Klementin

KlementinKlementin sitrus bitkisi olub tanjelonun müxtəlif növlərindən biri sayılır. Bu bitki portağal və naringinin hibridləşməsindən alınıb. Bu meyvəni 1902-ci ildə kilsədə işləyən dindar Klemen yetişdirib, meyvənin yeni olmasını isə seleksiyaçılar təsdiqləyib.
Sitrus növlərinin alınması ilə qədim dövrlərdən də məşğul olanlar olub. Bu siyahıya nəzər salsaq klementin ən gec əldə edilən sitrus meyvələrinin siyahısına düşür.
Bu ağacın hündürlüyü 5 metrə qədər qalxa bilir. Onun çox gözəl möhkəm yarpaqları və gözəl kölgəliyi olur.
Klementinin özünün də bir-neçə növü vardır. Ən gözəl növü isə korsikan klementini hesab edilir. Ən çox bu növün becərilməsi və satışı ilə məşğul olunur. Bu meyvəni adətən yarpaqlı dərirlər. Buna səbəbi isə alıcıya meyvənin təzə olmasını sübut etmək məqsədi güdür. Belə ki, klementin köhnəldikdə onun üstündəki yarpaqlar tökülür.
Klementin ən çox Fransada yetişir. İl ərzində Fransada 25 ton bu meyvədən satılır. Bu meyvənin ən kiçiyinin diametri 6 sm olur.
Klementinin növləri
* İspan növü. Bu növün həm iri, həm də xırda meyvələri olan ağacları var.
* Monreal növü. Ən nadir növlərdən biridir. Oktyabr ayının ortalarında yığılır. Klementinin bu növünün vətəni Əlcəzair və İspaniya hesab edilir.
* Korsikan növü. Klementinin bu növü yanlız öz regionunda yetişir. Onun qabığı qırmızı-narıncı rəngdə olur və toxumu olmur.
Klementin antideppessant meyvələr qrupuna aiddir. Onun ətri və dadı çox gözəl olur. Bu meyvədən ən çox şirəli içkilərin hazırlanmasında istifadə edilir.
Klementin xaricdən naringiyə bənzəyir. Onun əsasən rəngi tünd narıncı olur və qabığı parıldayır.
Alınma qaydası
Klementin alan zaman meyvənin üstündə yarpaq olmasına diqqət yönəltmək lazımdır. Meyvənin bərk olması da onun təzəliyinin göstəricisidir.
Qida sənayesində
Bu meyvədən müxtəlif içkilərin və qidaların hazırlamasında istifadə edilir. Klementinin sulu və dadlı olduğuna görə ondan müxtəlif şirniyyatların, qəlyənaltıların, sousların  hazırlanmasında istifadə edilir. Klimentindən dadlı cemlər, siroplar, mürəbbələr, likörlər və brendi hazırlanır. Onun şirəsindən ətlərin marinadlaşması zamanı geniş istifadə edilir. Klementinin tərkibi vitamin və minerallarla zəngindir. Onun tərkibi liflərdən, sudan, zülallardan və yağlardan ibarətdir. Bu sitrus bitkisinin tərkibində C vitamini, B6 vitamini, D vitamini və kalsium, maqniya, dəmir və natrium  mineralları vardır. Klementin mədə-bağırsaq xəstəlikləri, immun sistemin zəifləməsi, maddələr mübadiləsinin pozğunluqları zamanı çox faydalıdır. Klementinin tərkibində olanlar saçların və dərinin möhkəmlənməsinə və parıldamasına xidmət edir. Bu meyvənin şirəsi orqanizmin qocalmasının qarşısını alır. Klimentinin tərkibində olan efir yağları depressiya əleyhinə təsir edir, əhval-ruhiyyənin qalxmasına səbəb olur. Onun şirəsindən kosmetologiya sahəsində də geniş istifadfə edilir. Klementin şirəsindən dəridə olan çapıqların, qırışların, akne xəstəliyinin müalicəsində geniş istifadə edilir. Həddindən çox bu meyvədən yemək allergiya reyaksiyalarına səbəb ola bilier. Qastritdən, nefritdən, enteritdən əziyyət çəkən xəstələr klementin yeyən zaman diqqətli olmalıdırlar.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 923   Tarix: 28 yanvar 2023
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Düzgün makiyajla cavanlaşmağın yolu

Həddindən artıq yorğunluq və keyfiyyətli yuxunun olmaması görünüşünüzə mənfi təsir göstərərək, yaşınıza bir neçə il əlavə edə bilər. Bununla belə, makiyajdan düzgün istifadə üzünüzü əhəmiyyətli dərəcədə cavanlaşdıra bilər

.

Alimlər D vitamininin gündəlik dozasını əldə etməyin yollarını tapıblar

Alimlər yaşayış bölgəsindən, ilin vaxtından və insan dərisinin rəngindən asılı olaraq günəşin təsiri altında D vitamininin gündəlik dozasının alınması üçün optimal şərtləri müəyyən ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanı

.

Günəş saç tökülməsinə səbəb ola bilər?

Yaz aylarında saç və baş dərisi xüsusi qulluq tələb edir. unikal-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı dermatoloq Mariya Vasilyeva deyib. . O qeyd edib ki, ultrabənövşəyi şüaların aqressiv təsirindən ilk olaraq baş dəris

.

Ürəyi qoruyur, ağrıları azaldır - Qızılgülün faydaları

Təzə qızılgül ləçəyinin dəmləməsindən müxtəlif xəstəliklərin müalicə və profilaktikasında istifadə edilir. Qızılgülün əsas müalicəvi komponenti efir yağıdır. Qızılgülün efir yağı çox güclü stimullaşdırıcı, bərpaedici, cavanlaşdırıc

.

Tez arıqlamaq üçün bu kokteyli hazırlayın

Dietoloq Kristen Karli tez arıqlamağın yollarını açıqlayıb. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə sadə üsulla hazırlanmış kokteyl vasitsəilə qısa zamanda arıqlamaq mümkündür. Bu kokteyl həm də bədəninizi qiymətl

.

Arı sancması zamanı ağrı və şişkinliyi azaldan 2 təbii üsul

Yay aylarında piknikdə, gəzintidə və digər mühitlərdə arı sancması baş verə bilər. -a istinadən bildirir ki, arı sancması bəzi insanlar üçün çox təhlükəli nəticələnir. Ancaq bir çox insanda yüngül ağrı və şişlik kimi simptomlarl

.

Bişirmə kağızlarından istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: hormonlarınız

Yağlı bişirmə kağızları mətbəxlərdə geniş şəkildə istifadə edilən vasitələrdən biridir. Son dərəcə gigiyenik və istiliyədavamlı olan bu kağızlar müxtəlif məqsədlər üçün istifadə olunur. -a istinadən bildirir ki, əsasən çörə

.

Pərpətöyün bu xəstəliklərin dərmanı imiş

Orqanizm üçün xeyirli məhsullardan biri də pərpətöyündür. -a istinadən bildirir ki, pərpətöyünün tərkibi A, B1, B2, K, PP vitaminləri, üzvi turşular, qlükoza, saxaroza, zülali maddələr, kalsium, kalium, maqnezium, manqa

.

7 min illik möcüzə: evdə hazırlaya biləcəyiniz ən sağlam içki

Sirkə orqanizmdə bakteriya və virusları məhv edən ən təbii içkilərdən biridir. -a istinadən xəbər verir ki, türkiyəli Prof. Dr. Canan Karatayın sözlərinə görə, sirkə 7 min ildir istifadə edilən təbii dərmandır. O, ev sirkəsini

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi qaşların formalari kosmetoloq baliqqulagi ayaqqabılar üzü nəmləndirən maska dəri xərçənginin əlamətləri kosmetika novruz hakista lakonizm uzeyir hacibeyli zehmet ve zinet usaq seirleri