Narıngi haqqında bilmədikləriniz

Narıngi haqqında bilmədiklərinizNarıngi 4 metrə qədər hündürlüyə yüksələ bilən həmişəyaşıl ağacın meyvəsidir. Narıngi ağacının yarpaqları sərt, sivri uca malik olub, kiçik ölçülü, ellips və ya yumurta formasında olur. Narıngi meyvələri 4-6 sm diametrə malik olub, narıncı rəngdə qalın və asan soyula bilən qabığa malik olur. Narınginin gözəl ətri və dadı olur.
Narınginin vətəni Çin və Koxinxin hesab edilir. Avropa ölkələrinə naringi XIX əsrin əvvəllərində gətirilib. İndi İspaniyada, Əlcəzairdə, bütün Aralıq dənizi sahili ölkələrində, Çində, Fransada, Yaponiyada geniş miqyasda narinci yetişdirilir. MDB ölkələrinə əsasən naringi əsasən Argentinadan, Çindən gətirilir. Bizim ölkmizin də Cənub bölgəsində yetərində naringi yetişdirilir. Ən yaxşı naringi növü böyük ölçüyə malik olan naringilər hesab edilir. Ondan daha şirəli, daha dadlı olurlar.  Narıngini dərdikdən sonra ev şəraitində 1 ay saxlamaq mümkündür. Soyuducuda isə onun uzun müddət saxlanılması mümkündür.
Narınginin tərkibi təbii turşularla zəngindir. Onun şirəsinin tərkibində limon və digər meyvə turşuları, vitaminlər (A, D, K, B4, tiamin, ribofllvin, rutin, askorbin turşusu), fitonsidlər var. Narınginin qabığı efir yağları ilə zəngindir. Bu yağların tərkibində çoxlu A vitamini və karotin, naringiyə sarı rəng verən maddələr var. Naringinin tərkibi kalium, kalsium, maqnium, dəmir, fosfor və natriumla zəngindir. 100 qram naringidə 55-57 qram su və 53 kkalori var. Narıngi qiymətli dietik məhsul hesab edilir. O maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, davamlı olaraq yedikdə orqanizmi möhkəmləndirir. Narıngidən salatların, şirniyyatların, desertlərin hazırlanmasında geniş istifadə edilir. Ondan hazırlanan içkilər və konfetlər isə dünanın hər yerində süfrələrin bəzəyidir. Narıngini yeyərək siz, orqanizminizi möhkəmləndirə bilərsiniz.
Naringinin Ziyanı
Naringini çox yedikdə bəzən mədə-bağırsağın selikli qişasında və böyrəklərdə qıcıqlanmalar meydana çıxır. Bu ən çox mədə-bağırsaq yarasından əziyyət çəkən xəstələrdə baş verir. Kəskin nefrit, kəskin pankreatit xəstəliyindən də əziyyət çəkənlərə də naringi yemək məsləhət deyil. Allergiyadan da əziyyət çəkənlərə çoxlu miqdar naringi yemək məsləhət deyil.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1194   Tarix: 03 sentyabr 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Gecələr saat 2-3 arasında oyanan şəxslərin nəzərinə - Bu səbəbdən imiş

Gecə yarısı- xüsusən saat 2-3 radələrində oyanmaq bir çox insan üçün adi hala çevrilib. Lakin bunun dəqiq səbəblərini heç kim əminliklə bilmir. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbləri arasında stres, hormonal balanssızlıq, narahatlı

.

Qulaqlarda niyə cingilti olur? - Həkim AÇIQLADI

Qulaqlarda küy (tinnitus) - cingilti, uğultu, fit və ya xışıltı şəklində özünü göstərə bilən geniş yayılmış vəziyyətdir. Araşdırmalara görə, insanların 10-15%-i bu simptomlarla qarşılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, Avrop

.

Kəsmiyin elə FAYDALARI var ki

Kəsmik insan orqanizmi üçün faydalı qidalardan biri olan qatılaşmış süd məhsuludur. Onun tərkibində çoxlu mineral və mikroelementlər var. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  kəsmik kalsium, fosfor, B12 vitamini ilə zəngindir

.

Hamiləlikdə körpənin inkişafına mane olan amillər hansılardır ?

Hamiləlik dövrü həm ana, həm də körpə üçün ən vacib və həssas dövrlərdən biridir. Bu müddət ərzində körpənin sağlam inkişafı üçün bəzi amillər önəmli rol oynayır. Lakin bəzi faktorlar körpənin sağlam böyüməsini və inkişafın

.

Kimlərə əncir yemək kimlərə qəti qadağandır?

Əncir təkcə ləzzətli meyvə deyil, həm də ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. O, orqanizm üçün bir çox faydalı maddələrin mənbəyi hesab olunur. bununla bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:. Əncirin faydaları. Faydal

.

Bu göyərti əsəbləri sakitləşdirir - Hər gün yeyin

Rusiyalı həkimlər stresslə mübarizədə kömək edən məhsulun adını açıqlayıblar. Məlum olub ki, söhbət ədviyyat və ya salatın tərkib hissələrindən biri kimi istifadə edilən reyhandan gedir. Rusiyalı dietoloq, tibb elmləri doktor

.

Diş sağlamlığınız üçün bu qidalara üstünlük verin

Dişlərin sağlamlığını qorumaq yalnız düzgün diş fırçalama və müntəzəm diş həkimi ziyarətləri ilə deyil, həm də düzgün qidalanma ilə mümkündür. Dişləri güclü və sağlam saxlamaq üçün bəzi qidaların istehlakı çox vacibdir. 

.

Ac qalmağın inanılmaz FAYDALARI

Ac qalmaq, xüsusilə də aralıqlı oruc (intermittent fasting) və uzun müddətli aclıq kimi metodlarla düzgün tətbiq edildikdə, orqanizmə bir sıra faydalar verə bilər. Bu faydalar həm metabolik, həm də ümumi sağlamlıq baxımında

.

Mədəniz ağrıyırsa, bunları yeyin

Mədə-bağırsaq problemlərindən biri də köp yaranmasıdır. Bəzən qəbul edilən tərkibində turşu olan qidalar, uzun aralıqlarla yemək yemək, soyuq mədədə şişkinlik hissi yaradır. mədədə köpün yaranmasının qarşısını alan içkilər

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay kolleksiyasi hamilelikde qidalanma hamiləlik yumurta qabiginin xeyri i̇mtahana hazırlıq balıqlar bürcü qızartma reseptləri atalar sözü maska penis xerceng statuslar