Kokosun faydaları

Kokosun faydalarıKokos,  kokos palmasının sərt qabığa malik olan meyvəsidir. Onun qabığı sərt və möhkəm, daxilindəki məhsul isə yumşaq olur.
Kokos palmakimilər fəsiləsinə aiddir . Onun meyvəsi kokos qozu adlanır. Kokos ağacını digər ağaclardan fərqləndirən yeganə xüsusiyyət onun dəniz suyuna olan ehtiyacıdır. Bu ağac yanlız dəniz suyu ilə qidalanmağı sevir. Bu səbəbdən də kokos ağacına okean və ya dəniz kənarlarında rast gəlmək mümkündür. Kokosun qabığı elə möhkəm olur ki, onu uzun müddət suda saxladıqda da yumşalmır. Onun meyvələrini dəniz suları ağacın özündən kənara doğru apardıqdan bir müddət sonra orada yeni kokos cücərtiləri bitir. Kokosu necə sındırmalı?
Kokosun üst hissəsində üçbucaq şəklində işarə var. Həmin hissəni iti bıçaqla kəsərək və ya deşik açaraq içərisindəkiləri boşaltmaq lazımdır. Bir kokos meyvəsindən 3 stəkana yaxın qoz içliyi toplamaq olur.
Kokosun faydalı xüsusiyyətləri
Kokosun tərkibi çoxlu faydalı maddələrlə, təbii yağlarla və antioksidantlarla zəngindir. Kokosun tərkibində kalium, kalsium, maqnium, fosfor, E, C vitaminləri, folat və liflər var. Kokosun lətli hissəsi həzm sisteminin və görmənin yaxşılaşmasına səbəb olur. O fiziki gücü bərpa edir, immuniteti yüksldir, ürək-damar və xərçəng xəstəliyi riskinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Kokos iltihab əleyhinə və antimikrob təsirə malikdir.
Kokos südünün xüsusi qoxusu və şirin dadı var. Onun tərkibinin 29%-ni yağlar, 6%-ni karbohidratlar, 4%-ni isə zülallar təşkil edir. Kokos südü dəri üçün əvəzolunmazdır. Kokos südü dərini təravətləndirir, tonuslandırır, quruluğunu aradan qaldırır, elastikliyini artırır. O dəri səpgilərinin sağalmasına, dəridəki allergik reaksiyaların aradan qalxmasına səbəb olur. Kokos yağının tərkibində olan triqliresidlər və yağ turşuları dərinin məxmər kimi yumşalmasına, dəridə olan bakteriyaların, mikrobların, göbələklərin sağalmasına səbəb olur. Qidaları kokos yağı ilə hazırlayıb yedikdə qəbul edilən yağ qaraciyərə zərər vermir və bağırsaqlardan asan sorulur. Kokos yağının orqanizm üçün ən yaxşı faydası onun orqanizmdə yığılıb qalmamsıdır. O qəbul edildiyindən az müddət sonra enerjiyə çevrilir. İdmançıların bu yağdan istifadə etmələrində fayda var. Tropik ölkələrdə kokos "göylərin hədiyyəsi" adlandırılır.
Kokosun zərərli xüsusiyyətləri
Artıq çəkidən və diareyadan əziyyət çəkənlərə kokos istifadə eləmək məsləhət görülmür. Qalxanabənzər vəzin hiper funksiyası zamanı kokosdan istifadə eləmək məsləhət görülmür. Buna səbəb isə kokos qozunun qalxanabənzər vəzin funksiyanı artırmasıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1288   Tarix: 20 sentyabr 2020
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Yanğında zərər görən uşaqlarda psixoloji problemlər: Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yanğın hadisələri yalnız fiziki təhlükə yaratmır, həm də uşaqların psixoloji dünyasında uzunmüddətli izlər buraxır. Xüsusilə binada böyüklərlə birlikdə olan uşaqlar bu cür fəlakətlər zamanı qorxu, çaşqınlıq və travma yaşay

.

Gündə neçə banan yemək olar? - Faydaları

Sağlam qidalanma mövzusu yenidən gündəmə gəlib.  xəbər verir ki, dietoloqlar gündə nə qədər yemək qəbul edilməli olduğu və düzgün porsiya seçiminin insan orqanizminə hansı faydalar verdiyi barədə maraqlı açıqlamalar yayıb

.

Kökəlmə başlayıbsa, bu vitamin çatışmır

Vitamin D çatışmazlığı artıq çəkiyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq və dietoloq Diana Erikanova bildirib. "Piylənməsi olan insanlarda vitamin D səviyyəsi normal bədən çəkisinə malik insanlarl

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

turlar.az

yaz geyimleri 2025 həkim məsləhəti qis geyimləri 2025 biznes qurmagin yollari gənc ana pol breqq aybasi ucun derman kosmetika ağır itki turpun nağlı ikizler dolca nizami gəncəvi