Hisə verilmiş qidalarla bağlı XƏBƏRDARLIQ

Hisə verilmiş qidalarla bağlı XƏBƏRDARLIQMetro çıxışlarında, hərəkət intensivliyi olan yerlərdə hisə verilmiş qida məhsulları satılır. Bu məhsullar çox zaman qablaşdırılmadan, açıq  şəkildə müştərilərə təklif olunur. Təbii ki, həmin məhsulların üzərində heç bir məlumat olmur.
Bu da ciddi narahatlıq doğurur.
Mövzu ilə bağlı Bizim.Media-ya danışan Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova deyir ki, bu gün müxtəlif yerlərdə hisə verilmiş balıq, ət və pendir satılır:
"Qoxusuna görə çox insan bu məhsullara həvəs göstərir. Yaxşı olar ki, bu məhsulları alarkən onun mənşəyinə, istehsal və son istifadə tarixinə fikir verilsin. Bütün hallarda keyfiyyətli şəkildə hisə verilmiş məhsullardan istifadə məqsədəuyğundur. Amma bir çox hallarda bu məhsullar ev şəraitində, kustar üsullarla hazırlanır. Belə məhsullar daha çox təhlükə mənbəyidir".
Müsahibimiz qeyd edib ki, əsasən bu məhsullar hazırlanarkən quru ağacların budaqlarından istifadə edilməlidir:
"Amma çox zaman bu qayda gözlənilmir. Quru taxtadan, mebel qırıntılarından, laklı-boyalı talaşalardan istifadə edilir. Belə oduncaqdan istifadə edərkən ortaya zərərli maddələr çıxır ki, bu da bir başa hazırlanan məhsullara çökür. Bu da zəhərlənmə  və sağlamlıq problemləri yaradır. Eyni zamanda hisə verilmiş məhsulları uzun müddət saxlamaq üçün kimyəvi maddələrdən, konservantlardan, rəngləndiricilərdən istifadə edirlər ki, bu da insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir. Ona görə də adı çəkilən məhsulları alarkən çox diqqətli olmaq lazımdır.
Hisə verilmiş məhsullar tez xarab olan qidalar sırasındadır.
Bu səbəbdən məhsulların üzərində istehsal və son istifadə tarixi hökmən olmalıdır. Ən əsası soyuq şəraitdə saxlanılmalıdır. Ümumiyyətlə bu qidaların hazırlanma, soyudulma və saxlanılma prosesinə ciddi riayət edilməlidir.
Belə olmayan təqdirdə həmin məhsulların tərkibində mikroorqanizmlər çoxala bilər ki, bu da ağır zəhərlənməyə və digər sağlamlıq problemlərinə gətirib çıxara bilər. Hətta xərçəng riskini artırar.
Bundan əlavə, bu məhsullar hazırlanarkən duzdan çox istifadə edilir. Bu da orqanizmdə duz-su balansının pozulmasına, hiportaniya və böyrək xəstəliyinin yaranmasına səbəb olur. Həssas, allergiyaya meylilli, həzm problemləri olan insanlarda hisə verilmiş qidaları qəbul edərkən müəyyən həzm problemləri, qarın nayihəsində ağrı, şişkinlik və baş ağrısı yarana bilir".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 789   Tarix: 26 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Bu şəxslərə 30 qramdan artıq pendir yemək olmaz - Açıqlama

Mütəxəssislər yaşlı insanlara pendir istifadəsində ehtiyatlı olmağı tövsiyə edir. xəbər verir ki, qida eksperti Yelena Sidorovanın sözlərinə görə ürək-damar xəstəlikləri, xüsusən hipertoniya və aterosklerozu olan şəxslə

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

Ağciyəri qoruyan qidalar

Sərbəst radikalların ağciyər toxumasına verdiyi zərərin qarşısını ağciyərlərə faydalı qidalarla almaq mümkündür. Sitrus meyvələri, kivi, çiyələk və brokoli kimi C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlər xüsusilə ağciyər üçü

.

ChatGPT-yə inandı, ölümlə üz-üzə qaldı - FOTO

İrlandiyada yaşayan 37 yaşlı Warren Tierney boğaz ağrılarına görə həkim getmək əvəzinə ChatGPT-yə müraciət edib. xəbər verir ki, süni zəka ona "heç bir problem yoxdur" cavabı verəndə Tierney həkimə getməyi təxir

.

Gel dırnaqların bilinməyən fəsadları: Gözəllik yoxsa genetik zərər?

Son illərdə qadınlar arasında məşhurlaşan gel dırnaqları estetik görünüş təqdim etsə də, sağlamlıq üçün risklər daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə gel dırnaqlarında istifadə olunan TPO (Trimetilbenzoil Difenilfosfi

.

Həkim xəbərdarlıq edir: Xiyarın çox istifadəsi şişkinliyə səbəb ola bilər

Xiyar, sağlam qidalanma rasionunda tez-tez yer alan faydalı tərəvəzlərdən biridir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu tərəvəzin həddindən artıq istehlakı mədə-bağırsaq sistemində şişkinlik yarada bilər. Bu barəd

.

"Samaqon" korluğa səbəb ola bilər"

"Evdə hazırlanmış spirt korluq və ölümlə nəticələnə bilər". xəbər verir ki, həkim-qastroenteroloq Vladimir Neronov evdə hazırlanmış spirtli içkilərin, xüsusilə samaqonun metanol səbəbindən ciddi təhlükə yaratdığın

.

Bu qədərdən artıq şokolad yemək olmaz - Endokrinoloqdan xəbərdarlıq

Böyüklərin gündə 25 qramdan artıq şokolad yeməsi zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Marqarita Belousova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə şokolad təkcə dadına görə deyil

turlar.az

hamiləlik gelinlikler həkim məsləhəti pəhriz diet ciy kartofun faydasi cinsi münasibətlər meyveli tort kosmetika vətən haqqında bayatılar mekteb layla geyim toyuq salati