Makaron bişirərkən...- Xanımlar, bunu mütləq edin
Makaron bişirərkən qazana səhv vaxtda duz əlavə etmək təhlükəli xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Bununla bağlı Amerikalı tədqiqatçılar araşdırma aparıblar. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, krant suyunda bəzi kimyəvi maddələrin duzla birləşməsi zərərli əlavə məhsullar yaradır.
Kolumbadakı Cənubi Karolina Universitetinin tədqiqatçıları krant suyunda müəyyən miqdarda dezinfeksiyaedici maddə müəyyən ediblər.
Bildirilib ki, bu maddələrin duzla birləşməsi "yodlaşdırılmış dezinfeksiya yan məhsulları" adlanan kimyəvi maddələr yaradır.
Tədqiqatçıların fikrincə, bu maddələr xərçəng, qaraciyərin zədələnməsi və sinir sisteminin fəaliyyətinin azalmasına səbəb ola bilər.
Digər tərəfdən, makaron üzərində təcrübə aparan tədqiqatçılar bir neçə sınaqdan sonra bu toksinlərin qarşısını almağın yollarını da aşkarlayıblar. Makaron bişirmək üçün bəzi təhlükəsiz addımlar açıqlanıb.
Açıqlamada qeyd edilib ki, ilk addım qazandakı suyu qaynatmaq və bu müddət ərzində qapağı bağlamamaqdır. İkinci addım isə makaronu boşaldarkən bütün suyu tamamilə süzməkdir.
Əsas xüsusi məqam isə makarona bişdikdən sonra duz əlavə edilməsidir.
Amerika Kimya Cəmiyyətinin internet saytında dərc edilən press-relizdə bütün addımlar aşağıdakı kimi sıralanır:
Makaron qapaqsız qaynadılmalıdır.
Bişmiş su boşaldılmalıdır
Makaron bişdikdən sonra yodlaşdırılmış xörək duzu əlavə edilməlidir
Makaronu duzlu suda qaynatmaq istəyənlər koşer duzu və Himalay duzu kimi yodlaşdırılmamış variantlardan istifadə etməlidirlər
Sevinc Hüseynova
Saglamolun.Az