Hər gün xiyar yesək, orqanizmdə nə baş verər?

Hər gün xiyar yesək, orqanizmdə nə baş verər?Xiyarın tərkibində orqanizm üçün çoxlu vacib maddələr var. Xiyar gündəlik rasionunuza daxil edilə bilən ən məşhur və sağlam tərəvəzlərdən biridir. Bu məhsul təkcə dadlı deyil, həm də zəngin tərkibinə görə inanılmaz dərəcədə sağlamdır.
Bəs, hər gün xiyar yemək faydalıdır?
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, xiyarda B qrupu vitaminləri, tiamin, riboflavin, lif, K vitamini, bitki mənşəli protein, pantotenik turşu, C vitamini, qlükoza, yağlar, kalium, manqan, kalsium, maqnezium, niasin, sink, fol turşusu kimi orqanizm üçün vacib olan bir çox maddələr var. 
Xiyarın müntəzəm istifadəsi orqanizmi bir çox zəruri maddələrlə təmin edir. Məsələn, yarım dilimlənmiş xiyarda 0,3 qram lif, 1,9 qram karbohidrat və 0,3 qram bitki zülalı var. Bu, gün ərzində qida balansını qorumaq üçün kifayətdir. 
Xatırlamaq lazımdır ki, xiyar digər qidaların həzminə kömək edir, lakin onların özləri həzm etmək üçün kifayət qədər uzun vaxt tələb edir. Xiyarın bir hissəsi olan A, B və C vitaminləri orqanizmin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Xiyar orqanizmdə su çatışmazlığını 95% tamamlayır, tərkibindəki maqnezium, kalium və silikon dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. Yüksək lif tərkibi və aşağı kalorili tərkibi sayəsində xiyar arıqlamaq istəyənlər üçün ideal qidadır. Bundan əlavə, xiyar tərkibindəki sterol sayəsində qanda xolesterin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir. Xiyarda olan erepsin fermenti həzm sisteminin işini yaxşılaşdırır, tullantıları və toksinləri aradan qaldırmağa və qanı təmizləməyə kömək edir. Xiyar suyu mədə xorası və qastrit, həmçinin böyrəklərin sağlamlığını yaxşılaşdıran orqanizmdə sidik turşusunun səviyyəsini saxlamaq üçün tövsiyə olunur.
Xiyar xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək etdiyi üçün şəkər xəstəliyinə nəzarət etmək üçün də faydalıdır. Xiyarda olan mineral silisium dırnaqların və saçların vəziyyətini yaxşılaşdırır. Xiyar diş ətlərini sağlam saxlamağa kömək edir və baş ağrılarını yüngülləşdirir. Tərkibindəki yüksək fosfor sayəsində xiyar hormonal balansı qorumağa kömək edir.
Hər gün xiyar yemək üçün bir çox səbəb var. Birincisi, xiyar bədəni nəmləndirir, bu xüsusilə isti havalarda vacibdir. Tərkibindəki 95% su onları ideal maye mənbəyi edir. İkincisi, xiyar həzmə müsbət təsiri və qəbizliyi aradan qaldırdığı üçün sızanaqlarla mübarizə aparmağa kömək edir. Üçüncüsü, xiyarlarda uşaqlıq boynu və döş xərçəngi də daxil olmaqla müəyyən xərçəng növlərinin riskini azaldan polifenollar və liqnanlar var. Dördüncüsü, xiyar yüksək lif və su tərkibinə görə çəkini idarə etməyə kömək edir, bu da uzun müddət toxluq hissini saxlamağa kömək edir. Bununla belə, acqarına xiyar yemək tövsiyə edilmir, bir az limon suyu əlavə etmək daha yaxşıdır. Nəhayət, xiyar tərkibindəki yüksək K vitamini sayəsində sümükləri möhkəm saxlayır, bu da kalsiumun bədəndə düzgün paylanmasına kömək edir, sınıqlardan qoruyur və osteoporozun qarşısını alır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 848   Tarix: 25 avqust 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

İndiki dövrün səssiz ölüm xəbərçiləri - Bunlari yeməyin

Müasir qidalanma vərdişləri sürətli həyat tərzinə uyğun olaraq dəyişməkdədir. Hazır və asan əldə olunan qidalar bir çox insanın gündəlik menyusunun əsas hissəsinə çevrilib. Lakin bu cür rahatlıq sağlamlıq üçün ciddi təhlükələ

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

.

Alça kimlərə olmaz?

Yazın gəlişi ilə təbiət canlanır, ağaclar bar verir, piştaxtalar isə rəngarəng meyvələrlə dolur. Hər fəsilin öz neməti olsa da, yaz aylarında çoxlarının səbirsizliklə gözlədiyi meyvələrdən biri alçadır. May ayı başlayar-başlama

.

Səhərlər bunu içən gec qocalır - Ömrü uzadır

Hollandiya alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə səhərlər müntəzəm olaraq qəhvə içmək yaşlanma prosesini ləngidə, depressiya riskini isə 20 faiz azalda bilər. "European Journal of Nutrition" jurnalında dər

.

Ölümcül virus yayıldı - 9 milyon insan təhlükədə

"Aspergillus fumigatus" adlı ölümcül göbələk növü yayılır. xəbər verir ki, alimlər bu patogenin Afrika və Cənubi Amerikadan şimala doğru hərəkət edərək, milyonlarla insanın sağlamlığını təhlükə altına ata biləcəyin

.

Bu ət toyuqdan iki dəfə sağlamdır: Mütləq yeməlisiniz

Sağlam qidalanmaya gəldikdə, bir çox insanlar dərhal toyuq və ya hinduşka ağlına gəlir. xəbər verir ki, ördək ətində toyuq və hinduşka ətindən xeyli çox dəmir var. 100 qram ördəkdə təxminən 2,7 mq dəmir, hinduşka qaraciyərind

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

102 yaşlı Şarffenberqin uzun yaşamaq SİRRİ

ABŞ-da qidalanma sahəsində araşdırmaları ilə tanınan 102 yaşlı doktor Con Şarffenberq bir əsri geridə qoymağının sirrini açıqlayıb. xəbər verir ki, Şarffenberq bu barədə "Viva Longevity!" Yutub kanalına açıqlamasınd

.

Alçanı duzla yeməyin ziyanları

Yazın başlanğıcı ilə təbiət yenidən həyat tapır, ağaclar meyvə verir və ticarət məntəqələri müxtəlif növ meyvələrlə bəzənir. xəbər verir ki, hər mövsümün öz xüsusi məhsulları olsa da, yazın ən çox arzulanan meyvələrində

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar geyim seçimi sac duzumleri gözəllik xəbərləri bürc uyğunluğu toxuma və əl işləri qaragatin faydasi bayraq qurd ve quzu naz mila narin faydasi sirniyatlar