Mineral suyun faydaları və zərərləri: Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Mineral suyun faydaları və zərərləri: Nələrə diqqət etmək lazımdır?Mineral suların orqanizmə təsirini əvvəlcədən müəyyən etmək olmur.
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, məhz bu səbəbdən mütəxəssislər mineral suyun məhdud miqdarda qəbul edilməsini tövsiyə edirlər.
Mineral su nədir?
Mineral su tərkibində 1000-dən çox mineral olan, yer qabığının müxtəlif dərinliklərində, uyğun geoloji şəraitdə özbaşına, bir və ya bir neçə mənbədən əmələ gələn, mineral tərkibi və digər komponentləri ilə müəyyən edilən, hər cür çirklənmə riskindən qorunan təbii qaynaqdan gələn sudur. Tərkibində 250 milliqramdan çox həll olunmuş mineral və 250 milliqramdan çox təbii karbon qazı olan suya təbii mineral su deyilir.
Mineral su ilə bağlı nəyə diqqət etmək lazımdır?
Mütəxəssislər bildirirlər ki, mineral suyun susuzluq zamanı içilməsi uyğun deyil, çünki adi susuzluğun sistematik şəkildə yatırılması üçün faydalı deyil. Gündəlik çox miqdarda mineral su içilməsi hətta sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
Səbəb suyun minerallaşması ilə əlaqədardır. Şüşə etiketində minerallaşma indeksi 5 q/l və ya daha çox olan mineral su yalnız ixtisaslı həkim tərəfindən təyin olunmalıdır.
Mineral suyun tərkibində olan karbon qazı da faydalı deyil. Suyun özü üçün vacibdir, çünki mineralların çökməsinin qarşısını alır, xüsusiyyətlərini itirir.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, mineral suyun tərkibindəki karbon qazı saxlama zamanı suyun müalicəvi xüsusiyyətlərini uzun müddət saxlayan bir növ konservantdır. Digər tərəfdən, onun sistemsiz istifadəsi dərinin vəziyyətinə zərər verə, qastrit və mədə xorasına səbəb ola bilər.
Mineral suyun düzgün istifadəsi üçün aşağıdakılar tövsiyə olunur:
- 200 ml-dən çox olmayan mineral su içmək kifayətdir. Bununla böyrəkləri və ürəyi həddindən artıq stressdən xilas etmiş olursunuz;
- Mineral suyu yeməkdən dərhal sonra deyil, yavaş-yavaş, kiçik qurtumlarla içmək tövsiyə olunur.
Mineral suyun tərkibindəki mineralların insan orqanizminə faydalarına gəlincə isə:
Kalsium: Sümük və diş sağlamlığı, qanın laxtalanması, sinir impulslarının ötürülməsinə;
Maqnezium: Ürək sağlamlığı, əzələ və sinir sağlamlığına;
Natrium: Su-elektrolit balansı, həzm, turşu-əsas balansının bərpasına;
Kalium: Hüceyrə mübadiləsi, su balansına;
Flüor: Diş və sümük sağlamlığına;
Yodid: Qalxanvari vəzi funksiyalarına;
Xlorid: su-elektrolit balansı və həzm sisteminə;
Sulfat isə həzmdə qaraciyər və öd kisəsinin funksiyalarını dəstəkləməyə və yoğun bağırsaqları stimullaşdırmağa xidmət edir.
Mineral suyun orqanizmə zərərinə gəlincə isə mütəxəssislər bildirirlər ki, artıq içildiyi halda orqanizmdə su zəhərlənməsi baş verə bilər. Çünki bu cür hallarda qəbul edilən suyun bədəndən xaric olması mütləqdir. Bədən artıq suyu xaric etdikdə isə sodium itirir. Sodium isə orqanizm üçün olduqca lazımlı elementlərdən biri olduğu üçün onun azalması bir sıra sağlamlıq problemləri yarada, hətta ölümə səbəb ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 998   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dünyada ilk dəfə hamilə qadın qarın boşluğu açılmadan əməliyyat olundu

Dünyada ilk dəfə olaraq İsrailin Petax-Tikva şəhərində yerləşən Rabin Tibb Mərkəzinin həkimləri hamiləlik dövrünün sonlarında olan qadın üzərində qarın boşluğu açılmadan robotlaşdırılmış əməliyyat həyata keçiriblər. -a istinadə

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Şampununuza bunları əlavə edin – Saçınız 7 gün yağlanmayacaq

Saçların tez-tez yağlanması həm qadınların, həm də kişilərin ən çox şikayət etdiyi problemlərdən biridir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi təbii maddələri şampuna əlavə etməklə bu problemdən asanlıqla qurtulmaq mümkündür

.

Qadınlar niyə kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirir?

Qadınların kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirməsinin səbəbi məlum olub. xəbər verir ki, insult hələ də dünyada əlilliyin əsas səbəblərindən biridir və getdikcə yalnız yaşlılara deyil, həm də həyatının ən akti

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

turlar.az

yay geyimləri 2025 geyim necə seçməli toy makiyaji sekilleri eroziya xesteliyi qadin dunyasi 2025 asiq fitrə kimlərə verilir kosmetika gulmeli hakista səməd vurğun layla tapmaca vetene aid atalar sozu