Kətan toxumunun faydaları

Kətan toxumunun faydalarıKətan toxumu, sağlamlıq üçün bir çox fayda təmin edən və qida dəyərləri ilə zəngin olan bir superfood (superqida) sayılır.
Milli.Az kətan toxumunun bəzi faydalarını təqdim edir:
Omega-3 yağ turşuları: Kətan toxumu, xüsusilə alfa-linolenik turşu (ALA) olmaqla, yüksək miqdarda omega-3 yağ turşuları ehtiva edir. Bu yağ turşuları ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihabı azaldır və beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır.
Yüksək lif məzmunu: Kətan toxumu həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflə zəngindir. Bu, həzm sistemini tənzimləyir, bağırsaq hərəkətlərini yaxşılaşdırır və qəbizliyi qarşısını alır. Eyni zamanda, uzun müddət toxluq hissi yaratmağa kömək edir, bu da kilo itirməyə kömək edə bilər.
Antioksidant xüsusiyyətləri: Kətan toxumu, lignanlar adı verilən güclü antioksidantlar ehtiva edir. Lignanlar, xərçəng və ürək xəstəlikləri kimi xəstəliklərə qarşı qoruyucu rol oynaya bilər.
Ürək sağlamlığına faydalıdır: Kətan toxumunun tərkibində olan omega-3 yağ turşuları və lif, xolesterol səviyyələrini tənzimləməyə, arterial təzyiqi azaltmağa və ürək xəstəliklərinin riskini azaldmağa kömək edir.
Hormonal balans: Lignanlar, fitoestrogenlər kimi fəaliyyət göstərərək hormonal balansı dəstəkləyə bilər. Bu, xüsusən menopoz dövründəki qadınlar üçün faydalıdır.
Qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyir: Kətan toxumu, qan şəkəri səviyyələrini sabit saxlamağa kömək edir və insulin müqavimətini azalda bilər. Bu, şəkərli diabet riskini azaltmağa kömək edir.
Dəri sağlamlığı: Kətan toxumunun antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətləri dəriyə faydalıdır. Dərinin yenilənməsini təşviq edərək, sızanaqlar və digər dəri problemlərinin qarşısını ala bilər.
Tüklərin sağlamlığına müsbət təsir: Kətan toxumu, saçın sağlam böyüməsini dəstəkləyən omeqa-3 yağ turşuları və digər qida maddələri ilə zəngindir.
İstifadə qaydası: Kətan toxumunu gündəlik pəhrizinizə əlavə etmək asandır. Ən çox istifadə edilən formalarına yeridilmiş (grind) və ya üyüdülmüş kətan toxumu daxildir. Çünki toxumun bütöv halda olması, bədən tərəfindən yaxşı mənimsənilməyəcək. O, yoğurt, smoothie, salatlar və çörəklərə əlavə edilə bilər.
Lakin, kətan toxumunun həddindən artıq istifadəsindən qaçınmaq lazımdır, çünki çox miqdarda omega-3 və lif qəbulunun müəyyən narahatlıqlara səbəb ola biləcəyini unutmamalıyıq.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 930   Tarix: 02 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Xəstəlik geni yaradır - Hər gün istəmədən biraz yeyirik

Mikroplastik nəsil sağlamlığını dəyişdirir. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mikroplastiklərlə təmasda olan siçanların erkək fərdlərində spermanın tərkibi dəyişir və bu, onların nəslind

.

Hamilə qadınlar dişlərini müalicə etdirə bilər?

Hamiləlik zamanı kalsium çatışmazlığı səbəbindən qadınlarda diş problemləri, xüsusilə karies daha tez yaranır. xəbər verir ki, bu, həm kalsiumun qida ilə kifayət qədər qəbul edilməməsi, həm də ağız suyunun tərkibinin dəyişməs

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Niyə səhərlər acqarına ilıq su içməliyik?

Son illər sağlam həyat tərzi ilə bağlı tövsiyələr arasında acqarına ilıq su içmək geniş yayılıb. xəbər verir ki, aparılan müşahidələr və elmi məlumatlar bu vərdişin həzm sistemi və ümumi orqanizm fəaliyyəti üçün müsbət təsirlə

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Zərərli olduğu deyilən pendir növləri demensiyanın qarşısını alırmış

Pendirin istehlakı demensiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, İsveçli alimlər yağlı süd məhsulları, xüsusilə yağlı pendirlər və krem məhsullarının demensiya riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər. Araşdırmad

turlar.az

geyim dəbləri makiyaj instagram yay geyimləri 2025 ciyer qovurma pul kisəsi hamiləlik təqvimi qizilgul haqqinda melumat kosmetika seksual cantalar suni mayalanma hakışda azərbaycan