Klementin

KlementinKlementin sitrus bitkisi olub tanjelonun müxtəlif növlərindən biri sayılır. Bu bitki portağal və naringinin hibridləşməsindən alınıb. Bu meyvəni 1902-ci ildə kilsədə işləyən dindar Klemen yetişdirib, meyvənin yeni olmasını isə seleksiyaçılar təsdiqləyib.
Sitrus növlərinin alınması ilə qədim dövrlərdən də məşğul olanlar olub. Bu siyahıya nəzər salsaq klementin ən gec əldə edilən sitrus meyvələrinin siyahısına düşür.
Bu ağacın hündürlüyü 5 metrə qədər qalxa bilir. Onun çox gözəl möhkəm yarpaqları və gözəl kölgəliyi olur.
Klementinin özünün də bir-neçə növü vardır. Ən gözəl növü isə korsikan klementini hesab edilir. Ən çox bu növün becərilməsi və satışı ilə məşğul olunur. Bu meyvəni adətən yarpaqlı dərirlər. Buna səbəbi isə alıcıya meyvənin təzə olmasını sübut etmək məqsədi güdür. Belə ki, klementin köhnəldikdə onun üstündəki yarpaqlar tökülür.
Klementin ən çox Fransada yetişir. İl ərzində Fransada 25 ton bu meyvədən satılır. Bu meyvənin ən kiçiyinin diametri 6 sm olur.
Klementinin növləri
* İspan növü. Bu növün həm iri, həm də xırda meyvələri olan ağacları var.
* Monreal növü. Ən nadir növlərdən biridir. Oktyabr ayının ortalarında yığılır. Klementinin bu növünün vətəni Əlcəzair və İspaniya hesab edilir.
* Korsikan növü. Klementinin bu növü yanlız öz regionunda yetişir. Onun qabığı qırmızı-narıncı rəngdə olur və toxumu olmur.
Klementin antideppessant meyvələr qrupuna aiddir. Onun ətri və dadı çox gözəl olur. Bu meyvədən ən çox şirəli içkilərin hazırlanmasında istifadə edilir.
Klementin xaricdən naringiyə bənzəyir. Onun əsasən rəngi tünd narıncı olur və qabığı parıldayır.
Alınma qaydası
Klementin alan zaman meyvənin üstündə yarpaq olmasına diqqət yönəltmək lazımdır. Meyvənin bərk olması da onun təzəliyinin göstəricisidir.
Qida sənayesində
Bu meyvədən müxtəlif içkilərin və qidaların hazırlamasında istifadə edilir. Klementinin sulu və dadlı olduğuna görə ondan müxtəlif şirniyyatların, qəlyənaltıların, sousların  hazırlanmasında istifadə edilir. Klimentindən dadlı cemlər, siroplar, mürəbbələr, likörlər və brendi hazırlanır. Onun şirəsindən ətlərin marinadlaşması zamanı geniş istifadə edilir. Klementinin tərkibi vitamin və minerallarla zəngindir. Onun tərkibi liflərdən, sudan, zülallardan və yağlardan ibarətdir. Bu sitrus bitkisinin tərkibində C vitamini, B6 vitamini, D vitamini və kalsium, maqniya, dəmir və natrium  mineralları vardır. Klementin mədə-bağırsaq xəstəlikləri, immun sistemin zəifləməsi, maddələr mübadiləsinin pozğunluqları zamanı çox faydalıdır. Klementinin tərkibində olanlar saçların və dərinin möhkəmlənməsinə və parıldamasına xidmət edir. Bu meyvənin şirəsi orqanizmin qocalmasının qarşısını alır. Klimentinin tərkibində olan efir yağları depressiya əleyhinə təsir edir, əhval-ruhiyyənin qalxmasına səbəb olur. Onun şirəsindən kosmetologiya sahəsində də geniş istifadfə edilir. Klementin şirəsindən dəridə olan çapıqların, qırışların, akne xəstəliyinin müalicəsində geniş istifadə edilir. Həddindən çox bu meyvədən yemək allergiya reyaksiyalarına səbəb ola bilier. Qastritdən, nefritdən, enteritdən əziyyət çəkən xəstələr klementin yeyən zaman diqqətli olmalıdırlar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 934   Tarix: 28 yanvar 2023
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

"Maye qızıl" adlandırılan qarışımın inanılmaz təsirləri

Sağlam bədənə sahib olmaq üçün vitaminlərlə zəngin qidalardan faydalanmaq lazımdır. Hər kəsin mətbəxində olan və tez-tez istehlak edilən bəzi qidalar birləşdirildikdə şəfa mənbəyinə çevrilə bilir. Məsələn, limon və zeytu

.

Ereksiya problemi yaşayanlara həkimdən məsləhət

Erektil disfunksiya olaraq bilinən hal kişilərin üzləşdikləri ən böyük problemlərdən biridir. Geniş yayılmış bu problemin həm fiziki, həm də psixoloji səbəbləri var.   -a istinadən xəbər verir ki, uroloq-androloq Bator Qonçiko

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür. -a istinadən bildirir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

Üzməyə getməmişdən əvvəl bu qidalardan uzaq durun, yoxsa

Enerji üçün üzgüçülükdən əvvəl yemək yaxşı bir fikirdir, lakin qidanı həzm etmək üçün bədəninizə vaxt vermək vacibdir. Bu səbəbdən mütəxəssislər üzməyə getməmişdən əvvəl hansı qidalardan uzaq durmalı olduğumuzu açıqlayıblar

.

Uşaqlarınızın düşmən olmaması üçün 7 şərt

Olduqca məsuliyyət tələb edən valideyn-övlad münasibətləri zamanı edilən kiçik bir səhv uşaqların alt şüurunda ciddi mənfi təsirlər buraxa bilər. Ailədəki uşaqlarla davranışlarda müəyyən məqamlara diqqət yetirmədikdə is

.

Zülal pəhrizi bəzi insanlar üçün çox təhlükəlidir - Yeni araşdırma

Zülal pəhrizləri bədəndə xüsusi bir ferment - GDH olmadıqda təhlükəlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Cenevrə Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Həddindən artıq zülal istehlakının ammonium istehsalını əhəmiyyətl

.

İsraildə beyin yeyən amöb panikası: ölən var

İsrailin şimalında bir su parkında üzən iki nəfərdə beyin yeyən amöb aşkar edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, 25 yaşlı bir nəfər beyin yeyən amöbdan dünyasını dəyişib. 10 yaşlı uşaq isə analoji şübhə ilə xəstəxanaya yerləşdirilib

.

Aspirinin dəhşətli zərəri üzə çıxdı

Tədqiqatçılar belə qənaətə gəliblər ki, məşhur ağrıkəsicilər, o cümlədən ibuprofen və asetilsalisil turşusu (aspirin) sağlamlığa düzəlməz ziyan vurur. Xüsusilə, onlar insult və infarktlara səbəb olurlar. -a istinadən xəbə

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi maskalar makiyaj etmek qaydalari muslim somen beautiful kosmetologiya hakışta buruq saclara qulluq kosmetika atalar sozu kahfe falı azerbaycanli is adami amerikada gullelendi novruz hakistasi aydin sani