Meyvəni yumadan yemək bu fəsadlara yol açır

Meyvəni yumadan yemək bu fəsadlara yol açırMeyvə və tərəvəzlər sağlam qidalanmanın ayrılmaz hissəsi olsa da, onları yuyulmamış şəkildə yemək ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, təmizlənmədən istehlak edilən meyvə və tərəvəzlər aşağıdakı təhlükələri daşıya bilər:
Zərərli bakteriyalar və viruslar
Meyvə və tərəvəzlərin səthində Salmonella, E. coli və Listeria kimi bakteriyalar ola bilər. Bu mikroorqanizmlər qida zəhərlənmələrinə, həzm problemlərinə və bəzən daha ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Pestisid qalıqları
Kənd təsərrüfatında istifadə edilən kimyəvi maddələr, xüsusilə pestisidlər, yuyulmamış məhsulun səthində qala bilər. Bu maddələrin uzunmüddətli qəbul edilməsi xərçəng, hormonal pozğunluqlar və sinir sistemi problemləri kimi ciddi xəstəliklər riskini artırır.
Parazitlər
Yuyulmamış meyvə və tərəvəzlərdə toxoplasma və ya giardia kimi parazitlər ola bilər. Bunlar xüsusilə hamilə qadınlar və immun sistemi zəif olan şəxslər üçün təhlükəlidir.
Torpaq və kimyəvi maddələr
Torpaqda ağır metallar (məsələn, qurğuşun və civə) və digər zərərli kimyəvi maddələr ola bilər. Tərəvəz və meyvələrin yuyulmadığı halda bu maddələr insan orqanizminə keçə bilər.
Allergenlər və toz hissəcikləri
Meyvə və tərəvəzlərdə olan polen, toz və digər allergenlər həssas insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
Zərərlərin Qarşısını Necə Almaq Olar?
Təmiz su ilə yuyun
Meyvə və tərəvəzləri istifadə etməzdən əvvəl bol su ilə yuyaraq səthindəki zərərli maddələrdən təmizləyin.
Qabığını soyun
Alma, kartof və ya yerkökü kimi məhsulların qabığını soymaq, pestisid qalıqlarını və bakteriyaları aradan qaldırmaqda kömək edə bilər.
Xüsusi təmizləyici məhlullardan istifadə edin
Təbii təmizləyici vasitələrdən və ya xüsusi meyvə-tərəvəz yuyucu məhlullardan istifadə etmək effektiv ola bilər.
Organik məhsullara üstünlük verin
Kimyəvi pestisidlərin istifadəsinin az olduğu və ya olmadığı sertifikatlaşdırılmış orqanik məhsulları seçin.
Yuyulmamış meyvə və tərəvəzləri istehlak etmək sadə görünə bilər, lakin bu vərdiş uzunmüddətli sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də gigiyenik tədbirlərə riayət etmək sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 596   Tarix: 06 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bayramda yığdığımız kaloriləri necə verək?

Bayramda yığdığınız kaloriləri nəfəs məşqləri ilə atmaq mümkündür, amma bunun effektivliyi çox zaman birbaşa fiziki aktivliklə müqayisədə daha məhdud olur. Nəfəs məşqləri, bədənin rahatlamasına, stressin azaldılmasına v

.

Pivə içmək bu orqanlara ziyan vurur

Həkimlər pivənin orqanizmə verdiyi zərərləri açıqlayıblar. e- -a istinadən xəbər verir ki, pivə mədə-bağırsaq traktına zərərli təsir göstərir. Bu məhsul mədənin selikli qişasının qıcıqlanması nəticəsində xroniki qastrit

.

Bu 5 qidanı acqarına yemək təhlükəlidir

Qarın ağrısı və mədə-bağırsaq traktının problemləri əsasən səhər yeməyi üçün yanlış seçimin nəticəsidir. acqarına yeyiləndə zərər verən qidaları təqdim edir:. Turşuluğu artıran qidalar. Qəhvə, şirniyyatlar, konservlər, kolbas

.

Xoruldamamaq üçün nə etmək lazımdır?

Xoruldamağı azaltmaq və ya tamamilə qarşısını almaq üçün bir neçə üsuldan istifadə edə bilərsiniz. Yatış pozasını dəyişin: Arxası üstə yatmaq xoruldamağa səbəb ola bilər, çünki bu zaman dil və yumşaq toxumalar boğazı darald

.

Toksinləri təmizləyir, yaxşı bakteriyaları qoruyur

Bağırsaq sağlamlığı ümumi sağlamlıq üçün çox vacibdir və təmiz bağırsaqlar həzmi yaxşılaşdırır, toxunulmazlığı artırır və yaxşı əhval-ruhiyyəni dəstəkləyir. Təbii yollarla bağırsaqları toksinlərdən təmizləmək üçün bəzi içkilərdə

.

Yaddaşı daha yaxşı gücləndirən üsullar - ARAŞDIRMA

ABŞ-ın Kornell Universitetindən olan tədqiqatçılar tərəfindən aparılan yeni bir araşdırma göz bəbəklərinin ölçüsünün beynin necə işlədiyini göstərən mühüm amil olduğunu ortaya qoyur. Tədqiqatın nəticələri yaddaşın təkmilləşdirilməs

.

Antibiotiklərə qarşı müqavimət artır: Bəşəriyyət böyük təhlükə ilə üz-üzə

Bəşəriyyət bakteriyaların antibiotiklərə qarşı sürətlə artan davamlılığı səbəbindən fəlakətli nəticələrlə üzləşə bilər. xarici mediaya istindla xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın keçmiş baş sanitariya həkimi Salli Devis

.

Bu ölkədə quş qripindən ilk ölüm qeydə alındı

ABŞ-ın Luiziana ştatında H5N1 tipli quş qripindən ilk ölüm hadisəsi baş verib. xəbər verir ki, bu barədə ölkənin Səhiyyə Departamenti məlumat yayıb. Məlumata görə, vəfat edən şəxs 65 yaşdan yuxarı olub və yanaşı xəstəliklərdə

.

Qırmızı kartofun təsiri - Bunları bilmədən almayın

Qırmızı kartof qabığı qırmızı olan, nişastası az, vitamin və minerallarla zəngin bir kartof növüdür. Adi kartofdan fərqli olaraq, daha az kalorilidir və lif baxımından daha zəngindir. Qabığı ilə yeyildikdə daha çox qida dəyər

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları donlar 2025 yaz geyimleri 2025 valideynlərə məsləhət salatlarin bezenmesi dadlı yemək faydalı bitkilər badambura qiz evi üzeyir hacıbəyli baldiz lakonizm