Kökəlmənin qarşısını necə almaq olar?

Kökəlmənin qarşısını necə almaq olar?Kökəlmə müasir dünyanın ən aktual problemlərindən biridir. Kökəlmə bədənin yağlı hissəsinin çəkisinin yağsız hissəsinin çəkisindən artıq olmasıdır. Normada kişilərin yağ kütləsi orqanizmin 15-18%-ni, qadınlarda isə 20-25%-ni təşkil eləməlidir. Bu göstəricinin normadan artıq olması isə köklük sayılır. Yer kürəsi əhalisinin kişilərinin 25, qadınlarının isə 30 faizi köklükdən əziyyət çəkir. Köklüyün əmələ gəlməsinə nələr səbəb ola bilir?
* həddindən çox və qeyri sağlam qidalanma
* az hərəkətlilik
* genetik amillər
* psixoloji problemlər
* tez-tez və düzgün olmayan dieta saxlamaq
* hormonal xəstəliklər
* antidepressant dərmanlar
* doğuşların sayı
* bəzi xəstəliklər
Kökəlmənin prqanizmdə əmələ gətirdiyi xəstəliklər
* insulin çatışmazlığı
* II tip diabet
* yüksək təzyiq
* koronar arteriya xəstəliyi
* metobolik sindrom
* xərçəngin bəzi növləri
* osteoartrit
* hamiləliin olmaması
* qanda xolestrinin artması
* öd kisəsi xəstəlikləri
* qaraciyər xəstəlikləri
* tüklənmə
* psixoloji xəstəliklər
* əzələ-sklet xəstəlikləri
Köklük dedikdə piy toxumasının bədənin hansı hissəsində yığılması da nəzərdə tutulur. Kökəlmə piy toxumasının yığılma formasından asılı olaraq orqanizmdə almayabənzər, armudabənzər və kişi tipli olur.
Kişilərdə bel çevrəsinin 102sm, qadınlarda isə 88sm-dən çox olması həmin adamın kök olmasının göstəricisidir.
Köklük necə müalicə edilir?
Köklüklə müalicə üsullarına dieata saxlamaq, fiziki aktivliyi artımaq, davranış müalicəsi (xüsusi dieta), dərman müalicəsi, kombinəedilmiş müalicə və cərrahi müalicə daxildir. Kök adamların əksəriyyəti tez və qısa bir zamanda arıqlamq istəyirlər. Əslində isə bu asan bir şey deyil. Bu səbəbdən də mütəxəssislər 6 ayda 5-10 kq arıqlamağı məqsədəuyğun bilirlər. Bədənin bu miqdardan tez bir surətdə arıqlaması isə orqanizm üçün risk faktoru sayılır.
Köklüyə qarşı mübarizə üsulları 5 istiqamətdə aparılır.
1. Dieta ilə arıqlama
Dieta hər kök insanın özünəməxsus olaraq təyin edilir. Bu zaman adətən gün ərzində qidadan 500-600 kalori azaldılır və diet yeməklər qəbul edilir Qəbul edilən qidaların siyahısını isə dietoloq təyin edir. İtirilən enerjinin də miqdarını artıraraq köklükdən əziyyt çəkən adamın piyləri azaldılıır. Bu zaman səhər yeməyinə 20-25, günorta yeməyinə 30-35, axşam yeməyinə isə 30 kalorilik qida təyin edilir.
2. Fiziki aktivliyi artırmaqla müalicə
Bu müalicəyə başlamazdan əvvəl mütləq ürək və tənəffüs sisteminin fəaliyyəti yoxlanılmalıdır.İlk günlər 30-45 dəqiqə, həftədə 3-5 gün olmaq şərti ilə orta dərəcəli idman hərəkətləri təyin edilir. Sonrakı günlər isə həftədfə 2000 kalori itirmək üçün həftə ərzində 7 saat cəld yürüyüşlə piyada gəzmək lazımdır. Arıqlamaq üçün edilən idman hərəkətləri azdan çoxa doğru artırılrır. İdman etdikdə köklükdən əziyyət çəkən adamın yaşı, xroniki xəstəliklri, xəstəliklərin simptomları nəzərə alınmalıdır.
3. Davranış müalicəsi
Bu müalicə üsuluna özü-özünü arıqlamağa inandırma, özünü qiymətləndirmə, sosial çevrənin yardımı və s. aiddir.
4. Dərman müalicəsi
Köklüyün dərmanla müalicəsi zaman dərman qəbul edərkən onun yanaşı təsirlrini, qəbul edən xəstəyə verilməsinin mümkün olub-olmamasını araşdırmaq lazımdır. Arıqlamaq məqsədilə dərman müalicəsi götürdükdə dieta da saxlamaq lazım gəlir.
5. Cərrahi müalicə
Arıqlamaq üçün tətbiq edilən cərrahi müalicənin 2 növü vardır. Bunlar bariatrik müalicə və qastrointestinal sistemində aparılan müalicələr bir də rekonstruktiv cərrahiyyə daxildir. Bariatrik müalicə zamanı qida qəbulu ilə əlaqədar olan otrqanlarda kiçiltmələr aparılır və ya mədəyə balon qoyulur, qastrik bantlama tətbiq edilir. Rekonstruktiv müalicə zamani isə bədənin müəyyən bölgələrində yığılıb qalmış piylər uzaqlaşdırılır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1153   Tarix: 06 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu hissin zəifləməsi qocalığın əsas əlamətidir

Yaşlı insanlarda qoxu hissinin zəifləməsi ürəyin işemik xəstəliyi riskini yüksəldə bilər. xəbər verir ki, bu nəticəyə ABŞ-ın Miçiqan Dövlət Universitetinin alimləri gəlib. Araşdırmanın nəticələri "JAMA Otolaryngology"

.

Alimlər ağciyər xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Ağciyər xərçəngi iltihab nəticəsində inkişaf edə bilər. xəbər verir ki, Texas Universitetinin tədqiqatçıları bu qənətə gəliblər. Belə ki, ağciyər toxumalarında baş verən iltihab görünən şiş yaranmadan əvvəl xərçəngin inkişafın

.

Yeməklərinizə 1 qaşıq qatın - Soyuqdəymədən qoruyur: Tərkibində 3 vacib vitamin var

Yeməklərə dad və ətir qatan ədviyyatlar eyni zamanda tərkibindəki vitamin və minerallarla da sağlamlıq baxımından önəmlidir. xəbər verir ki, qədimdən bəri süfrələrdə yer alan kəklikotu güclü təsirləri ilə alimlərin diqqətin

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

"Payızda xəstələnməmək istəyirsinizsə naharda kələm turşusu yeyin"

Payızın sonuna yaxın orqanizm hava və işıq dəyişikliklərinə uyğunlaşmağa çalışır və bu dövrdə çoxları özünü yorğun hiss edir. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və qidalanma mütəxəssisi Darya Xaykina deyib. "Sağlamlığı

.

Bu xəstəlik dünyada sadəcə 13 nəfərdə var

Dünyada yalnız 13 nəfərdə rastlanan yeni nevroloji xəstəlik tapılıb. xəbər verir ki, İspaniyanın Bellvitge Universitet Xəstəxanası və Idibell Tədqiqat Mərkəzi alimləri dünyada cəmi 13 nəfərdə müəyyən edilən nadir nevroloj

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

.

Ağzınızdakı belə dəyişikliklər infakrtın xəbərçisi ola bilər

Alimlər diş əti xəstəlikləri ilə ürək və beyin xəstəlikləri arasında təhlükəli əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, araşdırma "Neurology Open Access" jurnalında dərc olunub. Araşdırma diş əti xəstəlikləri və diş çürüməsini

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

turlar.az

sac duzumleri geymler 2025 gozel gorunmek seks hekayələri 2025 seksual hereketler vətən haqqında bayatılar otaq dizayni kosmetika sekis bayatılar hakista xanim.az maraqlı