Koronavirusun ağciyərlərə vurduğu zərəri belə bərpa etmək olar - Mütəxəssisdən VACİB TÖVSİYƏ

Koronavirusun ağciyərlərə vurduğu zərəri belə bərpa etmək olar - Mütəxəssisdən VACİB TÖVSİYƏKoronavirusdan sağalan xəstələr tənəffüs gimnastikası ilə ağciyərləri bərpa edə bilərlər.
Milli.Az xəbər verir ki, bunu Rusiya Milli Tibbi Tədqiqat Universitetinin professoru, pulmonoloq Aleksandr Karabinenko deyib.
Onun sözlərinə görə, bu cür məşqlər ağciyər toxumasını və tənəffüs əzələlərini bərpa edə bilər. Bununla birlikdə, xəstələr bərpa prosesinin sürətli olmayacağına hazır olmalıdır: "Bütün bunlar xəstəliyin nə qədər ağır olduğundan, ağciyərə dəyən zərərin həcmindən asılıdır. İkitərəfli ağciyər pnevmoniyasının 50%-dən çox olduğu ağır bir COVID-19 xəstəliyindən sonra tənəffüs funksiyası uzun müddət normadan kənara çıxır. Vəziyyət pisləşir və bu, problemə çevrilir - pulmoner fibroz meydana gəlir. Bu, ağciyərlərdə tənəffüs funksiyasını uzatmayan və məhdudlaşdıran birləşdirici liflər ilə böyüməyə gətirib çıxaran prosesdir. Buna görə ağciyərdəki bu elementlərin mümkün qədər tez udulması və elastik toxuma ilə əvəz edilməsi təmin edilməlidir. Bu təxminən 1,5-2 il çəkə bilər".
Onun sözlərinə görə, bunu "donuz qripi" nin təsirlərinin öyrənilməsində əldə olunan məlumatlar sübut edir.
Pulmonoloqun sözlərinə görə, fiziki reabilitasiyanın bir neçə məqsədi var: "Əsas istiqamət tənəffüs funksiyasını bərpa etməkdir. Sinə hərəkətliliyini də bərpa etmək lazımdır. Bunun üçün nəfəs məşqləri kompleksləri var. Bu, bir həkim tərəfindən hazırlanmalıdır. Bu tədbirlərin effektivliyi iki-üç həftəlik reabilitasiya kursundan sonra tənəffüs funksiyası ilə izlənilir. Lakin heç bir ciddi xəsarət yoxdursa - yəni fibroz dəyişikliklərin 50 faizindən az hissəsi varsa, bir qayda olaraq, hər şey öz-özünə bərpa olunmalıdır". (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1205   Tarix: 03 avqust 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Stomatoloq öpüşməyin dişlərə faydasından danışdı

Öpüş zamanı ağızda tüpürcək ifrazı artır və bu proses ağız sağlamlığına müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt Yekaterina Denisova bildirib. Onun sözlərinə görə tüpürcəyin tərkibində kariyesi

.

Yağlısı infarkta aparır - Yağsızı min bir dərdə dərmandır

Yağlı süd zərərlidir. xəbər verir ki, bunu diyetoloq və qastroenteroloq Nuriyə Dianova bildirib. Onun fikrincə tam yağlı südün (3,8% yağlılıq) istifadəsi ölüm riskinin artıra bilər. Dianova qeyd edib ki, alimlər uzun müddətdi

.

Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida

Yüksək xolesterol bu gün geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən biri hesab olunur. Vaxtında müdaxilə edilmədikdə infarkt, insult və ateroskleroz riskini artıran bu vəziyyət daha çox həyat tərzi və gündəlik qidalanma il

.

Nə mal, nə qoyun... - Ən sağlam ət növü açıqlandı

Az yağ nisbəti, yüksək qida dəyəri və asan həzm olunması ilə diqqət çəkən keçi əti mütəxəssislərə görə ən sağlam ət seçimlərindən biridir. xəbər verir ki, Araşdırmalar göstərir ki keçi əti protein, dəmir və B12 vitamini baxımında

.

Bunu biləndən sonra hər gün xurma yeyəcəksiniz - Ürəkdən şəkərə hər şeyə təsir edir

Son dövrlərdə aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, gündəlik xurma istehlakı, ümumi xolesterolun azaldılmasına kömək edir. Çoxları üçün xurma sadəcə şirin bir qəlyanaltı olaraq qalsa da, bu meyvənin sağlamlıq üçün bir ço

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?

Günəşdən qoruyucu krem (SPF) istifadə etmək yalnız günəşli günlərlə məhdudlaşmamalıdır. Hətta buludlu və ya soyuq hava şəraitində də ultrabənövşəyi (UV) şüalar dərini dərinliklərə qədər təsir edə bilər və uzun müddət qorunması

.

Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq

Həkimlərin fikrincə, tam təhlükəsiz kolbasa növü yoxdur. Lakin bəzi növlər digərlərinə nisbətən daha çox zərər verir və yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməlidir. xəbər verir ki, qurudulmuş və hisə verilmiş kolbasalar ə

.

Əgər balığın qarnı belədirsə, almayın

Balıq alarkən diqqət edilməli ən vacib məqamlardan biri onun qarın hissəsinin vəziyyətidir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarın hissəsi şişkin, yumşaq və ya asanlıqla dağılırsa, həmin balığı almaq təhlükəlidir. xəbər veri

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari hamiləlik maskalar qrip və soyuqdəymə balqabaq plov qara qaragat qaynar qazan kosmetika video oğlaq novruz hakistalari lakonizim