Kətan toxumu nəyə xeyirdir?
Kətan bir illik bitki olub Tükiyə, Suriya, İraq, Misir həmçinin Amerikanın cənub və şimalında əkilib becərilməkdədir. Gövdəsindən toxumlarına qədər faydalı olan bu bitki mədəniyyət bitkisi adını almışdır. Omeqa 3 ilə zəngin olan kətan toxumu yağından qida sənəyesində, boyaçılıqda, gövdəsindən alınan iplikdən toxuma, tikiş işlərində geniş istifadə olunur. Sarımtıl qırmızı, qəhvəyi rəngdə olan, sentyabr ayında yığılıb qurudulan toxumunun isə orqanizmə bir çox faydaları bilinməkdədir.
Qəbizliyin qarşısını alır.
Bağırsaqları çürüməkdən,sancı və iltihabdan qoruyur.
Babasilə xeyri var.
Qan damarları üçün çox faydalıdır.
Dərinin qurumasının qarşısını alır.
Kişilərdə cinsi gücü artırır.
Xolestrolu aşağı salır.
Oynaq ağrılarına müsbət təsiri var.
Yoğun bağırsaq və sinə xərçənginə tutulma riskini azaldır.
Təzyiqi normada saxlayır.
Qanda şəkəri salır.
İstifadə forması: 2-3 desert qaşığı kətan toxumu üzərinə 1 stəkan qaynar su tökülür. 10-15 dəqiqə dəmləndikdən sonra səhər-axşam 1 stəkan içilir.
f Paylaş