Kaverna

KavernaÜmumi məlumat:
Kaverna toxumaların qismən dağılması nəticəsində toxumada əmələ gələn boşluqdur.
Səbəbləri:
Kaverna irinli və qanqrenoz qeyri-spesifik proseslərlə, vərəm, sifilis, pnevmokoniozlarla əlaqədar baş verə bilər. Ağciyərlərin emfizemasında, spontan pnevmotoraksda və empiyemada psevdokaverno-bronxogen kistalar, qovuqlar müşahidə olunur. Yerləşmə yerinə görə ağciyər, qaraciyər, böyrək, sümük və digər orqanların kavernaları ayırd edilir. Lakin ən çox ağciyərlərdə vərəm mənşəli kavernalara rast gəlinir. Ağciyərlərin qeyri-spesifik xroniki xəstəlikləri, göbələk xəstəlikləri- aktinomikoz, histoplazmoz, sporotrixoz bu fəsada gətirib çıxara bilər. Proteolitik fermentlərin, proteinaza, leykositlər və makrofaqların təsiri nəticəsində toxumaların nekrozlaşmış hissələrində kaverna əmələ gəlir. Vərəm zamanı ağciyərin bronx və ya bronxoektatik nahiyyəsində bronxogen və ya bronxoektatik kavernalar əmələ gələ bilər.
Bu kavernalar tək, həm də çox miqdar ola bilər.
Klinikası:
Klinik şəklinə görə kavernalar kəskin və xroniki ola bilər. Kəskin kavernalar çox nazik kapsulaya malikdir, tez keçir və asanlıqla sağalmaya məruz qalır.
Xroniki kavernalar qalın kapsulaya malikdir. Bunların sağalması uzun çəkir, tez-tez kəskinləşmə verir. Bu da çox miqdar bəlğəm ifrazı ilə biruzə verir.
Müalicəsi:
Kavernanın müalicəsi xəstəliyin səbəbindən asılı olaraq simptomatik, ayrı-ayrı hallarda cərrahi yolla aparılır. Belə xəstələr stasionarda müalicə almalıdırlar. Bu zaman antibakterial, desensibilizəedici, yod preparatları ilə müalicə aparılır.
Profilaktikası:
Profilaktikada öz sağlamlığınıza nəzarət etmək lazımdır. Xəstəliyə şübhə olduqda mütləq həkimə müraciət etmək lazımdır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1108   Tarix: 04 fevral 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?

Gündə üç dəfə yeməkdən imtina insanın maddələr mübadiləsini pozaraq hormon balansına mənfi təsir göstərə və qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriy

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

turlar.az

geyim və ayaqqabılar yemek reseptleri qadin sayti yaz yay 2025 badimcan salati hobbi üzə qulluq kosmetika itburnu ağır itki qiz evi haxista seksi kahfe fali