Hər kəsin bəyənərək yediyi bu qidalar xərçəng xəstəliyi yaradır - Professordan xəbərdarlıq

Hər kəsin bəyənərək yediyi bu qidalar xərçəng xəstəliyi yaradır - Professordan xəbərdarlıqQida üzrə mütəxəssislər həddindən artıq şəkərin immuniteti zəiflədə biləcəyinə və ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça biləcəyinə diqqət çəkir.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssis Prof. Dr. Osman Erk artıq şəkər istifadəsinin immun sistemini zəiflədərək piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərin əsasını qoyduğunu bildirir.
Prof. Dr. Erk qeyd edir ki,  əcdadlarımızın genləri ilə bizim genlərimiz demək olar ki, eynidir, lakin müasir qidalanma rejimi köklü şəkildə fərqlidir. O, "Əcdadlarımızın qidalanma tərzi ilə müqayisədə biz daha çox hazır qidalar istehlak edirik və bu qidalarda olduqca yüksək miqdarda rafinə edilmiş şəkər var. Bu isə genetik quruluşumuza uyğun olmayan bir qidalanma növüdür" deyərək şəkərin insan orqanizmi üçün uyğun olmadığını vurğulayır.
Tədqiqatlar göstərir ki, əcdadlarımız şəkəri yalnız baldan alırdı və rafinə edilmiş şəkərlə heç vaxt qarşılaşmayıblar. Prof. Dr. Erk bildirir ki, artıq şəkər orqanizm tərəfindən toksik maddə kimi qəbul olunur və immunitet sisteminə mənfi təsir edir.
Şəkər alkoqol və tütün qədər asılılıq yaradan maddədir. Müasir dövrdə bir çox emal olunmuş qida şəkər ehtiva edir və şəkərin piylənmə ilə əlaqəli genlərlə bağlı olması piylənməyə meyilli insanlarda daha çox risk yaradır. Eyni zamanda, şəkər diabet, damar sərtliyi və ürək xəstəlikləri kimi bir çox xəstəliklərə səbəb ola bilər. Prof. Dr. Erk xəbərdarlıq edir ki, şəkər immun sistemini zəiflədərək uzun müddətdə ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər.
Şəkər yalnız immuniteti zəiflətməklə qalmır, eyni zamanda, qlükozanı çox sevən xərçəng hüceyrələrini də qidalandırır. Xərçəng hüceyrələri digər hüceyrələrdən fərqli olaraq, oksigensiz mühitdə şəkərdən istifadə edərək çoxalır. Həddindən artıq şəkər istehlakı, bu hüceyrələrin daha sürətli böyüməsinə səbəb ola bilər.
Rafinə edilmiş şəkər və ağ un kimi yüksək qlisemik indeksli qidalar istehlak edildikdə, qan şəkəri, insulin və IGF-1 səviyyələri sürətlə artır və bu da xərçəng hüceyrələrinin inkişafına şərait yaradır. Şəkərlə zəngin qidaların xərçəng riskini artıra biləcəyini göstərən araşdırmalar da mövcuddur.
İmmuniteti zəiflədən və digər mənfi təsirlərindən qorunmaq üçün yalnız şirniyyatdan imtina etmək kifayət deyil. Çünki bazarda "şəkərsiz" adı altında satılan bir çox məhsul əslində fruktozla zəngin qarğıdalı şərbəti kimi süni dadlandırıcılar ehtiva edir. Prof. Dr. Erk xəbərdarlıq edir ki, bir çox qablaşdırılmış qidalara fərqli formada şəkər əlavə oluna bilər və hətta bəzi içkilərdə də sadə şəkər mövcuddur.
Şəkər immunitet sistemini zəiflədərək insan sağlamlığını təhdid edən ən təhlükəli qidalardan biridir. Şəkərsiz hesab edilən ketçup, şorba, mayonez kimi məhsullarda belə gizli şəkər ola bilər. Sağlam və keyfiyyətli həyat üçün mütləq etiket oxumağı öyrənməli və şəkərin hər növündən uzaq durmalısınız.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 735   Tarix: 17 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Üç günlük maqnit qasırğası PROQNOZU: Sabah daha güclü olacaq

Növbəti maqnit qasırğası nə vaxt gözlənilir və həftə sonu günəş aktivliyi necə olacaq?. xəbər verir ki, aprelin 12-də geomaqnit aktivlik səviyyəsi Kp-index 4 zəif qasırğanı göstərir. Bəziləri yüngül yorğunluq, enerjinin azalması

.

Məşhur pəhrizlər qaraciyərə necə təsir edir – həkimlərin xəbərdarlığı

Bir çox insan pəhrizə keçmək istədikdə yalnız artıq çəkidən qurtulmağı deyil, həm də qaraciyəri "dincəltməyi" və bərpa etməyi ümid edir. Lakin hər bir pəhriz orqanizmin detoksikasiyası və qaraciyər funksiyalarını

.

Gümrahlıq verən içki - Çay və ya kakao deyil

Araşdırmalar göstərir ki, artıq qəhvə yerini başqa bir təbii içkiyə verə bilər - bu isə nə çaydır, nə də kakao. Mütəxəssislər son dövrlərdə "matcha" adlı yaşıl çay tozunun qəhvədən daha dayanıqlı enerji və gümrahlı

.

Həyat qurtaran məlumat - İnfarktın erkən əlamətləri hansılardır?

Kardiologiya üzrə mütəxəssis Dos. Dr. Mehmet Fatih Karakaş Türkiyədə hər dörd nəfərdən birinin həyatının müəyyən dövründə ürək xəstəliyi keçirdiyini bildirib. xəbər verir ki, o, infarktların əksər hallarda qəfil və heç bi

.

Makiyaj vasitələrində mikrob riski

London Metropolitan Universitetinin müəllimləri makiyaj məhsullarının gigiyena səviyyələrini ölçüb. xəbər verir ki, onlar bununla bağlı diqqətli olmağı tapşırıblar. Bildirilib ki, makiyaj materialları mikrob yaya və istifadəçini

.

Təbiətdə vaxt keçirən uşaqlar daha dözümlü olurlar

Torpaqla tanış olan, yəni təbiətlə daha çox vaxt keçirən, palçıqla çirklənən, torpaqda oynayan uşaqlar həm fiziki, həm də psixoloji cəhətdən daha möhkəm olurlar. -a istinadən xəbər verir ki, bunun bir neçə əsas səbəbi var:

.

Hər yeməyə əlavə edirik, sağlamlığı MƏHV EDİR: damarlar tıxanır, ürəyi yükləyir, 5 dəfə artıq xərçəng riski

Gündəlik qidalanmada geniş istifadə olunan bu məhsul sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, dad artırıcı kimi tanınsa da, damar tıxanması, ürək xəstəlikləri və hətta xərçəng riskin

.

Bəşəriyyət sürətlə əqli geriləmə yaşayır

Müasir cəmiyyət intellektual inkişaf səviyyəsində əhəmiyyətli dəyişikliklər yaşayır və bu dəyişikliklər COVID-19 pandemiyasından çox əvvəl başlayıb.   xəbər verir ki, beynəlxalq PISA (Beynəlxalq Şagirdlərin Qiymətləndirilməs

.

Ürəyiniz tez-tez belə yeməklər istəyirsə... - Diqqət! Bu xəstəliklərin xəbərçisidir

Bədənimizdəki kiçik dəyişikliklər böyük sağlamlıq problemlərinin əlaməti ola bilər. xəbər verir ki, bəzən bədənimizdə baş verən dəyişikliklər ilk baxışda adi görünsə də, əslində sağlamlığımızla bağlı ciddi mesajlar verir

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az adlarin menasi makiyaj etmek qaydalari hamiləlik hamiləlikdə axıntı badimcan tursusu hazirlanmasi hakista xina fitness terezi novruz hakista vətən haqqında atalar sözləri qiz evi ucun qaynanaya aid