İmmunitetin zəifləməməsi üçün: Dietoloqdan qidalanma qaydaları

İmmunitetin zəifləməməsi üçün: Dietoloqdan qidalanma qaydaları"Düzgün qidalanma immun sisteminin gücləndirilməsinin və sağlamlığın ən əsas şərtlərindən biridir. İstər Ramazan ayının vacib ibadətlərindən biri olan oruc tutulduğu zaman, istərsə də pandemiya dövründə düzgün və sağlam qidalanma mütləqdir. Orqanizm qısa müddətdə öz immun funksiyasını normal vəziyyətə qaytara bilir. Sağlam qidalanmaq üçün karbohidrat, zülal, yağ, mineral və vitaminlərin düzgün qəbul edilməsi vacibdir. Hər şeydən əvvəl gün ərzində su düzgün içilməlidir".
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, bunu dietoloq, Mərkəzi Gömrük Hospitalının həkimi Məlahət Kərimova deyib.
Ramazan ayı ilə adi günlərdə qidalanmanın arasında böyük fərq olduğunu bildirən dietoloq deyib ki, adi günlərdə 3 əsas və 3 ara yeməyi olaraq 6 dəfə qidalanırıq. İstənilən vaxt su, çay, meyvə və ya çərəzlərdən istifadə edirik. Ramazan ayında isə bu qidalanma sistemi 2 dəfə olur: "Bunun üçün Ramazan ayı ərəfəsində 2 həftə və ya 1 ay əvvəlcədən orqanizmimizi hazırlamalıyıq: daha az kalorili qidalara, az duzlu yeməklərə üstünlük verməliyik ki, bu ay daha rahat keçsin.
Ramazan ayında imsaq ilə iftar arasında olan fasilə - 16 saat ərzində aclıq və susuzluq daha çox hiss olunur. Burada düzgün qidalanmaq əsas amillərdən biridir. Immum sistemimizi qorumalı, mədə-bağırsaq sisteminə diqqət etməliyik.
İmsaqda elə qidalar qəbul etməliyik ki, iftara qədər susuzluq çox hiss olunmasın. Buna görə duzsuz yeməklər yeməli, duza qoyulmuş turşulardan istifadə etməməli, yüksək kalorili xəmir yeməklərindən uzaq durmalıyıq. Su və çayın miqdarı yetərincə qəbul edilməlidir. Suyun xurma ilə içilməsi daha düzgündür. Bu da mədə-bağırsaq sistemimizin çalışması üçün əsasdır. Səhər yeməyində duzsuz pendir, soyutma yumurta, pomidor, xiyar, kəsmik, duzsuz şor, xurma və yulaf sıyığı istifadə edilməlidir. İftar süfrəsində 1 su bardağı otaq temperaturunda su içməyimiz ac olan mədəni və həzmi rahat edir.
Daha sonra sulu yeməklərlə qidalanmağa üstünlük verilməlidir. Ağır, daha yüksək kalorili qidaların qəbulu mədə-bağırsaq sistemində həzmi çətinləşdirir. Bişmiş tərəvəzli, ətli yeməklərə, tərəvəz salatlarına üstünlük verilməlidir. Süfrə arxasında sürəkli oturub yemək düzgün deyil. Fasilə verilməli, sonra 1porsiya olaraq müxtəlif meyvələrə, 1 ovuc miqdarında çərəzlərə üstünlük verilməlidir. Belə qidalandıqda, orqanizmə lazım olan miqdarda karbohidrat, zülal, yağ, vitamin və minerallar almıs oluruq. Bu da immum sistemimizin gücləndirilməsinə yardımçı olur.
Bir məqamı da qeyd edim ki, Ramazan ayından fərqli olaraq, adi aylarda gecə vaxtı qidalanmaq düzgün deyil".
Həkim, Ramazan ayında hamilə qadınlara, şəkərli diabet xəstələrinə, ürək-damar xəstələrinə, onkoloji xəstəliyi olan insanlara, cərrahi əməliyyatdan yeni çıxmış xəstələrə oruc tutmaq məsləhət görülmədiyini də vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, karantin dövründə immum sisteminin zəifləməməsi üçün bol maye, bol vitaminli qidalara (meyvə və tərəvəzlərə) üstünlük verilməlidir: "Azərbaycanlılarda, ələlxüsus da yaşlı nəslin nümayəndələrində belə bir fikir formalaşıb ki, hər kəs yaşamaq, güclü olmaq, xəstəliklərdən qorunmaq üçün mütləq xəmir yeməklərindən istifadə etməlidir, çoxlu ət və çörək, şirniyyat yeməlidir. Bu tamamilə səhv fikirdir. Xəmir yeməkləri immun sistemini gücləndirmir, əksinə piylənmə kimi geniş yayılmış xəstəliyə səbəb olur. Ramazan ayında və karantin müddətində xəmir yeməklərindən, şirniyyatdan çox istifadə edilməsi məsləhət deyil. Kəpək unundan bişirilmiş çörəkdən gün ərzində 4-5 dilim istifadə edilə bilər. Əgər mədədə problem varsa, o zaman buğda çörəyindən suxari olaraq istifadə edilməlidir.
Tövsiyəm budur ki, bu müqəddəs ayda oruc tutanlar da, tutmayanlar da düzgün və sağlam qidalansınlar. Yalnız bu halda biz bütün xəstəliklərə, o cümlədən başımızın üstünü qara bulud kimi alan koronavirusa da birlikdə qalib gələ bilərik".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1102   Tarix: 23 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Xəstələnməmək üçün hər gün bolqar bibəri yeyin

Xəstələnməmək və damarları qorumaq üçün C vitamini lazımdır. O isə limon və bolqar bibərində çoxdur. -a istinadən xəbər verir ki, həkim Nataliya Denisova profilaktika üçün gündə azı 1 ədəd bolqar bibəri yeməyi tövsiyə edib

.

Göz təzyiqi hansı halda yaranır? - AÇIQLAMA

Normalda göz təzyiqi 12-20 mm civə sütunu arası olmalıdır. Aşağı və yuxarı olanda gözdə müəyyən narahatlıqlar yaranır.  Trend-ə istinadən xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin rəsmi "İnstagram" hesabında Səhiyy

.

İnsan orqanizmi üçün günün ən pis vaxtı hansıdır?

ABŞ-nin Miçiqan Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, insanın əhvali-ruhiyyəsindən, sirkad (bioloji) saatından və digər amillərdən asılı olaraq səhər saat beş radələri günün ən pis vaxtıdır. -a istinadən bildirir ki

.

Həkim xəbərdarlıq etdi: "Uzunsaçlı gəlinciklər təhlükəlidir

Uzunsaçlı gəlinciklər uşaqlar üçün ciddi təhlükə yarada bilər. -a istinadən bildirir ki, bunu Rusiya Uşaq Elmi-Tədqiqat Klinik İnstitutunun pediatrı Yekaterina Pasnova bildirib. O qeyd edib ki, uşaqlar gəlinciklərin başında

.

Bu vərdişlər demensiya riskini artırır

Demensiya yaddaşın, düşüncənin, oriyentasiyanın və özünə qulluq qabiliyyətinin pisləşməsi ilə müşayiət olunan bir vəziyyətdir. Bu xəstəlik yaşlı insanlarda ən çox rast gəlinən psixi pozğunluqlardan biridir. Psixoterapev

.

Sarımsağın saralmaması üçün SADƏ YOLLAR

Bir çox insan sarımsağın yazda saralmağa başlaya biləcəyi faktı ilə qarşılaşır.   -a istinadən bildirir ki, aqronom Anastasiya Kovrijnıx iki əsas səbəbi müəyyən edib: sarımsağın dondurulması və ya qida maddələrinə ehtiyac

.

Oruc tutmağın doqquz faydası

Oruc tutduqda daxili sisteminizə verilən fasilə bədənin infeksiyalara qarşı mübarizəyə fokuslanmasına kömək edir və bunun nəticəsində də sərbəst radikalların miqdarı azalır.  xəbər verir ki, orucun orqanizm üçün bir çox faydalar

.

Hansı yağlar daha zərərlidir? - İNANMAYACAQSINIZ

Mütəxəssislər qızartmaq üçün hansı növ bitki yağının istifadə edilməməsini açıqlayıblar.   -a istinadən xəbər verir ki, günəbaxan yağından uzaq durmaq lazımdır. . Fıstıq, badam, kətan toxumu, çətənə, küncüt və xardal, həmçini

.

Oruc tutanların NƏZƏRİNƏ: Aclıq hissini dəf edən qidalar - SİYAHI

Ramazan ayında oruc tutanlar yeyib-içdiklərinə mütləq diqqət etməlidirlər. -a istinadən sizə iftar və imsakda nə yeməli olduğunuzu təqdim edir:. Süd: Bir stəkan iftardan bir neçə saat sonra, bir stəkan isə imsakda içilməlidir

turlar.az

sonxeber.az gelinlikler geyim şəkilləri qadin dunyasi praktik məsləhətlər murebbelerin hazirlanmasi qadın və cəmiyyət qış geyimləri kosmetika pehriz şəkərbura gozellik veten seirleri rus dili 2ci ders