Həzm sistemini gücləndirən 7 QAYDA

Həzm sistemini gücləndirən 7 QAYDAMədə ağrısı, qıcqırması və digər mədə problemləri ümumi sağlamlıq vəziyyətimizə mənfi təsir göstərir.
Milli.Az xəbər verir ki, türkiyəli dietoloq Yeşim Temel Özcan mədənin vəziyyətini yaxşılaşdıran 7 məsləhət verib.
1. Hər yeməkdən əvvəl alma sirkəsi için
Mümkünsə, hər yeməkdən əvvəl 1 və ya 2 yemək qaşığı alma sirkəsi için. Fermentləşdirilmiş alma sirkəsi mədə yanğısını aradan qaldırır və azalmış mədə fermentini əvəz edir. Eyni zamanda, təbii dezinfeksiyaedici maddədir və qida maddələri ilə qəbul edilən bakteriyaları məhv edir.
2. Çuğundur mədə turşusunu tarazlayır
Qaynadılmış və ya turşuya qoyulmuş çuğundur mədə turşusu betain Hcl üçün ən yaxşı mənbədir. Çuğundur öd turşularını da stimullaşdırdığı üçün qəbizliyə çox yaxşı təsir edir. Alma sirkəsi ilə qaynadılmış çuğundur çox faydalıdır.
3. Yeməkdən əvvəl və yemək zamanı su içməyin
Yeməkdən 15 dəqiqə əvvəl su içməyin. Əgər yediklərinizin yaxşı həzm olunmasını istəyirsinizsə, yeməkdən 40-50 dəqiqə əvvəl su için. Yeməkdən də 1 saat sonra su içməyə icazə verilir. Az mədə turşusu həzmi çətinləşdirir, onun su və ya digər mayelərlə azaldılması isə həzmi daha da çətinləşdirir.
4. Tikələri 8-9 dəfə çeynəyin
Tikələr hərtərəfli çeynənilməlidir, 8-9 dəfə. Çeynənilmiş qidaları həzm etmək asandır və beyin toxluq siqnalını daha tez göndərir.
5. Axşamlar çiy salat yeməyin
Axşamlar salata üstünlük verməyin. Xam tərəvəz və meyvələri həzm etmək çətindir. Odur ki, buxarda hazırlanmış, zeytun yağında bişən tərəvəzlərə və ya bankaya qoyulmuş tərəvəzlərə üstünlük verin.
6. Kələm suyu için
Evdə hazırlanmış turşular bağırsaq florasını və immun sistemini gücləndirən vacib probiotik qidalardır. Yeməkdən əvvəl 1 və ya iki xörək qaşığı evdə hazırlanmış kələm turşunun suyunu içmək olar.
7. Xəmir xörəkləri və mayalı məhsulları azaldın
Rasionda xəmir və mayalı məhsulları azaldıb protein tərkibli qidalara daha çox üstünlük verin. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1186   Tarix: 20 iyul 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Enerji içkisinə görə şikəst qaldı

Sankt-Peterburqda 22 yaşlı gənc uzun illər enerji içkilərindən istifadə nəticəsində ciddi sağlamlıq problemi ilə üzləşib. xəbər verir ki, qeymer ( komputerdə uzun müddət video oyun oynayan şəxs ) həyat tərzi keçirən gən

.

"Bu qidaları yeyənlərin dərman atmağa ehtiyacı olmur"

Həkim qaraciyər xəstələri üçün ideal səhər yeməyi və nahar menyusunu açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı dietoloq-hepatoloq Nuriya Dianova qaraciyər xəstəliklərindən əziyyət çəkən şəxslərə düzgün qidalanma ilə bağlı tövsiyələ

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

"Nə qədər sayta girirsinizsə, hamısını bir-bir izləyirlər" - Ekspert

"Nə qədər sayta girirsinizsə, hamısını bir-bir izləyirlər" . xəbər verir ki, bunu, texnologiya eksperti, Rusiya Texnoloji Universitetinin süni intellekt laboratoriyasının rəhbəri Yuri Silaev deyib. "Bir ço

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Saat 18:00-dan sonra yemək orqanizm üçün vacib imiş

Axşam saat 18:00-dan sonra yemək sağlamlığa zərər verir fikri elmi baxımdan əsaslı deyil. Mütəxəssislərin fikrincə, əsas diqqət yeməyin vaxtına deyil, yatmazdan təxminən üç saat əvvəl qidalanmağı başa çatdırmağa yönəlməlidir

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə gör

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

turlar.az

sac duzumleri kosmetoloq həkim məsləhəti saç kəsimləri 2025 tüklərin təmizlənməsi toy ucun qisa donlar valideynə məsləhət kosmetika nağıllar ariqlamaq fitat haxista atalar sözü