İnsanlığı "ağ ölüm" gözləyir

İnsanlığı Amerika və Britaniya alimləri böyük masştablı tədqiqatda insanlığın ağ ölümdən öldüyünü sübut edib.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, hazırda insanlar həddən artıq çox süfrə, xörək duzu istifadə edir.
ÜST normasına görə sutkada 5 qr keçilməməlidir. Amma əksəriyyət 10 qramı keçib.
Məhz duz səbəbindən ürək-damar, böyrək, təzyiq problemləri çoxalır.
Tədqiqatın müəllifi Dairuş Mozafferina bildirib ki, bu qlobal təhlükəni dövlət səviyyəsində həll etmək lazımdır.
Qida sənayesi müəssisələri, özəl istehsalçılara duzu azaltmaq izah edilməli və bəzi qadağalar olmalıdır.
Bu yolla məsələn, Finlandiyada duzun istifadəsi 3 dəfəyə qədər azaldılıb.
Buna görə də 2010-cu ildən sonra bu ölkədə ürək-damar xəstəliklərindən ölüm xeyli azalıb.
187 ölkənin təhlili göstərib ki, 181 ölkədə əhali günbdəlik fizioloji normanı 2 dəfə aşır.
Ən çox Yaxın, Uzaq Şərq, Asiyada gündəlik norma 10 qramdan artıqdır.
Kişilər qadınlardan daha çox duz istifadə edir.
Hətta müasir uşaqlar böyük normasını qəbul edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 860   Tarix: 21 noyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

turlar.az

sade makiyaj sekilleri kosmetika mehsullari yay geyimləri 2025 seksual hereketler vətən haqqında inşa toyuq buglamasi elm haqqinda atalar sozleri kosmetika novruz bayramı haxışta lakonizim novruza aid hakışda sağlamlıq bayatı