Kartofun yanına qoyulan meyvə buna səbəb olur

Kartofun yanına qoyulan meyvə buna səbəb olurƏn çox istehlak etdiyimiz qidalar arasında yer alan kartofun necə saxlanmalı olduğu və cücərməməsi hər kəsi maraqlandırır.
Bəs kartofun təzə qalması və cücərməməsi üçün nə etmək lazımdır?
Kartofu sərin, quru yerdə saxlamaq daha yaxşıdır. Bundan əlavə, kartofu kağız torbalarda işıqdan və nəmdən uzaq saxlamaq onların daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir.
Kartofu soyuq soyuducuda saxlamayın.
Çünki bu, nişastanın şəkərə çevrilməsinə səbəb ola bilər.
Siz həmçinin kartofu soyuq, qaranlıq yerdə saxlamaq üçün xüsusi hazırlanmış kartof saxlama torbalarından istifadə edə bilərsiniz. Bu torbalar kartofu havalandırılan bir mühitdə saxlamağa və çürüməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Kartofun yaşılımtıl almamaq məsləhətdir.
Çünki bu rəngdə olan kartofda solanin adlı maddə var və bu istehlak edilməməlidir.
Unutmayın ki, kartofu soyuq mühitlərdə uzun müddət saxlamaqdansa, müntəzəm olaraq təzə və sərin yerdə istifadə etmək daha yaxşıdır.
Kartof cücərməyə meyllidir, çünki onların tərkibində olan qida və enerji təzə bitkinin böyüməsinə şərait yardır.
"Kartofun gözü" kimi tanınan çıxıntılar yeni tumurcuqların inkişafına imkan verir.
Bu cücərmə prosesi kartofun təbii çoxalma mexanizmidir. Kartofun cücərməsinin qarşısını almaq üçün onu sərin, qaranlıq və havalı yerdə saxlamaq vacibdir.
Günəş işığına məruz qalmamaq və onu aşağı temperaturda (7-10°C) və kifayət qədər rütubətli mühitdə saxlamaq cücərməni gecikdirə bilər. Siz həmçinin kartofu digər meyvə və tərəvəzlərdən ayrı saxlamaqla onun ətrafındakı etilen qazının təsirini azalda bilərsiniz.
Almanı kartofun yanına qoysanız, kartofun cücərməsini dayandıra bilərsiniz. Alma etilen qazı ifraz edərək ətrafındakı digər meyvə və tərəvəzlərin yetişməsini sürətləndirərkən, kartofun cücərməsinə mane olur.
Bu üsulla kartof daha uzun müddət təzə qalacaq./moderator.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 809   Tarix: 07 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Damarları tıxayır, oksigen çatmır - Xeyli insan bu səbəbdən ölür: Açıqlama

İnfarkt və insult adətən qəfil baş vermir. Bu xəstəliklərin formalaşması illərlə davam edən risk faktorlarının toplanması nəticəsində baş verir. xəbər verir ki, bunu kardioloq, Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin Tibb və Profilaktik

.

Çayı şirin edənlərin nəzərinə - bu xəstəliyə səbəb olurmuş

Çaya şirin qatmaq zərərsiz görünə bilər, amma uzun müddət istifadə olunduqda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.  xəbər verir ki, gün ərzində içilən bir neçə stəkan çaya atılan şəkər tozu və ya qənd fərqinə varmada

.

Bütün uğurlu insanlar bunu paylaşır – psixoloq açıqladı

Uğurlu insanların ortaq xüsusiyyəti təkcə istedad deyil, onların zirvəyə çatmasında çalışqanlıq, səylə çalışma və qətiyyət əsas rol oynayır. xəbər verir ki, bu barədə psixoloq Anjela Dakvort "Mel Robbins" podkastınd

.

Ağzınızdakı belə dəyişikliklər infakrtın xəbərçisi ola bilər

Alimlər diş əti xəstəlikləri ilə ürək və beyin xəstəlikləri arasında təhlükəli əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, araşdırma "Neurology Open Access" jurnalında dərc olunub. Araşdırma diş əti xəstəlikləri və diş çürüməsini

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

.

Alimlər uzun ömrlülüyün sirrini tapdı - 100 qramı 2 manatdır

Alimlər uzunömürlülüyün sadə formulunu açıqlayıblar. xəbər verir ki, Britaniya alimlərinin bu barədə araşdırması "British Journal of Nutrition" (BJN) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat göstərib ki, düzgün nisbətd

.

Kompüter qarşısında işləyənlər üçün təhlükə siqnalı: Görmə və onurğa

Müasir dövrdə iş həyatının əksər hissəsi kompüter qarşısında keçir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, uzunmüddətli oturaq iş rejimi və ekran qarşısında saatlarla qalmaq həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa cidd

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

turlar.az

geymler 2025 yay kolleksiyasi qis geyimləri 2025 qatiqli sirniyyat seksual qadinlar zebra keksi hamilelikde qidalanma kosmetika nizami gencevi sekisler bayatılar banan vətən həsrətinə aid bayatılar