İmmunitetin zəifləməməsi üçün: Dietoloqdan qidalanma qaydaları

İmmunitetin zəifləməməsi üçün: Dietoloqdan qidalanma qaydaları"Düzgün qidalanma immun sisteminin gücləndirilməsinin və sağlamlığın ən əsas şərtlərindən biridir. İstər Ramazan ayının vacib ibadətlərindən biri olan oruc tutulduğu zaman, istərsə də pandemiya dövründə düzgün və sağlam qidalanma mütləqdir. Orqanizm qısa müddətdə öz immun funksiyasını normal vəziyyətə qaytara bilir. Sağlam qidalanmaq üçün karbohidrat, zülal, yağ, mineral və vitaminlərin düzgün qəbul edilməsi vacibdir. Hər şeydən əvvəl gün ərzində su düzgün içilməlidir".
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, bunu dietoloq, Mərkəzi Gömrük Hospitalının həkimi Məlahət Kərimova deyib.
Ramazan ayı ilə adi günlərdə qidalanmanın arasında böyük fərq olduğunu bildirən dietoloq deyib ki, adi günlərdə 3 əsas və 3 ara yeməyi olaraq 6 dəfə qidalanırıq. İstənilən vaxt su, çay, meyvə və ya çərəzlərdən istifadə edirik. Ramazan ayında isə bu qidalanma sistemi 2 dəfə olur: "Bunun üçün Ramazan ayı ərəfəsində 2 həftə və ya 1 ay əvvəlcədən orqanizmimizi hazırlamalıyıq: daha az kalorili qidalara, az duzlu yeməklərə üstünlük verməliyik ki, bu ay daha rahat keçsin.
Ramazan ayında imsaq ilə iftar arasında olan fasilə - 16 saat ərzində aclıq və susuzluq daha çox hiss olunur. Burada düzgün qidalanmaq əsas amillərdən biridir. Immum sistemimizi qorumalı, mədə-bağırsaq sisteminə diqqət etməliyik.
İmsaqda elə qidalar qəbul etməliyik ki, iftara qədər susuzluq çox hiss olunmasın. Buna görə duzsuz yeməklər yeməli, duza qoyulmuş turşulardan istifadə etməməli, yüksək kalorili xəmir yeməklərindən uzaq durmalıyıq. Su və çayın miqdarı yetərincə qəbul edilməlidir. Suyun xurma ilə içilməsi daha düzgündür. Bu da mədə-bağırsaq sistemimizin çalışması üçün əsasdır. Səhər yeməyində duzsuz pendir, soyutma yumurta, pomidor, xiyar, kəsmik, duzsuz şor, xurma və yulaf sıyığı istifadə edilməlidir. İftar süfrəsində 1 su bardağı otaq temperaturunda su içməyimiz ac olan mədəni və həzmi rahat edir.
Daha sonra sulu yeməklərlə qidalanmağa üstünlük verilməlidir. Ağır, daha yüksək kalorili qidaların qəbulu mədə-bağırsaq sistemində həzmi çətinləşdirir. Bişmiş tərəvəzli, ətli yeməklərə, tərəvəz salatlarına üstünlük verilməlidir. Süfrə arxasında sürəkli oturub yemək düzgün deyil. Fasilə verilməli, sonra 1porsiya olaraq müxtəlif meyvələrə, 1 ovuc miqdarında çərəzlərə üstünlük verilməlidir. Belə qidalandıqda, orqanizmə lazım olan miqdarda karbohidrat, zülal, yağ, vitamin və minerallar almıs oluruq. Bu da immum sistemimizin gücləndirilməsinə yardımçı olur.
Bir məqamı da qeyd edim ki, Ramazan ayından fərqli olaraq, adi aylarda gecə vaxtı qidalanmaq düzgün deyil".
Həkim, Ramazan ayında hamilə qadınlara, şəkərli diabet xəstələrinə, ürək-damar xəstələrinə, onkoloji xəstəliyi olan insanlara, cərrahi əməliyyatdan yeni çıxmış xəstələrə oruc tutmaq məsləhət görülmədiyini də vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, karantin dövründə immum sisteminin zəifləməməsi üçün bol maye, bol vitaminli qidalara (meyvə və tərəvəzlərə) üstünlük verilməlidir: "Azərbaycanlılarda, ələlxüsus da yaşlı nəslin nümayəndələrində belə bir fikir formalaşıb ki, hər kəs yaşamaq, güclü olmaq, xəstəliklərdən qorunmaq üçün mütləq xəmir yeməklərindən istifadə etməlidir, çoxlu ət və çörək, şirniyyat yeməlidir. Bu tamamilə səhv fikirdir. Xəmir yeməkləri immun sistemini gücləndirmir, əksinə piylənmə kimi geniş yayılmış xəstəliyə səbəb olur. Ramazan ayında və karantin müddətində xəmir yeməklərindən, şirniyyatdan çox istifadə edilməsi məsləhət deyil. Kəpək unundan bişirilmiş çörəkdən gün ərzində 4-5 dilim istifadə edilə bilər. Əgər mədədə problem varsa, o zaman buğda çörəyindən suxari olaraq istifadə edilməlidir.
Tövsiyəm budur ki, bu müqəddəs ayda oruc tutanlar da, tutmayanlar da düzgün və sağlam qidalansınlar. Yalnız bu halda biz bütün xəstəliklərə, o cümlədən başımızın üstünü qara bulud kimi alan koronavirusa da birlikdə qalib gələ bilərik".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1170   Tarix: 23 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bayram günlərində necə qidalanmaq lazımdır?

Bayram günləri həm ləzzətli yeməklərin dadını çıxarmaq, həm də sağlamlığımıza diqqət etmək üçün balans yaratmağı tələb edir. bayram süfrəsində sağlam qidalanmağı təmin etmək üçün bəzi məsləhətləri sizə təqdim edir:. Hissələr

.

Bu kişilərin ancaq qızı olur - Alimlərin ilginc araşdırması

Adətən qız övladının doğulmasına görə qadınlara "irad" tuturlar. Lakin qadının burada heç bir "günahı" yoxdur. Bioloji nöqteyi nəzərdən gələcək uşağın cinsini ana deyil, ata "təyin edir". B

.

Telefonu gün ərzində bu aralıqla istifadə etmək olar

Telefon istifadəsi ilə bağlı optimal aralıq, fərdi ehtiyaclara və məqsədlərə görə dəyişə bilər, lakin sağlam bir balans yaratmaq üçün bəzi tövsiyələr var:. həmin tövsiyələri təqdim edir:. İş və məktəb məqsədləri: Telefon

.

Ürək üçün ən faydalı 5 QİDA - Birlikdə yeyilsə

İspan Dəniz Elmləri İnstitutunun (ICM-CSIC) alimləri, elmi qrupun bir hissəsi olaraq, beş bitki məhsulunun-zeytun yağı, üzüm, sarımsaq, rozmarin və zəfəranın istehlakının ürək-damar sisteminə maksimum fayda gətirdiyini aşka

.

Qanda xolesterini kəllə-çarx edir, təzyiq və insult yaradır: Bildiyinizdən daha zərərli imiş

Xolesterol səviyyəsinin normada saxlanması sağlamlığın qorunmasında vacibdir, çünki yüksək səviyyədə pis xolesterol (LDL) bir çox xəstəliklərin yaranmasına səbəb ola bilər. Balanslı qidalanma və sağlam həyat tərzi riski azald

.

Bəhməzə limon qatıb acqarına için

Yeməkdən əvvəl bəhməz və limon qarışımı qəbul etmək orqanizm üçün faydalırır. xəbər verir ki, yeməkdən əvvəl qəbul edilən bəhməz və limon qarışımı bədəni gücləndirir və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Xüsusil

.

Çay və qəhvə: Hansı daha zərərlidir?

Tədqiqatlar göstərir ki, çay insult riskini azaldır, qəhvə isə artırır. xəbər verir ki, gündə 4-dən çox fincan qəhvə içmək insult ehtimalını yüksəldə bilər. Çay isə qan şəkərini tənzimləyir, ürək sağlamlığını yaxşılaşdırı

.

Marketlərdə su qiymətinə satılan farşın TƏRKİBİ: Toyuq ayağı, qığırdaq, iç piylər

Ətin bahalaşması ilə bağlı məsələ mətbuatda dəfələrlə qaldırılıb, səbəbləri mütəxəssislərlə müzakirə edilib. Budəfəki müzakirə isə bahalaşma deyil. Qiymətin əsassız şəkildə aşağı olmasıdır. Bəli, söhbət ət dükanlarında, marketlərd

.

Vaxtı keçmiş kosmetika istifadə edirsinizsə, bu xəstəlik "qapınızdadır"

Gözəllik eksperti, fizika-riyaziyyat elmləri namizədi, Zerapy intellektual kosmetika brendinin banisi Natalya Lesnova xəbərdarlıq edib ki, vaxtı keçmiş kosmetikadan istifadə dəri üçün təhlükəli ola bilər. e- -a istinadə

turlar.az

sonxeber.az qaşların formalari geyim şəkilləri yemek reseptleri xına bayatıları qadin dunyasi kulinariya gül buketləri elm haqqında atalar sözleri qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə haxışda dovsan maraqlı oglan evi