Midiyanın faydaları

Midiyanın faydalarıMidiya dəniz molyusklarındandır və Mytilus sinfinə aiddir. Bu sinfə aid olan molyusklara bütün Dünya okeanının sularında rast gəlmək mümkündür. Onlar ikitərəfli simmetrik və oval şəkilli çanağın içərisində yerləşirlər.
Əsasən restoranlarda müxtəlif üsullarla yetişdirilmiş midiya molyuskundan istifadə edilir. Onun yetişdirilməsi üçün xüsusi fermalar və müəssisələr var. Bu müəssisələr midiya molyuskunun artırılması ilə məşğul olurlar. Bu proses çox çətin və maraqlı bir prosedir və onu ilk dəfə irlandiyalı balıqçılar tətbiq etmişlər.
Müasir dövrdə midiya molyuskunun artırılması ilə dənizin dibində fəaliyyət göstərirlər. Bu zaman xüsusi kanatlardan istifadə edilir. Midiyanın lazım olan qədər yetişməsi üçün 18 ay vaxt lazım gəlir.
Midiya molyuskunun faydalı xüsusiyyətləri
Midiya ətində yüksək keyfiyyətli zülallar var. Onun tərkibi fosfatidlərlə zəngindir. Onun əti qaraciyərin fəaliyyətinə müsbət təsir edir. Bu molyusklar çox yağlıdırlar, amma onların tərkibində olan yağlar orqanizm üçün faydalı hesab edilən yağlardandır. Bu yağların tərkibi doymamış yağ turşularından ibarətdir. Molyusk ətində olan yağlar beynin işini yaxşılaşdırır və kəskin görmənin artmasına səbəb olur. Midiya molyusku görmənin yaxşılaşmasına səbəb olur.
Midiya molyuskunun tərkibi müxtəlif mikro və makro elementlərlə zəngindir. Bu elementlərə sink, marqanes, yod, kolbat, 20 növ əzəvolunmaz amin turşuları, B2, B1, B6, PP, E, D vitaminləri var. Midiya əti ən güclü antioksidantlardan hesab edilir. Onun əti kolbatla çox zəngindir. Bu kiçik molyuskuda olan kolbatın miqdarı toyuq, donuz əti və onların qaraciyərində olan kolbatın miqdarında on dəfələrlə artıqdır. Elmi araşdırmalar midiya ətinin xərçəng əleyhinə təsirə malik olduğunu sübut edib. Tərkibində olan E vitamini orqanizmin immun sistemini yüksəldir və xəstələnmələrin qarşısını alır. Tərkibində olan bioloji aktiv maddələr, D və B qrup vitaminləri  maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Onun tərkibi toyuq yumurtasının tərkibində çox bənzəyir. Midiya molyuskunun qida dəyəri çox yüksəkdir. Onun tərkibində olanlar qan hüyeyrələrinin əmələ gəlməsini sürətləndirir. Onun ətində çoxlu miqdarda qlikogen və mineral maddələr var. Bu maddələr həzm prosesinin normallaşmasına, orqanizmin tonusunun yüksəlməsinə səbəb olur.
Midiya molyuskundan adətən közdə kabab bişirilər. Bu zaman molyusklar közün üstünə qoyulmuş xüsusi dəmirin üstündə bişirilir. Midiyadan müxtəlif salatların hazırlanması zamanı da geniş istifadə olunur. Bəziləri midiya molyuskunu çiy şəkildə yeməyi xoşlayır, amma, bu məsləhət deyil. Midiya molyuskundan hazırlanan ən dadlı delikates onun limon şirəsi və şərabla qarışdırılmışından hazırlanan delikatesdir.
Midiya molyuskunun zərərli xüsusiyyətləri
Podaqra zamanı midiya molyuskundan hazırlanmış qidaları yemək məsləhət görülmür. Onun tərkibində olan zülallı birləşmələr podaqra xəstəliyinin əlamətlərini artıra bilir. Çoxlu miqdarda midiya molyusku yemək qanın laxtalanmasına səbəb ola bilir. Midiya molyusku allergiya əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir.
Pis şəraitdə saxlanılmış, görünüşü pozulmuş və iylənən molyuks yemək məsləhət görülmür. Bu orqanizmdə toksiki əlamətlərin meydana gəlməsinə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1255   Tarix: 15 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Aspirin hamilələr üçün faydalıdır?

Son illərdə hamilə qadınlar arasında aspirin istifadəsi barədə maraq artıb.  xəbər verir ki, tibbdə bəzi hallarda aşağı dozalı aspirin hamiləlik dövründə müəyyən faydalar verə bilər. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, aşağ

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir

Yuxusunda pişik görən adamın, qadın və kişi cinsiyyətinə malik olmasına görə yuxunun təbirləri dəyişir. Əgər bu yuxunu görən adam bir kişisə, bu kişinin normal həyatında diqqətsiz bir şəxsiyyətə sahib olduğu, ətrafındak

.

"Maska dövrü geri qayıda bilər" - 7 mutasiya keçirən epidemiya sürətlə yayılır

Sinə Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Tevfik Özlü Avstraliyada aşkarlanan və 7 dəfə mutasiyaya uğradığı təsdiqlənən yeni "H3N2" virusu ilə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə hazırk

.

Boğazınız ağrıyanda bahalı dərmanlara pul verməyin - 2 qəpiklik çarə

Britaniyalı otolarinqoloq Nirmal Kumar boğaz ağrısını azaltmağa kömək edən sadə və gözlənilməz üsullar barədə danışıb. xəbər verir ki, onun tövsiyələri "Daily Mirror" nəşri tərəfindən yayımlanıb. Həkimin sözlərin

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

Darçınlı suyun möcüzəvi təsiri

Arıqlamaq üçün ən ideal üsullardan biri də darçınlı sudur. Pəhrizlə birgə bir həftə darçınlı su içsəniz 5 kiloqrama yaxın çəki ata bilərsiniz. bu möhtəşəm içkinin hazırlanmasını təqdim edir:. Bir stəkan suyu qaynadın. Dah

.

Yemək yeyərkən su içməyin- Qastroenteroloqdan xəbərdarlıq

Ürək yanması yaşayan insanların suyu necə içməli olduğu ilə bağlı qastroenteroloq xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova mədəyə əlavə yük düşməməsi üçün qida ilə eyni anda su içməyin məsləhə

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

turlar.az

sade makiyaj sekilleri aksessuarlar geyim və ayaqqabılar 2025 geyim cinsi heyat aybaşının gecikməsi səbəbləri düşüncə dərsi kosmetika novruza aid hakışda novruza aid hakisda gəncə kəlamlar bayraq