Kartofun sağlamlıq üçün faydaları

Kartofun sağlamlıq üçün faydalarıHəkimlər kartofu ən faydalı ərzaqlardan biri hesab edirlər. Tərkibində çox böyük miqdarda vitaminlərin, makro və mikroelementlərin zənginliyi səbəbindən onu universal adlandırırlar. Əhalinin böyük əksəriyyətinin iştirakı ilə aparılan epidemioloji tədqiqatlar göstərir ki, kartof ürək-damar sisteminin sağlamlığına ən müsbət şəkildə təsir edir.
Alimlər kartofun ən qidalı hissəsi kimi onun qabığını hesab edirlər.
Qabığı ilə bərabər yeyildikdə faydalıdır. Böyük Britaniyanın Kral Tibb Cəmiyyəti nəzdindəki sağlam qida forumunun sabiq prezidenti doktor Merilin Qlenvillin sözlərinə görə, kartofu qabıqsız yemək böyük səhv və sağlamlıq üçün nöqsandır. Kartofdan təmizlənmiş bir yumruq həcmində qabıq orqanizmi həkimlərin tövsiyə etdiyi həll olunan lif, kalsium, dəmir, fosfor, sink və C vitamini kimi gündəlik dozanın yarısını əvəz edə bilər. Lakin kartofun qabığı bir qayda olaraq zibil yeşiyinə atılır.
Xərçəng xəstəliklərindən qorunmada faydalıdır. Elmi tədqiqatların nəticələri göstərir ki, kartof tərkibindəki yüksək miqdarda flavonoid, karotinoid və fenol turşularının hesabına antioksidant təsiri göstərir. Bu maddələr qaraciyərdə və yoğun bağırsaqda əmələ gələn xərçəng hüceyrələrinin inkişafını deaktivləşdirir. Qırmızı kartofun tərkində isə ağ kartofa nisbətən antoksidantlar 3-4 dəfə çoxdur.
Beyin və əsəb sisteminin sağlamlığı üçün faydalıdır. Kartof B6 vitamininin mənbəyidir. Bu vitamin uşaqlarda beynin inkişafını stimullaşdırır. Böyüklərdə kartofdan istifadə koqnitiv xüsusiyyətlərin azalma təsiri ilə bağlıdır. Bundan başqa, kartofun tərkibindəki nişasta orqanizmə serotonin, melatonin, noradrenalin kimi yaxşı əhval-ruhiyyə və keyfiyyətli yuxu hormonlarının üzə çıxmasına kömək edir.
Qanda şəkərin miqdarına nəzarət üçün faydalıdır. Kartofun tərkibindəki stabil nişasta bağırsaqlarda faydalı bakterial floranın inkişafı üçün əlverişli materialdır. Alimlər bu nişastanın qanda şəkərin miqdarına daha yaxşı nəzarət edilməsinə şərait yaratdığını təsdiqləyirlər.
Hipertoniya zamanı faydalıdır. Kartofun tərkibində kaliumun bolluğu arterial təzyiqə daha yaxşı nəzarət etməyə şərait yaradır.
Dəri sağlamlığında faydalıdır. Kalium ilə zəngin olan kartof kimi ərzaqlar dərinin cavan və təravətli görünüşünün saxlanmasına kömək edir, erkən qırışların əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Kalium, həmçinin hüceyrələrin bölünməsini aktivləşdirir ki, bu da dərinin tonusunu və elastikliyini təmin edir.
Mütəxəssislər yalnız suda bişirilmiş və qızardılmış kartofun kalorili əlavələrsiz və soussuz orta miqdarda qəbul olunmasını sağlamlıq üçün daha faydalı hesab edirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1217   Tarix: 23 iyun 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?

H3N2 ştammının yaratdığı yeni qrip dalğası artıq onlarla ölkəni bürüyüb. . -ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, yeddi mutasiyaya məruz qalan virus 30-dan çox ölkəyə yayılıb və bu da tibb işçiləri arasında narahatlı

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI

ABŞ-də müəyyən növ daşlardan hazırlanmış mətbəx mebeli istehsalı ilə əlaqəli təhlükəli ağciyər xəstəliyi aşkar edilib. -a istinadən xəbər verir ki, xəstəlik mətbəx mebeli üçün iş masası istehsalında getdikcə daha çox populyarlaşa

turlar.az

sade makiyaj sekilleri sac duzumleri hamilelikde qidalanma xinayaxdi ucun bayatilar məsləhətlər qadin dunyasi az cinsi problemlər kosmetika usaq geyimleri ana haqqinda bayati ziyafet geyimleri sevda gulmeli hakista