Kətan toxumunun faydaları

Kətan toxumunun faydalarıKətan toxumu, sağlamlıq üçün bir çox fayda təmin edən və qida dəyərləri ilə zəngin olan bir superfood (superqida) sayılır.
Milli.Az kətan toxumunun bəzi faydalarını təqdim edir:
Omega-3 yağ turşuları: Kətan toxumu, xüsusilə alfa-linolenik turşu (ALA) olmaqla, yüksək miqdarda omega-3 yağ turşuları ehtiva edir. Bu yağ turşuları ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihabı azaldır və beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır.
Yüksək lif məzmunu: Kətan toxumu həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflə zəngindir. Bu, həzm sistemini tənzimləyir, bağırsaq hərəkətlərini yaxşılaşdırır və qəbizliyi qarşısını alır. Eyni zamanda, uzun müddət toxluq hissi yaratmağa kömək edir, bu da kilo itirməyə kömək edə bilər.
Antioksidant xüsusiyyətləri: Kətan toxumu, lignanlar adı verilən güclü antioksidantlar ehtiva edir. Lignanlar, xərçəng və ürək xəstəlikləri kimi xəstəliklərə qarşı qoruyucu rol oynaya bilər.
Ürək sağlamlığına faydalıdır: Kətan toxumunun tərkibində olan omega-3 yağ turşuları və lif, xolesterol səviyyələrini tənzimləməyə, arterial təzyiqi azaltmağa və ürək xəstəliklərinin riskini azaldmağa kömək edir.
Hormonal balans: Lignanlar, fitoestrogenlər kimi fəaliyyət göstərərək hormonal balansı dəstəkləyə bilər. Bu, xüsusən menopoz dövründəki qadınlar üçün faydalıdır.
Qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyir: Kətan toxumu, qan şəkəri səviyyələrini sabit saxlamağa kömək edir və insulin müqavimətini azalda bilər. Bu, şəkərli diabet riskini azaltmağa kömək edir.
Dəri sağlamlığı: Kətan toxumunun antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətləri dəriyə faydalıdır. Dərinin yenilənməsini təşviq edərək, sızanaqlar və digər dəri problemlərinin qarşısını ala bilər.
Tüklərin sağlamlığına müsbət təsir: Kətan toxumu, saçın sağlam böyüməsini dəstəkləyən omeqa-3 yağ turşuları və digər qida maddələri ilə zəngindir.
İstifadə qaydası: Kətan toxumunu gündəlik pəhrizinizə əlavə etmək asandır. Ən çox istifadə edilən formalarına yeridilmiş (grind) və ya üyüdülmüş kətan toxumu daxildir. Çünki toxumun bütöv halda olması, bədən tərəfindən yaxşı mənimsənilməyəcək. O, yoğurt, smoothie, salatlar və çörəklərə əlavə edilə bilər.
Lakin, kətan toxumunun həddindən artıq istifadəsindən qaçınmaq lazımdır, çünki çox miqdarda omega-3 və lif qəbulunun müəyyən narahatlıqlara səbəb ola biləcəyini unutmamalıyıq.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 805   Tarix: 02 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Uşaq çarpayılarında zəhərli maddə tapıldı - Valideynlərin diqqətinə

Kanadalı tədqiqatçılar sintetik uşaq döşəklərində istifadə olunan kimyəvi maddələrin uşaqların beyin sağlamlığına və hormon balansına mənfi təsir göstərdiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Toronto Universitetinin alimlər

.

Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət

Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər. -ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, alimlərin yeni araşdırması bun

.

Antibiotiklər uşaqları öldürür

Antibiotik səbəbindən 2022-ci ildə 3 milyondan çox uşaq ölüb. xəbər verir ki, araşdırmanı Avstraliyadakı Mardoç Uşaq Araşdırmaları İnstitutu və Clinton Sağlamlığa Çatım Təşəbbüsü aparıb. Elmi işin əsas müəllifləri Yanxon

.

Sərnişinlərə xəbərdarlıq: Uçuş zamanı bu qidalardan uzaq durun

Keçmiş stüardessa Aleks Kuiqli hava nəqliyyatı ilə səyahət edən sərnişinlərə vacib xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, uçuş zamanı təklif edilən bəzi yemək və içkilər sağlamlıq üçün risk yarada bilər. xəbər verir ki, "Təyyarəd

.

İnsan ölümləri daha çox bu fəsildə baş verir

Yaz fəslində havaların isinməsi və atmosfer təzyiqinin dəyişməsi bəzi ürək-damar problemlərinin yaranmasına və ya mövcud xəstəliklərin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Xüsusilə, yüksək  və aşağı qan təzyiqi, ürək çatışmazlığ

.

Kürən, sarışın, yoxsa qaraşın? – Xərçəngə ən çox meyilli olan rəng tipi

Dəri rəngi və saç tonunun xərçəng riski ilə əlaqəsi olub-olmaması uzun müddətdir tibb sahəsində maraq doğuran mövzulardan biridir. Dermatoloqlar bu sualı aydınlaşdırmaq üçün geniş müşahidələr aparıblar və nəticələr bir dah

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

.

Azyaşlılar arasında təhlükə: "Ölümlə nəticələnən xəstəlikdir"

Son günlər azyaşlılar arasında kəskin respirator virus infeksiyalarının və rotavirusun yayılması müşahidə olunur. Xəstəliyin əsas əlamətləri arasında hərarətin 39 dərəcəyə qədər yüksəlməsi, burun axması, boğaz ağrısı, öskürək

.

Kərə yağının təbiiliyini yoxlamaq üçün üsullar

Kərə yağının təbii olub-olmadığını necə yoxlamaq olar?. Marketlərdə satılan yağların hamısı göründüyü qədər təbii və saf olmaya bilər. Bəzilərinə bitki yağı, marqarin və ya nişasta qarışdırıla bilər. Amma xoş xəbər odur ki

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sade makiyaj sekilleri qaşların formalari qadın geyimi hakıştalar şef master stresin elametleri həftəlik bürclər kahfe falı tapmaca arxadan olmaq kurtlar vadisi 8 mart