Kasnı kökü - sağlam ürək, güclü immunitet

Kasnı kökü - sağlam ürək, güclü immunitetKasnı bitkisinin kökü qədim zamanlarda müalicəvi vasitə kimi geniş istifadə olunurdu.
Həmçinin qədimdə insanlar belə hesab edirdi ki, kasnı kökü pis gözdən-nəzərdən, cadudan, pis insanlardan qoruyur və bu səbəbdən hər evdə kasnı kökü saxlayırdılar.
Müasir zamanlarda da kasnı həm xalq, həm də ənənəvi təbabətdə istifadə olunur.
Kasnı kökü həmçinin kulinariyada konfetlərin, müxtəlif şirniyyatların, xörəklərin, salatların hazırlanmasında istifadə olunur. Kasnı kökündən qəhvəyə bənzər içki hazırlanır. Bunun üstünlüyü isə ondan ibarətdir ki, bu içkinin tərkibində kofein maddəsi yoxdur.
Kasnı kökü orqanizmə mikrob və iltihabəleyhinə, sidik- və ödqovucu təsir edir.
Kasnı kökü ürək fəaliyyətinə çox müsbət təsir edir - damarları genişləndirir, ürək əzələsi üçün xeyirlidir, qanın tərkibinə müsbət təsir edir.
Kasnı kökü soyuqdəymə və infeksion xəstəliklər zamanı çox yaxşı müalicəvi təsi edir - hərarəti salır, iltihabla mübarizə aparır, immun sistemini gücləndirir. 1 çay qaşığı xırdalanmış kasnı kökü 1 stəkan qaynar suda dəmlənilir (termosda dəmləmək daha yaxşıdır), limon və bal əlavə olunur. Bu vasitəni həmçinin soyuqdəymələrin profilaktikası və zəiflənmiş immun sisteminin möhkəmləndirilməsi üçün istifadə etmək olar.
Kasnı bitkisinin tərkibində inulin maddəsi var. Bu maddə qanda şəkərin səviyyəsini normallaşdırır və bu səbəbdən şəkərli diabet xəstələri üçün kasnı çox xeyirlidir. Tək xalq təbabəti deyil, ənənəvi tibb də kasnının bu xüsusiyyəti şəkərli diabet xəstələrinin müalicəsində istifadə edir.
İnulin həmçinin orqanizmdə piylərin mübadiləsini yaxşılaşdırır, xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, arıqlamağa kömək edir.
Şəkərli diabet xəstələri üçün çox faydalı resept: 1 çay qaşığı xırdalanmış kasnı kökünün üzərinə 1 stəkan qaynar su əlavə edin və 10 dəqiqə ərzində vam odda saxlayın. Daha sonra süzün və gün ərzində 3 dəfə 50 ml olmaqla qida qəbulundan əvvəl qəbul edin.
Belə dəmləmə həmçinin sidik- və ödqovucu vasitə kimi istifadə olunur.
Kasnı kökü dəmləməsi iltihabəleyhinə və sidikqovucu təsirə malikdir ki, müxtəlif sidik ifrazı sistemi xəstəlikləri (böyrəklər, sidik yolları, sidik kisəsi iltihabları) zamanı istifadə olunur.
Kasnı kökü qara ciyər üçün çox xeyirlidir - qara ciyəri təmizləyir, onun funksiyalarını yaxşılaşdırır.
Kasnı kökü və yarpaqları dəmləmələri qastrit, kolit, xolesistit zamanı müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur.
Kasnı kökü və yarpaqları dəmləmələri həmçinin müxtəlif dəri xəstəlikləri (ekzema, uşaqlarda diatez, irinli yaralar, çibanlar və s.) zamanı istifadə olunur.
Kasnı diş və damaqlar üçün çox xeyirlidir - damaqları möhkəmləndirir, diş daşının əmələ gəlməsinə mane olur, ağız boşluğunda olan iltihabları sağaldır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1076   Tarix: 09 noyabr 2021
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

turlar.az

hamilelikde qidalanma yay geyimləri 2025 geyim dəbləri yataqda vətənə aid bayatılar gürcü mətbəxi gəlinlik və toy dəbi kosmetika badambura sekis baliq burcu hakiwda haxisdalar