Hər səhər yeməyiniz zamanı yeyin

Hər səhər yeməyiniz zamanı yeyinSəhər yeməyi orqanizm üçün ən vacib sayılan qida hesab edilir. Biz orqanizmimiz üçün lazım olan qida və enerjinin əsas hissəsini səhər yeməyindən alırıq. Səhər yeməyi bizim maddələr mübadləmizi və gün boyu aktiv həyatımızı təmin edir. Səhər yeməyi nəinki, gündəlik enerjimiz üçün, hətta arıqlamağımız üçün də vacib sayılır.
Mütəxəssislər buna gərə arıqlamaq istəyənlərə səhər yeməyində yulaf kəpəyi yeməyi məsləhət bilir. Onlar bu qərarı 36 kişi və qadın üzərində apardıqları araşdırmalar sayəsində veriblər. Araşdırma zamanı 36 nəfər artıq çəkidən əziyyət çəkən adamı 3 qrupa bölmüşlər. Bütün qruplarda olan adamlara gün ərzində 350 kalori dəyərində qida təyin etmişlər. Birinci qrupda olan adamlarına səhər yeməyində yulaf yeməyi, ikinci qrupda olan adamlara qarğıdalı yeməyi, üçüncü qrupdakı adamlar isə yanlız səhər yeməyində su içməyi məsləhət bilmişlər. Hər üç qrupun adamlarına isə 3 saat ərzində nələri və nə zaman aclıq hiss edtiyini qeyd etməyi tapşırmışlar. Bu müddət ərzində isə onların qanında şəkərin və insulinin miqdarı müayinə edilmişdir. Araşdırmada iştirak edənlər günorta və axşam yeməyinə eyni qidalarla qidalanmışlar.  
Araşdırmaların nəticələri səhər yeməyində yulaf yeyən adamların günorta yeməyi zamanı 31% az kalori qəbuıl etdiyini təyin etmişdir. Səhər yeməyində yulaf yemək günorta və axşam yeməyi zamanı 50% kalori az qida qəbul edilməsinə səbəb olur.
İkinci qrupun adamları isə səhər yeməyindən 3 saat sonra acmışlar. Səhər su içən adamlarda da eyni aclıq hissi aşkar edilmişdir.
Yulafla qidalanan adamlarda aclıq hissinin olmamasına səbəb onun mədədən gec həzm olunmasıdır. Qarğıdalı ilə qidalanan insanların qanında qlükozanın artması avtomatik olaraq aclıq hissinin baş qaldırmasına səbəb olur.
Niyə bəs yulaf?
Yulaf dadlı və faydalıdır. Ondan qidalarda qarnir kimi istifadə etmək çox faydalıdır. Yulaf orqanizmdə pis xolesterinin azalmasına və yağların yanmasına səbəb olur. Bu səbəbdən də yulaf yemək insanı ürək-damar xəstəliklərindən və insult riskindən qoruyur.
Yulaf arterial təzyiqin aşağı düşməsinə də səbəb oan qida vasitələrindən biridir. Hər gün yulaf yemək yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlərin təzyiqinin aşağı düşməsinə səbəb olur.
Britaniya alimlərinin araşdırmaları yulaf yeməyin yoğun bağırsaq xərçəngi, süd vəzi xərçəngi və yumurtalıqların xərçənginə faydalı olduğunu sübut etmişdir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 990   Tarix: 04 oktyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Məsum" görünən mayonezin ölümcül riskləri

Mayonez həddindən artıq istifadə edildikdə ürək-damar xəstəlikləri riski artır. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Margarita Belousova deyib. O bildiirb ki, mayonezin həddindən artıq qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risklə

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Ölkədə qriplə bağlı ümumi vəziyyət AÇIQLANDI

Əhali arasında hərarətin yüksəlməsi, ümumi halsızlıq, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tutulması kimi əlamətlərlə müraciət edən şəxslərdən götürülmüş yaxmalarda fəsli qrip virusu və ara-sıra digər respirator virusla

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

turlar.az

makiyaj instagram geymler 2025 yay kolleksiyasi aybaşı qripdə nə etməli balaca qablarda keks xınayaxdı sözləri kosmetika tərəzi bürcü sevgi şebnem tovuzlu penis maraqli hakistalar