İtburnu: qızardıqca keyfiyyəti azalır

İtburnu: qızardıqca keyfiyyəti azalırYabanı kol bitkisi olan itburnunu el arasında bəzən "vəhşi qızılgül" adlandırırlar. Ona hər yerdə - meşə ətraflarında, dağ ətəyində, parkda, çay sahilində və yol kənarında rast gəlmək olar. Bir çox alimlər İranın və Himalayın dağlıq ərazilərini itburnunun vətəni hesab edirlər. İndi Yer kürəsində buzlaq, tundra və səhralardan başqa hər yerdə bitir. Onun giləmeyvələri heyvan və quşları da özünə cəlb edir. İtburnu meyvələri şaxtalar düşənə qədər yığılmalıdır, çünki ən zəif şaxta da onun dərman keyfiyyətlərini məhv edir. Düzgün qurudulan itburnu meyvələrini ağzı bağlı bankada və ya kisədə iki il saxlamaq olar.
İtburnunun narıncı meyvələri faydalı maddələrin ən böyük konsentrasiyasına malikdir. Giləmeyvələr qırmızı rəng alanda tərkibindəki vitaminlərin miqdarı bir qədər azalır. Giləmeyvələrdə olan vitamin və mikroelementlərdən qanazlığı, ateroskleroz və xəstəliklərdən sonra orqanizmin zəifləməsi zamanı istifadə edilir. Həm də giləmeyvələri askorbin turşusunu limon və qarağatdan daha çox özündə saxlayır, o, təbii antioksidantdır, faydalı xüsusiyyətləri arasında bakterisid təsiri də var.
Rusiyada ənənəyə görə, soyuq qış günlərində itburnu giləmeyvələrinin dəmlənilərək içilməsi qışı soyuqdəymə xəstəliklərinə yoluxmadan keçirməyə səbəb olur. Çin təbabətində itburnunun köklərindən istifadə etməklə həzmi gücləndirmək və bağırsaq qurdlarının çıxarılması təcrübədən keçirilib. Tibetdə vərəm, nevrasteniya və ateroskleroz itburnu meyvələri ilə müalicə edilir. Sibirdə balda bişirilmiş itburnu ləçəkləri ilə qızıl yel xəstəliyi müalicə edilirdi. Bitkinin köklərdən alınan cövhər ayaq göbələyini sağaldır.
Xalq təbabətində bitkinin bütün hissələrindən - çiçək, meyvə, yarpaq və köklərindən istifadə edilir. Həmin məhsullardan alınan təbii vasitə artritin, qan azlıqları, sidik-cinsiyyət üzvlərinin müalicəsində istifadə olunur. İtburnudan hazırlanan məlhəmlər dermatit, ekzema, trofik yara, yanıqlar, donmalar və psoriazın müalicəsində tətbiq edilir. Sətəlcəm, difteriya, skarlatin, göyöskürək zaman itburnu ekstraktı, sirop və cövhərı çox xeyirlidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1403   Tarix: 03 iyun 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Gündə neçə banan yemək olar? - Faydaları

Sağlam qidalanma mövzusu yenidən gündəmə gəlib.  xəbər verir ki, dietoloqlar gündə nə qədər yemək qəbul edilməli olduğu və düzgün porsiya seçiminin insan orqanizminə hansı faydalar verdiyi barədə maraqlı açıqlamalar yayıb

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Qışda mütləq kərə yağı yeyin - Səbəb

Payız aylarında yaranan vitamin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bəzi qidaların gündəlik rasionda yer alması vacibdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Dmitri Kulikov deyib. Onun sözlərinə görə kərə yağı A, E, D v

.

Depressiyanın əsl səbəbi açıqlandı

Alimlər depressiyanın yaranmasının gözlənilməz səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, KAIST tədqiqatçıları depressiyanın yalnız beyin fəaliyyəti ilə məhdudlaşmadığını müəyyən edib. Yeni araşdırma göstərir ki bu vəziyyət immu

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

Yatanda mədəniz qıcıqlanırsa, belə edin

Bəzi yatış pozaları həzm sisteminə zərər verir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı qastroenteroloq Anastasija Qostrous deyib. "İnsanın yatdığı poza həzm sisteminə düşündüyümüzdən daha ciddi təsir göstərir. Yanlış vəziyyətd

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Az yatanların beyni zəifləyir

Günlük həyatın yorucu ritmi, texnologiyanın həddindən artıq istifadəsi və davamlı stress yuxu nizamını pozaraq zehni sağlamlığa təsir edir. xəbər verir ki, bunu türkiyəli mütəxəssis Dr Elif Arslan söyləyib. O bildirib ki

turlar.az

gozel gorunmek geymler 2025 geyim necə seçməli sağlamlıq xəbərləri halva reseptləri yemək sağlam qida kosmetika birlik haqqinda zehmet ve zinet intim munasibetler badambura heyati