Mürəkkəbbalığı (Cuttlefish) haqqında

Mürəkkəbbalığı (Cuttlefish) haqqındaMürəkkəbbalığı buğumayaq molyusklardandır. Onu bəzən "dəniz buqələmunu"da adlandırırlar. Bunun səbəbi isə mürəkkəbbalığı molyuskunun dərisinin rəngini tez-tez dəyişə bnilməsidir. Mürəkkəbbalığı molyuskunun dərisi öz rəngini yaşadığı mühitin rənginə uyğun olaraq dəyişdirə bilməsidir. Bu molyuskun 100-ə yaxın müxtəlif növləri var. Ən böyük mürəkkəbbalığı molyuskunun çəkisi 12 kq, uzunluğu isə 50 sm olur. 100 qram mürəkkəbbalığının qida dəyəri:
- Zülallar - 16,5 qr
- Yağlar - 0,6 qr
- Karbohidratlar - 0,6 qr
- Su - 80,6 qr
- Kalori - 79 kKal.
Mürəkkəbbalığı ətində çoxlu miqdarda vitaminlər (A, E, D, B12 və s.), faydalı maddələr, yağ turşuları(omeq3 və omeq6), selen, fosfor, dəmir, sink, yod, orqanizm üçün lazım olan amin turşuları və s. var.
Mürəkkəbbalığı əti orqanizmdə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, iltihab əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Mürəkkəbbalığı ətinin tərkibində mikroelementlər insan orqanizminə lazım olan mikroelementlərdir. Tərkibində olan kalium mədə-bağırsaq, ürək, arterial təzyiq və metobolizmi nəzarət altında saxlayır. Bu molyusk orqanizmdə olan toksiki maddələrin xaric olunmasını sürətləndirir. Mürəkkəbbalığının tərkibində olan sink piy mübadiləsinin normallaşmasına səbəb olur, saçları və dırnaqları möhkəmləndirir, uzanmasına səbəb olur. Davamlı olaraq mürəkkəbbalığı yemək orqanizmdə fosforun miqdarının normallaşmasına, beyin və ürək-damar sistemi fəaliyyətinin normallaşmasına səbəb olur. Mürəkkəbbalığı əti ilə qidalanmaq immunitetin artmasına, venoz durğunluğun aradan qalxmasına, babasil, qonoreya, qəbizlik, dispepsiya, miqren, ekzema, bronxit, uşaqlıq və düz bağırsaq sallanması zamanı xəstəlik əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur. Mürəkkəbbalığının daxilində olan boya maddəsi Klimat Xel tərkibə malikdir. O homeopatik preparatdır və ondan sinir sistemi, yumurtalıqların pozğunluğları, miqren, vegetativ damar distoniyası, yuxu pozğunluqları zamanı istifadə edilir.
Kulinariyada tətbiqi
Kulinariyada mürəkkəbbalığından bir çox qidaların hazırlanması zamanı isitfadə edilir. Bu molyusku təzə halda almaq demək olar ki, mümkün deyil. Marketlərdən molyusk alarkən onun dondurulmasına diqqət yetirmək lazımdır. Bu molyusku suyun içərisində hissələrə ayırmaq lazımdır.  Mürəkkəbbalığı suda bişirilərək və ya qızardaraq yeyilir. Bəzi hallarda ondan salatların hazırlanması zamanı da istifadə olunur.
Mürəkkəbbalığının zərərli xüsusiyyətləri
Dəniz məhsullarına qarşı allergiyası olan adamlarda mürəkkəbbalığı allergiya əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1052   Tarix: 16 sentyabr 2020
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Düzgün yastıq seçimi rahat yatmağa kömək edir

Gərgin iş günündən sonra çarpayıda rahat yatmaq, yorğunluğu atmaq, ertəsi gün təravətli oyanmaq hər kəsin arzusudur. Təəssüf ki, əksəriyyət yaxşı yata bilmədiyini deyir. Bunun əsas səbəblərindən biri yastığın düzgün seçilməməsidir

.

Ürəyi gücləndirmək üçün - Təsirli RESEPT

Ürəyi gücləndirmək üçün uzun illərdir bu sadə və təsirli reseptdən istifadə olunur. sağlamolun.az-a istinadən həmin resepti təqdim edir:. Damarları gücləndirir, yaddaşı bərpa edir, immuniteti yüksəldir - Möhtəşəm RESEPT 

.

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Həkimlər bərk pendirdən imtina etməyin 4 səbəbini açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, bərk pendir sağlamlığa zərər verə bilər. . Qanda şəkəri salan meyvə. Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI. Depressiyadan əziyyə

.

Qanda şəkəri salan meyvə

Bu meyvədə olan rezisdent nişasta və pektin qanda qlükozanı tənzimləyir və uzun müddət toxluq verir. -a istinadən xəbər verir ki, avstraliyalı diyetoloq Syuzi Barrell yetişməmiş yaşıl bananın faydasını açıqlayıb. "Yetişmi

.

Hər gün bir qaşıq zeytun yağı içmək üçün 6 səbəb

Son araşdırmalara görə, səhər yeməyinizə zeytun yağı əlavə etmək faydalarını artıra bilər. .   -a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, bu yağdan yalnız bir yemək qaşığı bədənə əhəmiyyətli faydalar gətirə bilər. Depressiyada

.

Depressiyadan əziyyət çəkənlər bu meyvədən yesin - Mövsümüdür

ABŞ-dəki Cincinnati universiteti tərəfindən çiyələk və qaragilə ilə bağlı araşdırma aparılıb. -a istinadən bildirir ki, hər iki giləmeyvənin demensiyadan (unutqanlığın ön planda olduğu bir çox xəstəliyə verilən ümumi bi

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Yerkökünün bilmədiyimiz faydası

Mütəxəssislər yerkökünün faydalarını açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, bu tərəvəzin bir sıra dəyərli faydaları var. Yerkökü xolesterol səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və ümumiyyətlə ürəyə müsbət müalicəvi təsi

.

Niyə hər gün avokado yemək lazımdır? - Mütəxəssislər AÇIQLADI

Alimlər hər gün avokado yeməyin orqanizmə təsirlərini açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, avokado yemək həzmi yaxşılaşdırır. Alimlər avokadonun abdominal piylənmədən əziyyət çəkən insanlarda sağlamlığ

turlar.az

sonxeber.az maskalar makiyaj instagram qadin sayti hamileliyin ilk elameti zorlama səhnə qadın orqanizmi cennet almasi murebbesi kosmetika şirin qoğal narin faydasi yumurta vusale elizade yutube