Hər kəsin bəyənərək yediyi bu qidalar xərçəng xəstəliyi yaradır - Professordan xəbərdarlıq

Hər kəsin bəyənərək yediyi bu qidalar xərçəng xəstəliyi yaradır - Professordan xəbərdarlıqQida üzrə mütəxəssislər həddindən artıq şəkərin immuniteti zəiflədə biləcəyinə və ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça biləcəyinə diqqət çəkir.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssis Prof. Dr. Osman Erk artıq şəkər istifadəsinin immun sistemini zəiflədərək piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərin əsasını qoyduğunu bildirir.
Prof. Dr. Erk qeyd edir ki,  əcdadlarımızın genləri ilə bizim genlərimiz demək olar ki, eynidir, lakin müasir qidalanma rejimi köklü şəkildə fərqlidir. O, "Əcdadlarımızın qidalanma tərzi ilə müqayisədə biz daha çox hazır qidalar istehlak edirik və bu qidalarda olduqca yüksək miqdarda rafinə edilmiş şəkər var. Bu isə genetik quruluşumuza uyğun olmayan bir qidalanma növüdür" deyərək şəkərin insan orqanizmi üçün uyğun olmadığını vurğulayır.
Tədqiqatlar göstərir ki, əcdadlarımız şəkəri yalnız baldan alırdı və rafinə edilmiş şəkərlə heç vaxt qarşılaşmayıblar. Prof. Dr. Erk bildirir ki, artıq şəkər orqanizm tərəfindən toksik maddə kimi qəbul olunur və immunitet sisteminə mənfi təsir edir.
Şəkər alkoqol və tütün qədər asılılıq yaradan maddədir. Müasir dövrdə bir çox emal olunmuş qida şəkər ehtiva edir və şəkərin piylənmə ilə əlaqəli genlərlə bağlı olması piylənməyə meyilli insanlarda daha çox risk yaradır. Eyni zamanda, şəkər diabet, damar sərtliyi və ürək xəstəlikləri kimi bir çox xəstəliklərə səbəb ola bilər. Prof. Dr. Erk xəbərdarlıq edir ki, şəkər immun sistemini zəiflədərək uzun müddətdə ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.
Şəkər yalnız immuniteti zəiflətməklə qalmır, eyni zamanda, qlükozanı çox sevən xərçəng hüceyrələrini də qidalandırır. Xərçəng hüceyrələri digər hüceyrələrdən fərqli olaraq, oksigensiz mühitdə şəkərdən istifadə edərək çoxalır. Həddindən artıq şəkər istehlakı, bu hüceyrələrin daha sürətli böyüməsinə səbəb ola bilər.
Rafinə edilmiş şəkər və ağ un kimi yüksək qlisemik indeksli qidalar istehlak edildikdə, qan şəkəri, insulin və IGF-1 səviyyələri sürətlə artır və bu da xərçəng hüceyrələrinin inkişafına şərait yaradır. Şəkərlə zəngin qidaların xərçəng riskini artıra biləcəyini göstərən araşdırmalar da mövcuddur.
İmmuniteti zəiflədən və digər mənfi təsirlərindən qorunmaq üçün yalnız şirniyyatdan imtina etmək kifayət deyil. Çünki bazarda "şəkərsiz" adı altında satılan bir çox məhsul əslində fruktozla zəngin qarğıdalı şərbəti kimi süni dadlandırıcılar ehtiva edir. Prof. Dr. Erk xəbərdarlıq edir ki, bir çox qablaşdırılmış qidalara fərqli formada şəkər əlavə oluna bilər və hətta bəzi içkilərdə də sadə şəkər mövcuddur.
Şəkər immunitet sistemini zəiflədərək insan sağlamlığını təhdid edən ən təhlükəli qidalardan biridir. Şəkərsiz hesab edilən ketçup, şorba, mayonez kimi məhsullarda belə gizli şəkər ola bilər. Sağlam və keyfiyyətli həyat üçün mütləq etiket oxumağı öyrənməli və şəkərin hər növündən uzaq durmalısınız.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 812   Tarix: 17 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümüklərin kütləsi artır

.

Çayınıza bir ədəd əlavə edin - Qaraciyərin dərmanıdır

Qış aylarında həm bədəni isidən, həm də immunitet sistemini gücləndirən təbii vasitələrdən biri mixəkdir. Bu kiçik, lakin güclü ədviyyat yalnız xoş qoxusu ilə deyil, həm də sağlamlığa faydalı təsirləri ilə seçilir. xəbə

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Dərmanlarla gəncləşmək istəyənlərə xəbərdarlıq - Xərçəng yaradır

Bəzi əlavələr tez-tez gəncliyi qorumağın və yaşlanmanı yavaşlatmağın yolu kimi reklam olunur, amma elmi əsasları çox məhduddur. xəbər verir ki, bunu rusiyalı dermatoloq və kosmetoloq Natalya Mixaylova bildirib. "Bəz

.

Ən zərərli çay: bir fincanı 100 siqaretdən də pisdir

Çoxsaylı çay növləri arasında orqanizmə son dərəcə mənfi təsir göstərən biri də var. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, ekspertlərin fikrincə, bu içkinin bir stəkanı insana zərər baxımından 100 ədəd çəkilmiş siqaret

.

Tez sağalmaq üçün bu supu için

Soyuqdəymə zamanı tez sağalmaq üçün toyuq supu için. xəbər verir ki, bunu rusiyanın tanınmış terapevti Anna Hakimova deyib. O, bildirib ki, bu qida tərkibindəki faydalı maddələr sayəsində orqanizmin bərpasına kömək edir v

.

Sümük xərçənginin də çarəsi tapıldı

Ağrıkəsicilərin xərçənglə mübarizədə yeni potensialı aşkarlanıb. bildirir ki, ABŞ-nin Con Hopkins Tibb Məktəbinin alimləri bəzi ağrıkəsici dərmanların təkcə ağrını azaltmadığını, həm də xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini ləngid

.

Hər 10 evdən 7-də var - Xərçəng yaradır

Evdə istifadə olunan bəzi ətirlər sağlamlıq üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, Fransanın "60 Millions de Consommateurs" təşkilatının araşdırmasına görə ətir çubuqları formaldehid, benzol, etilbenzol, furfural, stiren

turlar.az

geyim seçimi aksessuarlar qis geyimləri 2025 piroq reseptləri badimcan murebbesi hazirlanmasi pustenin faydalari gozalti qaralar ucun maskalar kosmetika cinsi əlaqə qiz evi ucun intim munasibetler bayatılarımızda vətən həsrəti tapmacalar