İmmuniteti möhkəmləndirən 5 ədviyyat

İmmuniteti möhkəmləndirən 5 ədviyyatTəcrübəli evdar xanım hazırladığı yeməklərin daha dadlı və ətirli olması üçün ədviyyatlardan istifadə edilməsini bilir. Ancaq bu hamısı deyil. Bəzi bitkilərin faydalı xüsusiyyətlərinə görə onları müntəzəm lakin az-az miqdarda istifadə etmək lazımdır. Hətta bir çimdik ədviyyat belə immun sisteminin möhkəmlənməsinə kömək edir. İltihabı azaldır, orqanizmi artıq toksinlərdən və şlaklardan təmizləyir. Bəzi növləri isə hətta çəki atmağa yardımçı olur. Biz bu dəfə ədviyyatın bəzi növləri və onların faydaları ilə sizinlə bölüşəcəyik.
1. Oreqano
Bu ədviyyatsız İtalyan mətbəxini təsəvvür etmək mümkün deyil. Lakin, bu ədviyyat təkrarolunmaz dadı olması ilə yanaşı həm də, unikal müalicəvi effektə malikdir.
Faydalı xüsusiyyətləri
- sinir sistemini sakitləşdirir;
- yüksək antibakterial xüsusiyyətə malikdir;
- mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini normallaşdırır;
- sidikqovucu və ödqovucu təsir göstərir;
- immuniteti möhkəmləndirir;
- güclü tərlədici, bəlğəmgətirici, bronxit və bronxial astmada güclü təsir göstərir.
Harda istifadə etmək olar:
1. Yumurta qizartmasında;
2. Tərəvəzli şorbalarda;
3. Pizzalarda;
4. Salatlar üçün ədviyyat kimi;
5. Souslarda;
6. İkinci yeməklərdə;
2. Rozmarin
Qədim zamanlarda bu bitki bolluq, rifah və uzunömürlülük rəmzi hesab olunurdu. Hətta indidə bəzi ölkələrdə gənclərə "xoşbəxtlik və firavanlıq" üçün bu bitkinin budağından balaca bir hissə vermək kimi ənənə qalmaqdadır.
Faydalı xüsusiyyətləri:
- stres və əsəb gərginliyi götürməyə yardımçı olur;
- ümumi yorğunluq zamanı orqanizmi tənzimləyir;
- soyuqdəyməni müalicə edir;
- iltihab əleyhinə, antioksidan, antidepresiv, ödqovucu kimi xassələrə malikdir;
Harda istifadə etmək olar:
1. Ət yeməklərində;
2. Balıq yeməklərində;
3. Marinadlarda;
4. Bitki çaylarında.
3. Kəklikotu
Çox faydalı bitkidir. Antioksidant fəaliyyətinə görə E vitamininə bərabərdir.
Faydalı xüsusiyyətləri:
- tərqovucu, iltihab və mikrob əleyhinə təsirə malikdir;
- immuniteti möhkəmləndirir;
- iş görmə fəaliyyətini artırır;
- prostatitin inkişafına mane olur;
- cinsi zəifliyi aradan qaldırır.
Harda istifadə etmək olar:
1. Salatlar;
2. Şorbalar;
3. Qovurma yeməklərdə;
4. Yumurtadan hazırlanan bütün yeməklərdə;
5. Souslarda.
4. Sarıkök
Zəncəfilkimilər ailəsindəndir. Onun faydalarını qiymətsizdir. Son məlumatlara görə, bu ədviyyat xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını alır.
Faydalı xüsusiyyətləri:
- orqanizmi təmizləyir;
- həzmə müsbət təsir edir;
- soyuqlamanın qarşısını alır;
- güclü antioksidantdır;
- dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır;
- bədənin müdafiə gücünü bərpa edir;
- arıqlama zamanı istifadə edilir.
Harda istifadə etmək olar:
1. Şorbalar;
2. Raqular;
3. Plovlar;
4. Müxtəlif düyü yeməkləri.
5. Adaçayı
Soyuqdəymə və boğaz ağrısının öhdəsindən gələ bilən mükəmməl ədviyyat.
Faydalı xüsusiyyətləri:
- bağırsaqları təmizləyir;
- toksinləri və şlakları xaric edir;
- çəki atmaq üçün yardımçı olur;
- antioksidant təsirə malikdir;
- immuniteti möhkəmləndirir;
- öskürək və zökəm zamanı kömək edir.
Harda istifadə etmək olar:
1. Ət yeməklərində;
2. Balıq yeməklərində;
3. Souslarda;
4. Şorbalarda;
5. Raqularda
Əgər evinizdə bu kimi ədviyyatlar varsa o zaman orqanizminizi qorumaq üçün onlardan vaz keçməyin!
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 950   Tarix: 26 iyul 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Balığın insan üçün yaratdığı TƏHLÜKƏLƏR

"Qida rasionunun zənginləşdirilməsində balıq və balıq məhsullarının əhəmiyyəti çox böyükdür. Soyuqqanlı heyvan növünə aid olmasına baxmayaraq, balıq əti kimyəvi tərkibinə görə istiqanlı cavan heyvan ətinə çox yaxındır"

.

Həm xərçəngdən qoruyur, həm də arıqladır

Kətan toxumunun faydaları saymaqla bitmir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, üyüdülmüş və ya toxum şəklində istifadə edilən bu ərzaq vitamin və mineral mənbəyi olmaqla yanaşı, proteyin, lif və omega-3 ilə zəngindir. Əgə

.

Niyə pəhrizə sarıkök əlavə edilməlidir? - 5 ƏSAS FAYDASI

Sarıkök antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Sarıkök yeməklərə ətir və dad əlavə etməklə yanaşı, həm də çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə tanınan heyrətamiz bir ədviyyatdır. .   -a istinadən xəbər verir ki, bu ədviyyat antioksidan

.

Üzünüzü yumazdan əvvəl iki dəfə düşünün

Sızanaq və qara nöqtələrdən qorunmaq üçün ən yaxşı həll yolunun gündə iki dəfə üzünüzü yumaq olduğunu eşitmiş ola bilərsiniz. Hətta hər səhər və axşam sevimli dəri təmizləyicinizdən istifadə etmək də tövsiyə edilmiş ola bilər

.

Limonlu suyu belə içmək olmaz– 4 mənfi təsiri

Mütəxəssislər limon şirəsinin sağlamlığımız üçün çox faydalı olduğunu bildirirlər. Limonlu suyun ən əhəmiyyətli faydalarından biri böyrək daşlarının qarşısının alınmasında təsirli olmasıdır. -a istinadən xəbər verir ki, Dr

.

Telefonsuz qalmaq qorxusu

Hər gün, hər saat smartfondan istifadə insan psixikasında dərin iz qoyur və asılılıq yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, psixiatr Viktor Rudov telefon asılılığının xəstəliyə çevrildiyini bildirib. "Nomofobiya - telefonunda

.

Bu suları içən insan sağlam ola bilməz

Hər gün qazlı, şirin, satışda olan sulardan içənlərdə sağlamlıqdan söhbət gedə bilməz. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, dietoloq Yuliya Buryakova bu suların öldürücü olduğunu deyib. Göz şişkinliyini arada

.

Bunu oxuyandan sonra bir də heç vaxt çiyələk yarpaqlarını atmayacaqsınız

Çiyələyin sağlamlıq üçün faydaları hər kəsə məlum olsa da, bir çox insan onun yarpaqlarından istifadə etməyi ağlına belə gətirmir. -a istinadən xəbər verir ki, çox vaxt zibil qutusuna atılan çiyələk yarpaqları xüsusilə böyrə

.

Bir ovuc fındığın gücü: O nələrə qadirdir?

100 qr fındıqda 628 kalori var. Gün ərzində bir ovucdan çox fındıq yemək isə artıq çəkiyə səbəb olur.   -a istinadən bir ovuc fındığın insan orqanizmi üçün faydalarını təqdim edir:. - Bədəni gücləndirir. -Yorğunluğu arada

turlar.az

sonxeber.az geyim seçimi qadın geyimi aksessuarlar qara tutun faydalari yay kolleksiyasi 2024 ehtiraslı şəkillər qara noqteler ucun uz maskalari kosmetika bayatılar ana haqqinda bayati novruz bayramına aid hakışta faydalı məsləhətlər opusme