İftarla imsak arasında nə qədər su içmək lazımdır?

İftarla imsak arasında nə qədər su içmək lazımdır?Türkiyəli dietoloq Hilal Mutlu iftarla sahur və çay arasında 2-2,5 litr su içməyi şiddətlə tövsiyə edib.
Publika.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, mütəxəssis oruc tutan şəxslər üçün faydalı məsləhətlər verib:
"17 saat ac qalan bədən iftarda həm fiziki, həm də mənəvi aclığı öldürmək istəyir. Adi halda bədənin nə qədər qida dəyərinə ehtiyacı varsa, Ramazan ayında da eynidir. 1 stəkan su və 1-2 xurma ilə orucu açdıqdan sonra şorba için və 10-15 dəqiqə fasilə verin. Dovğa və ya soyuq şorbalar gün ərzində ac qalan bədənin ehtiyaclarını ödəmək üçün xeyirdir. Əsas ət yeməklərinin yanında mütləq qatıq, az yağlı xama və ya yüngül salat yeyin yeyin. Kompot şəkərsiz olmalıdır. Qızartma və çox yağlı yeməklər iftar üçün əlverişli deyil. Həftədə iki gün xəmir xörəklərinə üstünlük verin, qalan günlərdə taxıl çörəyindən istifadə edinş çünki orucla birlikdə dəyişən qidalanma qəbizliyə səbəb olur. 30-45 dəqiqə sonra orta tempdə yürüşə çıxmaq lazımdır ki, zəifləyən metabolizm aktivləşsin".
Dietoloqun sözlərinə görə, iftarla imsak rasında mümkün qədər çox su qəbul etmək lazımdır:
"Çay və qəhvə suyu əvəz edə bilməz, əksinə sidikqovucu təsir yaradaraq bədənin su ehtiyatını azaldır. İftardan bir neçə sat sonra meyvə, süd və yüngül desertlər yeyilməlidir. 1 stəkan minerallı ayran da gündüz tər yolu ilə orqanizmdən atılan mineralları bərpa etmək üçün yaxşı alternativdir. Şərbət və kremli qənnadı məhsullarını süd desertləri, meyvə və dondurma ilə əvəz edin. İmsakda isə zülal baxımdan zəngin ərzaqlara yer vermək lazımdır. Yumurta, az yağlı pendir, göyərti, taxıl çörəyi və qoz imsak üçün ​​ən yaxşı seçimdir".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1243   Tarix: 13 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş

Bu gün ürək sağlamlığı üçün tez-tez tövsiyə olunan bir qida əslində qaraciyərə zərər verir. Ürək sağlamlığına faydaları ilə tanınan bu qida, həddindən artıq istehlak edildikdə yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər

.

Xəstəxanalara pul "tökməyə" ehtiyac yoxdur - Evdə də "sağalmaq" olurmuş

Xroniki yorğunluğun gizli səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, "Mount Sinai" tibb məktəbinin alimləri xroniki yorğunluq sindromunun əsas səbəblərindən birini müəyyən ediblər. "Frontiers in Medicine" jurnalınd

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Orqanizm üçün ən "zərərsiz" spirtli içki

Nutrisioloqlar hesab edir ki, cin-tonik alkoqollu içkilər arasında orqanizm üçün ən "zərərsiz" içkidir. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlərın fikrincə, cin-tonik aşağıkalorili və asan həzm edilə bilən olmasın

.

Azərbaycanlıların ən sevimli içkisi qaynar qəbul ediləndə xərçəng yaradırmış

Dünyada ən çox içilən içkilərdən biri olan çay səhv formada qəbul edildikdə bağırsaq və qaraciyər sağlamlığına ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, Harvard təhsilli qastroenteroloq Dr Saurabh Sethi milyonlarla insanı

.

Qışda qadınlarda istəksizliyin səbəbi açıqlandı

Soyuq aylarda seksual istəkdə azalma bir neçə amillə bağlıdır. xəbər verir ki, bunu Florida Psixoanalitik Mərkəzinin seksoloqu Mindy DeSeta "Tyla" nəşrinə açıqlamasında bildirib. Gün işığının azalması, qalın v

.

COVID-19 keçirmiş şəxsləri qorxudacaq xəbər - qanda elə bir maddə tapıldı ki

Alimlər postkovid sindromu olan insanların qanında qeyri-adi mikrotromblar aşkar ediblər. Bu kiçik laxtaların xroniki yorğunluq, diqqət dağınıqlığı ("beyin dumanı") və nəfəs çatışmazlığı kimi şikayətlərin əsas səbəblərində

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

turlar.az

yemek reseptleri qis geyimləri 2025 qadin sayti qış geyimi atalar sözləri veten haqqinda balıq yeməkləri peraski cudu kosmetika rus dilini oyrenek 2ci ders vətənə aid burclerin uyumu babasil vətən