İmmunitetin zəifləməməsi üçün: Dietoloqdan qidalanma qaydaları

İmmunitetin zəifləməməsi üçün: Dietoloqdan qidalanma qaydaları"Düzgün qidalanma immun sisteminin gücləndirilməsinin və sağlamlığın ən əsas şərtlərindən biridir. İstər Ramazan ayının vacib ibadətlərindən biri olan oruc tutulduğu zaman, istərsə də pandemiya dövründə düzgün və sağlam qidalanma mütləqdir. Orqanizm qısa müddətdə öz immun funksiyasını normal vəziyyətə qaytara bilir. Sağlam qidalanmaq üçün karbohidrat, zülal, yağ, mineral və vitaminlərin düzgün qəbul edilməsi vacibdir. Hər şeydən əvvəl gün ərzində su düzgün içilməlidir".
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, bunu dietoloq, Mərkəzi Gömrük Hospitalının həkimi Məlahət Kərimova deyib.
Ramazan ayı ilə adi günlərdə qidalanmanın arasında böyük fərq olduğunu bildirən dietoloq deyib ki, adi günlərdə 3 əsas və 3 ara yeməyi olaraq 6 dəfə qidalanırıq. İstənilən vaxt su, çay, meyvə və ya çərəzlərdən istifadə edirik. Ramazan ayında isə bu qidalanma sistemi 2 dəfə olur: "Bunun üçün Ramazan ayı ərəfəsində 2 həftə və ya 1 ay əvvəlcədən orqanizmimizi hazırlamalıyıq: daha az kalorili qidalara, az duzlu yeməklərə üstünlük verməliyik ki, bu ay daha rahat keçsin.
Ramazan ayında imsaq ilə iftar arasında olan fasilə - 16 saat ərzində aclıq və susuzluq daha çox hiss olunur. Burada düzgün qidalanmaq əsas amillərdən biridir. Immum sistemimizi qorumalı, mədə-bağırsaq sisteminə diqqət etməliyik.
İmsaqda elə qidalar qəbul etməliyik ki, iftara qədər susuzluq çox hiss olunmasın. Buna görə duzsuz yeməklər yeməli, duza qoyulmuş turşulardan istifadə etməməli, yüksək kalorili xəmir yeməklərindən uzaq durmalıyıq. Su və çayın miqdarı yetərincə qəbul edilməlidir. Suyun xurma ilə içilməsi daha düzgündür. Bu da mədə-bağırsaq sistemimizin çalışması üçün əsasdır. Səhər yeməyində duzsuz pendir, soyutma yumurta, pomidor, xiyar, kəsmik, duzsuz şor, xurma və yulaf sıyığı istifadə edilməlidir. İftar süfrəsində 1 su bardağı otaq temperaturunda su içməyimiz ac olan mədəni və həzmi rahat edir.
Daha sonra sulu yeməklərlə qidalanmağa üstünlük verilməlidir. Ağır, daha yüksək kalorili qidaların qəbulu mədə-bağırsaq sistemində həzmi çətinləşdirir. Bişmiş tərəvəzli, ətli yeməklərə, tərəvəz salatlarına üstünlük verilməlidir. Süfrə arxasında sürəkli oturub yemək düzgün deyil. Fasilə verilməli, sonra 1porsiya olaraq müxtəlif meyvələrə, 1 ovuc miqdarında çərəzlərə üstünlük verilməlidir. Belə qidalandıqda, orqanizmə lazım olan miqdarda karbohidrat, zülal, yağ, vitamin və minerallar almıs oluruq. Bu da immum sistemimizin gücləndirilməsinə yardımçı olur.
Bir məqamı da qeyd edim ki, Ramazan ayından fərqli olaraq, adi aylarda gecə vaxtı qidalanmaq düzgün deyil".
Həkim, Ramazan ayında hamilə qadınlara, şəkərli diabet xəstələrinə, ürək-damar xəstələrinə, onkoloji xəstəliyi olan insanlara, cərrahi əməliyyatdan yeni çıxmış xəstələrə oruc tutmaq məsləhət görülmədiyini də vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, karantin dövründə immum sisteminin zəifləməməsi üçün bol maye, bol vitaminli qidalara (meyvə və tərəvəzlərə) üstünlük verilməlidir: "Azərbaycanlılarda, ələlxüsus da yaşlı nəslin nümayəndələrində belə bir fikir formalaşıb ki, hər kəs yaşamaq, güclü olmaq, xəstəliklərdən qorunmaq üçün mütləq xəmir yeməklərindən istifadə etməlidir, çoxlu ət və çörək, şirniyyat yeməlidir. Bu tamamilə səhv fikirdir. Xəmir yeməkləri immun sistemini gücləndirmir, əksinə piylənmə kimi geniş yayılmış xəstəliyə səbəb olur. Ramazan ayında və karantin müddətində xəmir yeməklərindən, şirniyyatdan çox istifadə edilməsi məsləhət deyil. Kəpək unundan bişirilmiş çörəkdən gün ərzində 4-5 dilim istifadə edilə bilər. Əgər mədədə problem varsa, o zaman buğda çörəyindən suxari olaraq istifadə edilməlidir.
Tövsiyəm budur ki, bu müqəddəs ayda oruc tutanlar da, tutmayanlar da düzgün və sağlam qidalansınlar. Yalnız bu halda biz bütün xəstəliklərə, o cümlədən başımızın üstünü qara bulud kimi alan koronavirusa da birlikdə qalib gələ bilərik".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1262   Tarix: 23 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saat 18:00-dan sonra yemək orqanizm üçün vacib imiş

Axşam saat 18:00-dan sonra yemək sağlamlığa zərər verir fikri elmi baxımdan əsaslı deyil. Mütəxəssislərin fikrincə, əsas diqqət yeməyin vaxtına deyil, yatmazdan təxminən üç saat əvvəl qidalanmağı başa çatdırmağa yönəlməlidir

.

Bu vərdiş beyni 8 il gəncləşdirir – alimlərdən maraqlı açıqlama

Florida Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, sağlam və balanslı həyat tərzi yalnız bədəni deyil, beyni də gəncləşdirə bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Brain Communications" jurnalında dər

.

Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş

Bu gün ürək sağlamlığı üçün tez-tez tövsiyə olunan bir qida əslində qaraciyərə zərər verir. Ürək sağlamlığına faydaları ilə tanınan bu qida, həddindən artıq istehlak edildikdə yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər

.

Dəri xərçəngindən bu sadə üsulla qorunmaq olar

ABŞ-nın Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirə bilən mexanizmini də müəyyən ediblər. . xəbər verir ki, araşdırmaya görə, uzunmüddətli ultrabənövşəyi (UB) şüalanm

.

Bu vitamin çatışmırsa insan daim əsəbi olur

Tez-tez sümüklərin sınması, xroniki yorğunluq, qəbizlik və həddindən artıq tərləmə orqanizmdə D vitamini çatışmazlığından xəbər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt İrina Volqina məlumat verib. "Yetki

.

Belə xasiyyətli insanlar getdikcə "dəli olur"

"Cəmiyyətdə çox vaxt keyfiyyət və təhlükəsizliklə əlaqələndirilən bu xüsusiyyət əslində vaxt itkisinə, emosional gərginliyə və gündəlik səhvlərin şəxsi faciə kimi qəbul edilməsinə gətirib çıxarır". xəbər verir ki

.

Quş qripi sürətlə yayılır – Rekord səviyyədə yoluxma

Avropada quş qripi sürətlə yayılır.  İrlandiya, İngiltərə və Fransa kimi ölkələr milyonlarla quşu qapalı yerlərdə saxlama qərarı qəbul edib. "Reuters"-a istinadla xəbər verir ki, Avropada ölümcül quş qripi hallarını

.

Qadınlar niyə kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirir?

Qadınların kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirməsinin səbəbi məlum olub. xəbər verir ki, insult hələ də dünyada əlilliyin əsas səbəblərindən biridir və getdikcə yalnız yaşlılara deyil, həm də həyatının ən akti

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

turlar.az

yaz geyimleri 2025 kosmetoloq geyim necə seçməli qəlyanaltı reseptləri terminlər kosmetika intim heyat kosmetika kurtlar vadisi rus dilini öyrənək ginekoloq kokelmek azerbaycan