Hər kəsin bəyənərək yediyi bu qidalar xərçəng xəstəliyi yaradır - Professordan xəbərdarlıq

Hər kəsin bəyənərək yediyi bu qidalar xərçəng xəstəliyi yaradır - Professordan xəbərdarlıqQida üzrə mütəxəssislər həddindən artıq şəkərin immuniteti zəiflədə biləcəyinə və ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça biləcəyinə diqqət çəkir.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssis Prof. Dr. Osman Erk artıq şəkər istifadəsinin immun sistemini zəiflədərək piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərin əsasını qoyduğunu bildirir.
Prof. Dr. Erk qeyd edir ki,  əcdadlarımızın genləri ilə bizim genlərimiz demək olar ki, eynidir, lakin müasir qidalanma rejimi köklü şəkildə fərqlidir. O, "Əcdadlarımızın qidalanma tərzi ilə müqayisədə biz daha çox hazır qidalar istehlak edirik və bu qidalarda olduqca yüksək miqdarda rafinə edilmiş şəkər var. Bu isə genetik quruluşumuza uyğun olmayan bir qidalanma növüdür" deyərək şəkərin insan orqanizmi üçün uyğun olmadığını vurğulayır.
Tədqiqatlar göstərir ki, əcdadlarımız şəkəri yalnız baldan alırdı və rafinə edilmiş şəkərlə heç vaxt qarşılaşmayıblar. Prof. Dr. Erk bildirir ki, artıq şəkər orqanizm tərəfindən toksik maddə kimi qəbul olunur və immunitet sisteminə mənfi təsir edir.
Şəkər alkoqol və tütün qədər asılılıq yaradan maddədir. Müasir dövrdə bir çox emal olunmuş qida şəkər ehtiva edir və şəkərin piylənmə ilə əlaqəli genlərlə bağlı olması piylənməyə meyilli insanlarda daha çox risk yaradır. Eyni zamanda, şəkər diabet, damar sərtliyi və ürək xəstəlikləri kimi bir çox xəstəliklərə səbəb ola bilər. Prof. Dr. Erk xəbərdarlıq edir ki, şəkər immun sistemini zəiflədərək uzun müddətdə ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.
Şəkər yalnız immuniteti zəiflətməklə qalmır, eyni zamanda, qlükozanı çox sevən xərçəng hüceyrələrini də qidalandırır. Xərçəng hüceyrələri digər hüceyrələrdən fərqli olaraq, oksigensiz mühitdə şəkərdən istifadə edərək çoxalır. Həddindən artıq şəkər istehlakı, bu hüceyrələrin daha sürətli böyüməsinə səbəb ola bilər.
Rafinə edilmiş şəkər və ağ un kimi yüksək qlisemik indeksli qidalar istehlak edildikdə, qan şəkəri, insulin və IGF-1 səviyyələri sürətlə artır və bu da xərçəng hüceyrələrinin inkişafına şərait yaradır. Şəkərlə zəngin qidaların xərçəng riskini artıra biləcəyini göstərən araşdırmalar da mövcuddur.
İmmuniteti zəiflədən və digər mənfi təsirlərindən qorunmaq üçün yalnız şirniyyatdan imtina etmək kifayət deyil. Çünki bazarda "şəkərsiz" adı altında satılan bir çox məhsul əslində fruktozla zəngin qarğıdalı şərbəti kimi süni dadlandırıcılar ehtiva edir. Prof. Dr. Erk xəbərdarlıq edir ki, bir çox qablaşdırılmış qidalara fərqli formada şəkər əlavə oluna bilər və hətta bəzi içkilərdə də sadə şəkər mövcuddur.
Şəkər immunitet sistemini zəiflədərək insan sağlamlığını təhdid edən ən təhlükəli qidalardan biridir. Şəkərsiz hesab edilən ketçup, şorba, mayonez kimi məhsullarda belə gizli şəkər ola bilər. Sağlam və keyfiyyətli həyat üçün mütləq etiket oxumağı öyrənməli və şəkərin hər növündən uzaq durmalısınız.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 641   Tarix: 17 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün şorba yesəniz nə olar?

Şorbanın müntəzəm istehlakı orqanizmə bir çox fayda verə bilər, lakin bəzi potensial risklərə də malikdir. . -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlər hər gün şorba yesəniz orqanizmə nə olacağını izah ediblər. Şorbalar dünyanı

.

Dietoloq xolesterolu aşağı salan qidaları açıqladı

Sıyıqlar, tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, bitki yağları və yağlı balıqlar qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır. . -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalına müsahibəsində dietoloq və dietolo

.

Kompotun faydaları

Kompot təzə meyvələrin qaynadılması ilə hazırlanan içkidir və sağlamlığımıza bir sıra müsbət təsirləri var. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, kompot tərkibindəki müxtəlif meyvələr sayəsində bir çox vacib vitamin v

.

Səhərlər hiss edilən bu vəziyyət xərçəngin ilk əlaməti ola bilər

Səhər saatlarında bədənimizdə hiss etdiyimiz bəzi əlamətlər ciddi sağlamlıq problemlərinin, xüsusilə də xərçəngin ilkin siqnalları ola bilər. Bu səbəbdən, səhər oyandıqda bədənimizin verdiyi mesajlara diqqət yetirmək vacibdir

.

Balı harada saxlamaq olmaz?

Bal təbii və sağlam bir qida olsa da, düzgün saxlanılmadıqda keyfiyyətini itirə bilər. Bir çox insan balı yanlış yerdə saxlamaqla onun xüsusiyyətlərinə zərər verir. balın saxlanmaması gərəkən yerləri sizə təqdim edir:. İşıql

.

Qadın həyatını məhv edən hormonal pozğunluq

Son bir neçə ildə tibb elminə məlum olmayan müxtəlif xəstəliklər meydana gəlib. Müasir dövrdə ən çox yayılan xəstəliklərdən biri də hormonal pozğunluqdur. xəbər verir ki, daha çox qadınlarda aşkarlanan bu xəstəlik həyat tərzin

.

Diabet xəstələri üçün daha bir təhlükə

Son dövrlərdə ABŞ-da şəkər xəstəliyi üçün istifadə olunan "Ozempic" dərmanının yan təsirləri ilə bağlı narahatlıqlar artmaqdadır. xəbər verir ki, "Ozempic" diabeti idarə etmək və arıqlamaq üçün geniş şəkild

.

Burger niyə zərərlidir? - Daha faydalı etməyin üsulları

Burgerlər ən çox sevilən fast food yeməklərindən biridir, amma təəssüf ki, çox vaxt yağlı, kalorili və sağlamlıq üçün ziyanlı ola bilərlər. xəbər verir ki, bəzi sadə dəyişikliklər və doğru inqrediyentlər ilə burgeri dah

.

Qaşınmanın səbəbi bu imiş - Alimlər araşdırıb tapdı

Qaşıntı insanı anidən narahat edən və refleks şəkilində reaksiya verməsinə səbəb ola hissdir. Bir anlıq rahatlama hissi versə də, bəzən bu vəziyyət dərimizin təhrik olunmasına səbəb olur. Ancaq alimlərin son araşdırmalar

turlar.az

sonxeber.az toy makiyajlari hamiləlik geyim dəbləri hamilə qadın nə yeməli dirnaq berkiden maskalar küftə reseptləri saglamliq xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır uzeyir şəkərbura penis xanım az