Midiyanın faydaları

Midiyanın faydalarıMidiya dəniz molyusklarındandır və Mytilus sinfinə aiddir. Bu sinfə aid olan molyusklara bütün Dünya okeanının sularında rast gəlmək mümkündür. Onlar ikitərəfli simmetrik və oval şəkilli çanağın içərisində yerləşirlər.
Əsasən restoranlarda müxtəlif üsullarla yetişdirilmiş midiya molyuskundan istifadə edilir. Onun yetişdirilməsi üçün xüsusi fermalar və müəssisələr var. Bu müəssisələr midiya molyuskunun artırılması ilə məşğul olurlar. Bu proses çox çətin və maraqlı bir prosedir və onu ilk dəfə irlandiyalı balıqçılar tətbiq etmişlər.
Müasir dövrdə midiya molyuskunun artırılması ilə dənizin dibində fəaliyyət göstərirlər. Bu zaman xüsusi kanatlardan istifadə edilir. Midiyanın lazım olan qədər yetişməsi üçün 18 ay vaxt lazım gəlir.
Midiya molyuskunun faydalı xüsusiyyətləri
Midiya ətində yüksək keyfiyyətli zülallar var. Onun tərkibi fosfatidlərlə zəngindir. Onun əti qaraciyərin fəaliyyətinə müsbət təsir edir. Bu molyusklar çox yağlıdırlar, amma onların tərkibində olan yağlar orqanizm üçün faydalı hesab edilən yağlardandır. Bu yağların tərkibi doymamış yağ turşularından ibarətdir. Molyusk ətində olan yağlar beynin işini yaxşılaşdırır və kəskin görmənin artmasına səbəb olur. Midiya molyusku görmənin yaxşılaşmasına səbəb olur.
Midiya molyuskunun tərkibi müxtəlif mikro və makro elementlərlə zəngindir. Bu elementlərə sink, marqanes, yod, kolbat, 20 növ əzəvolunmaz amin turşuları, B2, B1, B6, PP, E, D vitaminləri var. Midiya əti ən güclü antioksidantlardan hesab edilir. Onun əti kolbatla çox zəngindir. Bu kiçik molyuskuda olan kolbatın miqdarı toyuq, donuz əti və onların qaraciyərində olan kolbatın miqdarında on dəfələrlə artıqdır. Elmi araşdırmalar midiya ətinin xərçəng əleyhinə təsirə malik olduğunu sübut edib. Tərkibində olan E vitamini orqanizmin immun sistemini yüksəldir və xəstələnmələrin qarşısını alır. Tərkibində olan bioloji aktiv maddələr, D və B qrup vitaminləri  maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Onun tərkibi toyuq yumurtasının tərkibində çox bənzəyir. Midiya molyuskunun qida dəyəri çox yüksəkdir. Onun tərkibində olanlar qan hüyeyrələrinin əmələ gəlməsini sürətləndirir. Onun ətində çoxlu miqdarda qlikogen və mineral maddələr var. Bu maddələr həzm prosesinin normallaşmasına, orqanizmin tonusunun yüksəlməsinə səbəb olur.
Midiya molyuskundan adətən közdə kabab bişirilər. Bu zaman molyusklar közün üstünə qoyulmuş xüsusi dəmirin üstündə bişirilir. Midiyadan müxtəlif salatların hazırlanması zamanı da geniş istifadə olunur. Bəziləri midiya molyuskunu çiy şəkildə yeməyi xoşlayır, amma, bu məsləhət deyil. Midiya molyuskundan hazırlanan ən dadlı delikates onun limon şirəsi və şərabla qarışdırılmışından hazırlanan delikatesdir.
Midiya molyuskunun zərərli xüsusiyyətləri
Podaqra zamanı midiya molyuskundan hazırlanmış qidaları yemək məsləhət görülmür. Onun tərkibində olan zülallı birləşmələr podaqra xəstəliyinin əlamətlərini artıra bilir. Çoxlu miqdarda midiya molyusku yemək qanın laxtalanmasına səbəb ola bilir. Midiya molyusku allergiya əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir.
Pis şəraitdə saxlanılmış, görünüşü pozulmuş və iylənən molyuks yemək məsləhət görülmür. Bu orqanizmdə toksiki əlamətlərin meydana gəlməsinə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1215   Tarix: 15 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sizi narahat edən düşüncələrdən 15 dəqiqəyə qurtulmağın yolu

Psixoterapevt narahat düşüncələrdən 15 dəqiqəyə qurtulmağın yolunu açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı psixoterapevt Salli Beyker insanlara cəmi 15 dəqiqəyə narahat düşüncələrdən xilas olmağa imkan verən sadə texnikan

.

"Z" nəslinin intim münasibətə niyə marağı yoxdur? - Psixoloq səbəbləri açıqladı

Gənclər arasında aparılan araşdırmalar göstərir ki, zümərlər (Z nəsli anlamına gəlir. Bu termin 1997-2012-ci illər arasında doğulan gəncləri təsvir edir, yəni indiki 13-28 yaş arası insanlar bu nəsilə daxildir ) əvvəlki nəsillərl

.

Qışda tez-tez içirik amma hər qurtumu zəhər saçır

Temperaturun enməsi ilə tənəffüs yolu infeksiyaları mövsümü başlayıb. xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının Yoluxucu Xəstəliklər şöbəsinin həkimi Prof. Dr. Alper Şene

.

Sinə xərçəngi halları artır - Riski azalda bilən 6 qida

Döş xərçəngi qadınlar arasında ən çox rast gəlinən xəstəliklərdən birinə çevrilib - təxminən hər 28 qadından biri bu riski daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün pəhriz seçimi bu riski azaltmağa kömə

.

Artıq genetik xəstəliklərin qarşısı vaxtında alınacaq

Hər il dünyada təxminən 240 min uşaq doğuşdan gələn genetik problemlər səbəbindən həyatını itirir, daha çoxu isə ömürlük əlilliklə yaşayır. Əksər hallarda erkən diaqnoz bu xəstəliklərin qarşısını almağa imkan verir. xəbə

.

Bu 3 vərdiş 20-40 yaş arası şəxslərdə ürək tutması riskini artırır

Ürək-damar xəstəlikləri artıq yalnız yaşlılara aid problem deyil. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, kardioloq Uzm. Dr. Yusuf Altınkaynakın sözlərinə görə, xüsusilə 20-40 yaş arası gənclərdə ürək tutması hallar

.

Zeytun və pendiri birlikdə yeməyin - XƏBƏRDARLIQ

Səhər yeməyinin ayrılmaz hissəsi sayılan zeytun və pendir illərdir bir araya gələn klassik ikili kimi tanınır.Lakin mütəxəssislər bu birləşmənin göründüyü qədər sağlam olmadığını bildirirlər. xəbər verir ki, onların fikrincə

.

Bu meyvənin şirəsi qərarlarımıza təsir edirmiş

Beynəlxalq tədqiqatçı qrupu müəyyən edib ki, qara qarağat şirəsi həm istirahət halında, həm də zehni gərginlik zamanı beynin ön loblarına qan axınını artırır. xəbər verir ki, bunu Beynəlxalq tədqiqatçı qrupları müəyyənləşdiri

.

Ağ, sarı, qırmızı yoxsa yaşıl: Hansı soğan ən faydalıdır?

Soğan yalnız yeməklərə dad qatmaqla deyil, həm də sağlamlığa faydaları ilə də vacib tərəvəzlər sırasındadır. xəbər verir ki, ağ, sarı, qırmızı, yaşıl soğan kimi müxtəlif növləri olan bu tərəvəz, hər növü ilə bədən üçün fərql

turlar.az

sac duzumleri reseptler makiyaj instagram aysel elizade sevgilisi qadini ehtiraslandiran sozler faydalı məsləhətlər varikosel kosmetika vətən haqqında bayatı orqazm namiq qaraçuxurlu burcler ağır itki