Nə zeytun yağı, nə də kərə yağı - Ən keyfiyyətli yağ…

Nə zeytun yağı, nə də kərə yağı - Ən keyfiyyətli yağ…ABŞ-ın Kaliforniya ştatında yerləşən Stanford Universitetində aparılan araşdırmada ən sağlam yağ günəbaxan yağı olaraq müəyyən edilib.
Milli.Az bildirir ki, professor Alexandra Yakovleva tərəfindən aparılan araşdırmaya əsasən, günəbaxan yağı sağlamlıq baxımından ən üstün yağ kimi təsdiqlənib. Nəticələr həm tibbi, həm də qidalanma baxımından diqqət çəkib.
Günəbaxan yağının faydaları
Yüksək doymamış yağ turşuları:
Günəbaxanyağı yüksək miqdarda doymamış yağ turşuları ehtiva edir.
Ürək sağlamlığını qoruyur və damar tıxanıqlığının qarşısını alır.
Mədə və bağırsaq problemlərinə yaxşı təsir göstərir:
Araşdırmada günəbaxan yağının mədə və bağırsaq xəstəliklərinə müsbət təsiri sübut edilib.
Beyin inkişafı üçün əhəmiyyətlidir:
Əvvəlki araşdırmalara görə, günəbaxan yağı beyin inkişafını dəstəkləyir.
Şəkərli diabet xəstələrində insulinin tənzimlənməsinə kömək edir.
Heyvansal yağlarla müqayisədə metabolizmaya daha güclü təsir göstərir.
Omega-3 mənbəyi:
Enfeksiyaların qarşısını alır və hüceyrələrin yenilənməsini təmin edir.
Bəzi hallarda kosmetik məhsulların hazırlanmasında da istifadə edilir.
Lakin həddindən artıq istehlak zərərlidir
Günəbaxan yağının həddindən artıq istifadəsi bəzi problemlərə səbəb ola bilər:
Dəridə sızanaq və yağlanma riskini artırır.
Qızartma yağı bir dəfədən çox istifadə edilməməlidir.
Damar tıxanıqlığı:
Həddindən artıq istehlak damar tıxanıqlığına səbəb ola bilər.
Menopoz dövründə qadınlarda həddindən artıq istifadə döş xərçəngi riskini artırır.
Kişilərdə isə prostat xərçəngi riskini artıra bilər.
Günəbaxan yağı, faydaları ilə diqqət çəksə də, düzgün və ölçülü şəkildə istifadə edilməlidir. Həddindən artıq istifadəsi sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Təklif olunan miqdar çərçivəsində istifadə edildikdə, bu yağ sağlam həyat tərzi üçün əhəmiyyətli rol oynaya bilər.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 434   Tarix: 15 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alkoqolun xərçənglə əlaqəsi varmı? - TƏDQİQAT

1988-ci ildə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Xərçəng üzrə Beynəlxalq Tədqiqat Agentliyi alkoqollu içkiləri insan üçün kanserogen olaraq təsnif edib. Bu təsnifat alkoqolun ağız, boğaz, qırtlaq, qida borusu, qaraciyər

.

Saçınızı yalnız taxta daraqla darayın - Faydaları

Gözəl və sağlam saçlara sahib olmaq üçün mütəmadi baxım etmək lazımdır.  saçları qoruyan taxta darağın faydalarını təqdim edir:. 1. Qan dövranını yaxşılaşdırır. 2. Saç dərisini masaj edir. 3. Saç tökülməsinin qarşısını alır

.

Daş adam xəstəliyi: Bədən ikinci bir skelet meydana gətirir

Daş adam xəstəliyi, tibb elmi ilə Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP) olaraq tanınır, bədəndə ikinci bir skeletin əmələ gəlməsinə səbəb olan çox nadir bir genetik xəstəlikdir. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu xəstəli

.

Çörəyi ortadan kəsmək lazımdır - Faydaları

İnsanların çoxu çörəyi kənarından kəsməyə başlayır və tədricən ortasına doğru hərəkət edir. Ancaq fərqli bir strategiya sınayın. Çörəyi ortadan dilimləmək üsulu daha səmərəli və praktikdir. Çörəyi ortadan kəsmək yalnız esteti

.

Liflə zəngin qidalar xərçəngin qarşısını almağa kömək edə bilər

Stanford Tibb Məktəbinin alimləri lifin sağlamlığa təsirlərini araşdıraraq, bu qidanın genetik fəaliyyətə və xərçəngə qarşı mübarizədəki rolunu müəyyənləşdiriblər. "Nature Metabolism" jurnalında 2025-ci il yanvarı

.

Alimlərdən mayonez barədə ciddi XƏBƏRDARLIQ

Tibb Elmləri Universitetinin alimləri Parkinson xəstəliyi ilə mayonez istehlakı arasında əlaqə olduğunu müəyyən ediblər. bildirir ki, tədqiqatın nəticələri Nutritional Neuroscience (NutNeuro) jurnalında dərc olunub. Parkinso

.

Hansı içki dişləri daha çox ləkələyir - Kola, kofe, çay yoxsa qırmızı şərab?

Diş sağlamlığı gündəlik içki vərdişlərimizdən birbaşa təsirlənə bilər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çox sevərək içdiyimiz bəzi içkilər dişlərimizdə ləkələrə və zamanla daimi rəng dəyişikliklərinə səbəb ola bilər

.

Kəsmiyi bu məhsullarla yemək qadağandır

Dietoloqlar xəbərdarlıq edir ki, kəsmik ilə müəyyən qidaların birləşməsi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. sizə kəsmiyi hansı məhsullarla birləşdirməyin qəti qadağan olduğunu və onu nə ilə yeyə biləcəyinizi təqdi

.

Yumurtaları aylarla təzə saxlamağın yolu

Bir qayda olaraq, yumurtaları soyuducuda saxlasanız, onlar təxminən üç həftə təzə qala bilərlər. Əgər saxlama müddətini uzatmaq istəyirsinizsə, o zaman bu işdə sizə sadə üsul kömək edə bilər. bildirir ki, Britaniya Yumurt

turlar.az

sonxeber.az gelinlikler qis geyimləri 2025 yemek reseptleri qogal resepti zirinc faydalari xiyar tutmasi hazirlanmasi imam sadiq maska gülməli hakıştalar qogal narin faydasi aysel