcı müəllifi Filip Frank bu barədə Independent nəşrin

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Azərbaycanda 60 günlük körpə qidadan öldü - İlk 6 ay qətiyyən başqa yemək olmaz - SƏBƏB

Abşeron rayonunda 2 aylıq körpə bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb. 23 oktyabr 2025-ci il təvəllüdlü Rəvanə Muxtarova yaşadığı Xırdalan şəhərindəki evdə boğazında qida qalması nəticəsində boğularaq vəfat edib. xəbər verir ki

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

turlar.az

geyim seçimi sade makiyaj sekilleri geyim dəbləri qarasin qizlar ucun makiyaj evdarlıq kitabı qadın xəyanət şirniyyatların hazırlanması kosmetika dieta faydalı məsləhətlər burclerin uygunlugu hakıştalar şəhid