Kokteylin faydaları

Kokteylin faydalarıKokteyl alkohollu və alkoholsuz içkilərin qarışımından hazırlanan içkidir. Kokteyl servis edilərkən onun miqdarını 150 ml-dən çox artırmırlar. Kokteylin tərkibində bir çox komponentlər var.
İlk dəfə kokteyl və onun hazırlanması barədə 1806-cı ildə Nyu Yorkda çıxan "Balance" qəzetində məlumatlar yayılmışdır.
Bir çoxları kokteylin 200 ildən çox yaşı olduğunu söyləyirlər. Əvvəllər kokteyl iri çəlləklərdə qarışdırılaraq hazırlanmış və sonra şüşələrə doldurmuşlar. İlk dəfə 1862-ci ildə kokteyl haqqında məlumat kitabçasını barmen Ceri Tomas yazmışdır. O müəllifi olduğu kitabda müxtəlif növ kokteyllərin hazırlanması qaydalarını və tərkibini yazmışdır. Sonradan barmen yeni kokteyl reseptləri olan kitablar yazmış və kitablar yüksək tirajla satılmışdır.
Hazırlanma qaydasınadan asılı olaraq kokteyllər müxtəlif növ olur:
* hazır şəkildə satılan və birbaşa qədəhə süzülən
* stəkanda qarışdırılaraq hazırlanan
* qarışdırıcıda hazırlanan
* blenderdə qarışdırılan.
Kokteylin ən yaxşı xüsusiyyəti onun alkoholsuz içki olmasıdır. Son illərin ən məşhur kokteyli oksigenli kokteyldir. Kokteylin köpüyəbənzər maddə olması və tərkibində olan meyvələr onun vitaminlə zəngin olmasının göstəricisidir. Oksigenli kokteyl oksigenli kokteylerdən hazırlanır. Bu zaman onun tərkibində olanlar qarışdırılmaqla yanaşı, həm də oksigenləşdirilir. 400 ml kokteyl hazırlamaq üçün 100 qr təbii komponentləri(təbii və təzə sıxılmış şirə, süd və s.), 2 qr köpük əmələ gətirən maddə lazımdır. Hazırlanması üçün qarışım oksigenlə zənginləşdirilir. Mədəyə düşən kokteylin tərkibində olan oksigen qısa bir zamanda qana sorulur və qanla orqanizmin bütün toxumalarına daşınır. Bu kokteyl maddələr mübadiləsini normallaşdırır, metobolizmi sürətləndirir və hüceyrələrin oksidləşməsinə səbəb olur. Oksidləşmiş kokteyl xırda kapillyarların yaxşı işləməsinə və immunitetin yaxşılaşmasına səbəb olur. Kapilyarların oksidləşməsi onun tərkibindəki maddələrin orqanizm tərəfindən 2 dəfə daha tez sorulmasına səbəb olur.
Hamilə qadınlara, iri sənaye şəhərlərində yaşayanlara, yaşadığı şəhərdə urbanizasiyanın miqdarı çox olan insanlara, xroniki hipoksiyadan, ürək-damar xəstəliklərindən, yuxusuzluqdan və xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkənlərə hər gün kokteyl içmək məsləhət görülür. Təzə meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanan kokteyl insan orqanizmi üçün çox faydalıddır. Onun tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var. Kokteyl içmək maddələr mübadiləsinin və mədə-bağırsaq sisteminin işinin sürətlənməsinə səbəb olur. Ondan istifadə etmək immunitetin yüksəlməsinə, oksigen balansının saxlanılmasına və piy hüceyrələrinin yanmasına səbəb olur.
Kokteylin zərərli xüsusiyyətləri
Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara tərkibində spirt olan kokteyl içmək məsləhət görülmür. Çoxlu miqdar tərkibində alkohol olan kokteyl içmək əsəb sisteminə pis təsir edir. Bu zəhərlənmələrə və alkohol asılılığına səbəb ola bilir. Öddaşı və sidik kisəsinin daş xəstəliklərindən, hipertoniyadan, astma və tənəffüs yollarının xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə oksigenləşdirilmiş kokteyl içmək məsləhət görülmür. Tərkibindəki meyvələrə qarşı allergiyası olanlara meyvəli kokteyl içmək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1282   Tarix: 15 sentyabr 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Gündüz qısaca yatmağın FAYDALARI

İnsanlar bəzən çox yorğun olduqları zaman günü hansı saatı olmasının fərqi olmadan yuxuya dalırlar. Bəzən qısa yuxuya getmək insan üçün çox xeyirlidir. -ə istinadən bildirir ki,  uxu ehtiyacı ilk növbədə iki fizioloji prosesl

.

Uşaq telefondan nə qədər istifadə etməlidir?

Əgər siz sonradan övladınızı qadcetlərdən necə ayırmaq barədə suala cavab axtarmaq istəmirsinizsə, dərhal onların istifadəsi üçün vaxt məhdudiyyətləri təyin edin. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər uşağın telefon qarşısınd

.

Bu meyvədə gizli spirt var: 5-ni yesəniz elə bil ki, kiçik qab pivə içmisiniz

Banan gündəlik həyatda tez-tez istifadə etdiyimiz sağlam bir meyvə olsa da, tərkibində spirt olmağı ilə təəccübləndirib. -a istinadən xəbər verir ki, qidada spirtin olmasının müxtəlif səbəbləri var. Bunlardan biri təbii fermentasiy

.

Dərdlərin dərmanı olan narı bu insanlar qəti yeməsin

Nar (nar meyvəsi) ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi hallarda müəyyən insanlar üçün problem yarada bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda nar yeməkdən çəkinmək tövsiyə olunur:. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar

.

Qulaqcıqdan çox istifadənin zərərləri

Qulaqcıqlardan həddindən artıq istifadə bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. əsas zərərləri aşağıda qeyd edir:. Eşitmə itkisi. Yüksək səs: Qulaqcıqdan yüksək səslə uzun müddət istifadə eşitmə qabiliyyətini daim

.

Saç ağarmasının qarşısını ala bilərik?

Ağarmış saçlar, üzdəki qırışlar kimi, qocalığın çoxsaylı əlamətlərindən biri hesab olunur. Bir çox insan saç ağarması prosesini geri qaytarmağın mümkün olub-olmadığı ilə maraqlanır. -ə istinadən bildirir ki, 2021-ci ild

.

Sağlamlığa faydalıdır, amma dişlərə ziyan vurur

Bəzi "faydalı" hesab edilən içkilər dişlər üçün müəyyən mənfi təsirlər göstərə bilər. Bu təsirlər adətən həmin içkilərin tərkibindəki turşuluq, şəkər və ya rəngləyici maddələrdən qaynaqlanır. xəbər verir ki, dişlər

.

Yumurtanın əsas faydalı xüsusiyyətləri

San Dieqo Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, həftədə iki-dörd yumurta yemək qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrients" jurnalınd

.

Siqareti bu məhsullarla tərgidə bilərsiniz

Siqareti tərgitmək istəyənlər üçün bir çox məhsul və metod mövcuddur. Bu məhsullar, tərgitmə prosesini asanlaşdıraraq nikotin asılılığını azaltmaq məqsədi daşıyır. ən çox tövsiyə edilən məhsullar və üsulları sizə təqdim edir:

turlar.az

sonxeber.az reseptler maskalar yaz geyimleri 2024 erroziya nədir uz ucun cavanlasdirici maskalar pizza reseptləri xercengden qoruyan qidalar bayatılar maraqlı usaq seirleri novruz bayramına aid bakışta vətən həsrətinə aid bayatılar