Klementin

KlementinKlementin sitrus bitkisi olub tanjelonun müxtəlif növlərindən biri sayılır. Bu bitki portağal və naringinin hibridləşməsindən alınıb. Bu meyvəni 1902-ci ildə kilsədə işləyən dindar Klemen yetişdirib, meyvənin yeni olmasını isə seleksiyaçılar təsdiqləyib.
Sitrus növlərinin alınması ilə qədim dövrlərdən də məşğul olanlar olub. Bu siyahıya nəzər salsaq klementin ən gec əldə edilən sitrus meyvələrinin siyahısına düşür.
Bu ağacın hündürlüyü 5 metrə qədər qalxa bilir. Onun çox gözəl möhkəm yarpaqları və gözəl kölgəliyi olur.
Klementinin özünün də bir-neçə növü vardır. Ən gözəl növü isə korsikan klementini hesab edilir. Ən çox bu növün becərilməsi və satışı ilə məşğul olunur. Bu meyvəni adətən yarpaqlı dərirlər. Buna səbəbi isə alıcıya meyvənin təzə olmasını sübut etmək məqsədi güdür. Belə ki, klementin köhnəldikdə onun üstündəki yarpaqlar tökülür.
Klementin ən çox Fransada yetişir. İl ərzində Fransada 25 ton bu meyvədən satılır. Bu meyvənin ən kiçiyinin diametri 6 sm olur.
Klementinin növləri
* İspan növü. Bu növün həm iri, həm də xırda meyvələri olan ağacları var.
* Monreal növü. Ən nadir növlərdən biridir. Oktyabr ayının ortalarında yığılır. Klementinin bu növünün vətəni Əlcəzair və İspaniya hesab edilir.
* Korsikan növü. Klementinin bu növü yanlız öz regionunda yetişir. Onun qabığı qırmızı-narıncı rəngdə olur və toxumu olmur.
Klementin antideppessant meyvələr qrupuna aiddir. Onun ətri və dadı çox gözəl olur. Bu meyvədən ən çox şirəli içkilərin hazırlanmasında istifadə edilir.
Klementin xaricdən naringiyə bənzəyir. Onun əsasən rəngi tünd narıncı olur və qabığı parıldayır.
Alınma qaydası
Klementin alan zaman meyvənin üstündə yarpaq olmasına diqqət yönəltmək lazımdır. Meyvənin bərk olması da onun təzəliyinin göstəricisidir.
Qida sənayesində
Bu meyvədən müxtəlif içkilərin və qidaların hazırlamasında istifadə edilir. Klementinin sulu və dadlı olduğuna görə ondan müxtəlif şirniyyatların, qəlyənaltıların, sousların  hazırlanmasında istifadə edilir. Klimentindən dadlı cemlər, siroplar, mürəbbələr, likörlər və brendi hazırlanır. Onun şirəsindən ətlərin marinadlaşması zamanı geniş istifadə edilir. Klementinin tərkibi vitamin və minerallarla zəngindir. Onun tərkibi liflərdən, sudan, zülallardan və yağlardan ibarətdir. Bu sitrus bitkisinin tərkibində C vitamini, B6 vitamini, D vitamini və kalsium, maqniya, dəmir və natrium  mineralları vardır. Klementin mədə-bağırsaq xəstəlikləri, immun sistemin zəifləməsi, maddələr mübadiləsinin pozğunluqları zamanı çox faydalıdır. Klementinin tərkibində olanlar saçların və dərinin möhkəmlənməsinə və parıldamasına xidmət edir. Bu meyvənin şirəsi orqanizmin qocalmasının qarşısını alır. Klimentinin tərkibində olan efir yağları depressiya əleyhinə təsir edir, əhval-ruhiyyənin qalxmasına səbəb olur. Onun şirəsindən kosmetologiya sahəsində də geniş istifadfə edilir. Klementin şirəsindən dəridə olan çapıqların, qırışların, akne xəstəliyinin müalicəsində geniş istifadə edilir. Həddindən çox bu meyvədən yemək allergiya reyaksiyalarına səbəb ola bilier. Qastritdən, nefritdən, enteritdən əziyyət çəkən xəstələr klementin yeyən zaman diqqətli olmalıdırlar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 875   Tarix: 29 oktyabr 2022
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu şirədən gündə 2 stəkan içmək infarkt riskini yox edir

Bir çox ölümcül tibbi problemlərə səbəb olan qan təzyiqi və xolesterini aşağı salmağın çox asan yolu var. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə cəmi iki stəkan albalı şirəsi içmək bəzi ölümcül tibb

.

Başgicəllənmənin 4 səbəbi AÇIQLANDI

Ətrafdakı əşyaların və divarların gözləri önündə hərəkət etməsi hissi baş ağrısı yaşayanlara tanışdır. Ancaq bunu yorğunluqla əlaqələndirməyin. Əslində başgicəllənmə bəzən dörd ciddi sağlamlıq probleminin əlaməti ola bilər

.

Başgicəllənmənin 4 səbəbi AÇIQLANDI

Ətrafdakı əşyaların və divarların gözləri önündə hərəkət etməsi hissi baş ağrısı yaşayanlara tanışdır. Ancaq bunu yorğunluqla əlaqələndirməyin. Əslində başgicəllənmə bəzən dörd ciddi sağlamlıq probleminin əlaməti ola bilər

.

Çiyələk bu xəstəliyin qarşısını alır

Çiyələk sağlam ağıl və güclü yaddaşı qorumağa kömək edir. "Unikal"a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Cincinnati Universitetinin Akademik Sağlamlıq Mərkəzinin alimləri araşdırma aparıblar. . Bağırsaq üçün ƏN FAYDAL

.

Ən bahalı və sağlam bitki yağları - hər kəs bunları bilmir

Düzgün qidalanmada bitki yağları vacib rol oynayır. .   -a istinadən xəbər verir ki, lakin bəziləri qiyməti yüksək olan yağların daha sağlam olduğunu düşünür. Hansı yağları ən bahalı və faydalı adlandırmaq olar?. Arqan. Dəriy

.

Qazlı içki, dondurma və saqqızdakı TƏHLÜKƏ

Tədqiqatçıların fikrincə, xüsusilə yeni nəsil "neotam" adlı süni dadlandırıcının iltihablı bağırsaq sindromunu və sepsisi tətikləmə potensialına malik olduğu müəyyən edilib. Mütəxəssislərin dediyinə görə, araşdırm

.

Dərdlərə dərman aspirin hansı ağacdan hazırlanır?

Dərdlərə dərman aspirin bu ağacdan hazırlanır. Söyüd yarpağının bel ağrılarının müalicəsində ən güclü üsullardan biri olduğunu bilirdiniz?. -a istinadən söyüd yarpağının bu inanılmaz faydası barədə yazını təqdim edir. . Söyü

.

Səhər yeməyindən əvvəl idman edin, yoxsa

Səhər yeməyindən əvvəl idman etmək daha sürətli arıqlamağa kömək edir.   -a istinadən bildirir ki, səhər saat 7-9 arasında acqarına fiziki fəaliyyət sürətli və effektiv arıqlamağı təmin edir. . Səhər yeməyində hansı qidala

.

Bu xəstəliklər xərçəngə çevrilə bilər - Xəbərdarlıq

Bağırsaq polipləri, qastrit, xroniki gedişdə anal çatlar xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "FederalPress"ə onkoloq-ginekoloq Yekaterina Timofeyeva məlumat verib . "Bu

turlar.az

sonxeber.az qis geyimləri 2024 gelinlikler adlarin menasi bakirəliyin pozulması sifahi xalq ədəbiyyatı növləri hamiləlikdən sonra aloy gulunun faydasi kosmetika nagillar qiz evi haxista oğlan evine aid hakisda atalar sozu bayatı