Hər səhər yeməyiniz zamanı yeyin

Hər səhər yeməyiniz zamanı yeyinSəhər yeməyi orqanizm üçün ən vacib sayılan qida hesab edilir. Biz orqanizmimiz üçün lazım olan qida və enerjinin əsas hissəsini səhər yeməyindən alırıq. Səhər yeməyi bizim maddələr mübadləmizi və gün boyu aktiv həyatımızı təmin edir. Səhər yeməyi nəinki, gündəlik enerjimiz üçün, hətta arıqlamağımız üçün də vacib sayılır.
Mütəxəssislər buna gərə arıqlamaq istəyənlərə səhər yeməyində yulaf kəpəyi yeməyi məsləhət bilir. Onlar bu qərarı 36 kişi və qadın üzərində apardıqları araşdırmalar sayəsində veriblər. Araşdırma zamanı 36 nəfər artıq çəkidən əziyyət çəkən adamı 3 qrupa bölmüşlər. Bütün qruplarda olan adamlara gün ərzində 350 kalori dəyərində qida təyin etmişlər. Birinci qrupda olan adamlarına səhər yeməyində yulaf yeməyi, ikinci qrupda olan adamlara qarğıdalı yeməyi, üçüncü qrupdakı adamlar isə yanlız səhər yeməyində su içməyi məsləhət bilmişlər. Hər üç qrupun adamlarına isə 3 saat ərzində nələri və nə zaman aclıq hiss edtiyini qeyd etməyi tapşırmışlar. Bu müddət ərzində isə onların qanında şəkərin və insulinin miqdarı müayinə edilmişdir. Araşdırmada iştirak edənlər günorta və axşam yeməyinə eyni qidalarla qidalanmışlar.  
Araşdırmaların nəticələri səhər yeməyində yulaf yeyən adamların günorta yeməyi zamanı 31% az kalori qəbuıl etdiyini təyin etmişdir. Səhər yeməyində yulaf yemək günorta və axşam yeməyi zamanı 50% kalori az qida qəbul edilməsinə səbəb olur.
İkinci qrupun adamları isə səhər yeməyindən 3 saat sonra acmışlar. Səhər su içən adamlarda da eyni aclıq hissi aşkar edilmişdir.
Yulafla qidalanan adamlarda aclıq hissinin olmamasına səbəb onun mədədən gec həzm olunmasıdır. Qarğıdalı ilə qidalanan insanların qanında qlükozanın artması avtomatik olaraq aclıq hissinin baş qaldırmasına səbəb olur.
Niyə bəs yulaf?
Yulaf dadlı və faydalıdır. Ondan qidalarda qarnir kimi istifadə etmək çox faydalıdır. Yulaf orqanizmdə pis xolesterinin azalmasına və yağların yanmasına səbəb olur. Bu səbəbdən də yulaf yemək insanı ürək-damar xəstəliklərindən və insult riskindən qoruyur.
Yulaf arterial təzyiqin aşağı düşməsinə də səbəb oan qida vasitələrindən biridir. Hər gün yulaf yemək yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlərin təzyiqinin aşağı düşməsinə səbəb olur.
Britaniya alimlərinin araşdırmaları yulaf yeməyin yoğun bağırsaq xərçəngi, süd vəzi xərçəngi və yumurtalıqların xərçənginə faydalı olduğunu sübut etmişdir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 985   Tarix: 04 oktyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

turlar.az

toy makiyajlari adlarin menasi qis geyimləri 2025 vətən bayatıları çimərlik dəbi ziyafət dəbi geyimler 2025 kosmetika uzeyir hacibeyli sac modelleri novruza aid hakisdalar olumu cinsi əlaqə