Kətan toxumunun faydaları

Kətan toxumunun faydalarıKətan toxumu, sağlamlıq üçün bir çox fayda təmin edən və qida dəyərləri ilə zəngin olan bir superfood (superqida) sayılır.
Milli.Az kətan toxumunun bəzi faydalarını təqdim edir:
Omega-3 yağ turşuları: Kətan toxumu, xüsusilə alfa-linolenik turşu (ALA) olmaqla, yüksək miqdarda omega-3 yağ turşuları ehtiva edir. Bu yağ turşuları ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihabı azaldır və beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır.
Yüksək lif məzmunu: Kətan toxumu həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflə zəngindir. Bu, həzm sistemini tənzimləyir, bağırsaq hərəkətlərini yaxşılaşdırır və qəbizliyi qarşısını alır. Eyni zamanda, uzun müddət toxluq hissi yaratmağa kömək edir, bu da kilo itirməyə kömək edə bilər.
Antioksidant xüsusiyyətləri: Kətan toxumu, lignanlar adı verilən güclü antioksidantlar ehtiva edir. Lignanlar, xərçəng və ürək xəstəlikləri kimi xəstəliklərə qarşı qoruyucu rol oynaya bilər.
Ürək sağlamlığına faydalıdır: Kətan toxumunun tərkibində olan omega-3 yağ turşuları və lif, xolesterol səviyyələrini tənzimləməyə, arterial təzyiqi azaltmağa və ürək xəstəliklərinin riskini azaldmağa kömək edir.
Hormonal balans: Lignanlar, fitoestrogenlər kimi fəaliyyət göstərərək hormonal balansı dəstəkləyə bilər. Bu, xüsusən menopoz dövründəki qadınlar üçün faydalıdır.
Qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyir: Kətan toxumu, qan şəkəri səviyyələrini sabit saxlamağa kömək edir və insulin müqavimətini azalda bilər. Bu, şəkərli diabet riskini azaltmağa kömək edir.
Dəri sağlamlığı: Kətan toxumunun antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətləri dəriyə faydalıdır. Dərinin yenilənməsini təşviq edərək, sızanaqlar və digər dəri problemlərinin qarşısını ala bilər.
Tüklərin sağlamlığına müsbət təsir: Kətan toxumu, saçın sağlam böyüməsini dəstəkləyən omeqa-3 yağ turşuları və digər qida maddələri ilə zəngindir.
İstifadə qaydası: Kətan toxumunu gündəlik pəhrizinizə əlavə etmək asandır. Ən çox istifadə edilən formalarına yeridilmiş (grind) və ya üyüdülmüş kətan toxumu daxildir. Çünki toxumun bütöv halda olması, bədən tərəfindən yaxşı mənimsənilməyəcək. O, yoğurt, smoothie, salatlar və çörəklərə əlavə edilə bilər.
Lakin, kətan toxumunun həddindən artıq istifadəsindən qaçınmaq lazımdır, çünki çox miqdarda omega-3 və lif qəbulunun müəyyən narahatlıqlara səbəb ola biləcəyini unutmamalıyıq.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 654   Tarix: 02 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Burun tüklərini çıxarmaq təhlükəlidirmi? - Mütəxəssis izah etdi

Qulaq Burun Boğaz mütəxəssisləri burun tüklərinin ağda və ya cımbızla çıxarılmasının ciddi təhlükələr yarada biləcəyini bildirir. e- -a istinadən xəbər verir ki, burun tükləri toz, allergen və mikroorqanizmlərə qarşı filt

.

Taxta qaşıqlar bu xəstəliklərə yol açırmış

Mətbəxdə tez-tez istifadə etdiyimiz və əksər insanların metal qaşıqlardan daha sağlam variant olduğunu düşündüyü taxta qaşıqların zərərli olduğu ortaya çıxıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər tavaların cızılmasının qarşısın

.

Faydası yüzdə yüz sübut olunub: Gündə bir ədəd yeyən həkim üzü görmür

Sağlam qidalanma orqanların qorunması və uzun ömür üçün əsas şərtdir. Xüsusilə, alma və banan kimi meyvələrin faydaları elmi olaraq sübut edilib. e- -a istinadən xəbər verir ki, çinli tədqiqatçılar 10 il ərzində apardıqlar

.

9 min il əvvəlin resepti! Bozanı bununla için, quş kimi yüngülləşəcəksiniz

Boza, qış aylarının vazkeçilməz içkisidir. Onu qovrulmuş noxudla birlikdə içmək isə əsrlərdən bəri davam edən bir ənənədir. Bu ikili Osmanlı dövründən qalma mədəni irs kimi tanınır. e- -a istinadən xəbər verir ki, boza fermentasiy

.

Maqnit qasırğası zamanı səhhətdə yaranan problemlərdən xilas edən altı TÖVSİYƏ

Hazırda Yerdə 5 ballıq şkala üzrə 4-cü sinif (G4) təyin edilmiş güclü maqnit fırtınası müşahidə olunur. Onun insanların, xüsusilə də meteohəssas və ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərin səhhətinə təsiri bir neç

.

Kiflənmiş tomat pastası yemək olarmı? - Mütəxəssis çox bilinən yanlışı açıqladı

Bir çox yeməklərin vazkeçilməz ləzzətlərindən biri olan tomat pastası dadı və iştahaaçan rəngi ilə milyonlarla insanın sevimli yeməyi olmağı bacarıb. Lakin, mütəxəssislər hava ilə təmasda olduqda tez-tez kiflənən tomat pastasını

.

Daban tikanını (mahmız) müalicə etmək üçün nənələrimizin məhşur resepti

Daban tıxacları ayağın altındakı toxumaların həddindən artıq gərginləşməsi nəticəsində yaranır və güclü ağrıya səbəb olur. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu problemi həll etmək üçün ev şəraitində hazırlanan sadə bir qarışı

.

Necə edək ki, üşüməyək? - DİQQƏT

Üşüməmək üçün bir neçə sadə və effektiv üsul mövcuddur. bəzi tövsiyələri təqdim edir:. Qalın paltarlar geyinmək. Yüngül və sıx saxlayan iç geyimlər (yün və ya termal içliklər) istifadə etmək bədəninizi izolyasiya edər. Üst-üst

.

Bayramdan sonra staliçni salatı neçə gün saxlamaq olar?

Bayramdan sonra hazırlanan "Staliçni" salatı (və ya rusiya salatı) soyuducuda saxlanıldıqda, düzgün şəkildə saxlanıldığı təqdirdə təxminən 3-4 gün ərzində təravətini qoruyub saxlayır. -ın təqdim etdiyi yazıda bununl

turlar.az

sonxeber.az sade makiyaj sekilleri geymler 2025 makiyaj etmek qaydalari sevgi dünyası hakışta xınayaxdı sözləri dəri xəstəlikləri öpüşmək qaydası kondom uşaq şeirləri mekteb google qadin saglamlig