Nəyə görə hamilələrə fol turşusu vacibdir? - Və təkcə onlara deyil

Nəyə görə hamilələrə fol turşusu vacibdir? - Və təkcə onlara deyilFol turşusu daha çox hamilə ginekoloqa gedən kimi ana və gələcək körpə üçün təyin olunan və çox adamın məhz həmin vaxt ilk dəfə eşitdiyi preparat, vitamin adıdır. Əslində isə bu vitamin təkcə hamilələr üçün yox, elə hamımız üçün ömrümüz boyu vacibdir.
Fol turşusu suda həll olunan vitamin qrupuna aid olan B 9 adlı vitamindir.
Təəssüf ki, orqanizmdə özü sintez olunmur, mütləq xaricdən daxil olmalıdır. Bu gunkü ekologiya və qidalanma ilə bu da mümkün deyil. Ona görə hamilə qadınlar kəskin fol defisi ilə hamiləliyə başlayır, bu isə dölün inkişafına mənfi təsir edir.
Milli.Az bildirir ki, medicina.az fol turşusunun niyə bu qədər zəruri olduğunu və hansı qidalarda çox olmasını araşdırıb.
Fol turşusu əskikliyi hansı fəsad və risk verir?
Çoxdan tibbə məlumdur ki, fol turşusu əsklikliyi zamanı anadangəlmə qüsurları olan uşaqların doğulması halları yüksəlir. Bu anadangəlmə ürək, beyin, onurğa qüsuru ola bilər.
B 9 defisi daha çox sinir boruları, uclarının defektlərinə səbəb olur.
- Baş beynin tam və ya qismən olmaması - Anensefaliya
- Onurğa beyin zədələnmələri - Spina Bifida - iflic uşaqlar, serebral iflic
Bəzən hamilələrə ilk 3 aydan sonra fol turşusu yazılır, çünki bir çoxu hamiləliyi gec aşlarlayır, həkimə gec gedir. Amma halbuki bu vitamin hamiləlikdən öncə və heç olmasa ən geci ilk həftədə qəbul edilməli idi.
Çünki bildiyiniz kimi, dol əvvəlcə rüşeym formasında onurğa sütunu formalaşır, ilk sinir borusu hansı ki, bütün bədən, baş sonra yaranacaq, hamiləliyin ilk 3 həftəsində formalaşır.
Həmin ana ana qanında, bədənində lazımi qədər fol turşusu tapmayan bu sinir borusu artıq zəif və yetəri qədər güclü inkişaf etmir və kəskin defisitdə artıq qüsurlu inkişaf edir.
Ona görə də mütləqdir ki, gənc qadınlar hamilə olmazdan 3-5 ay əvvəl fol turşusu qəbuluna başlasın və sonra da davam etsin.
Hər bir qız gənc yaşlarında profilaktik olaraq 400 mkq dozada fol turşusu qəbul etməlidir. Vitamini hamilə olmayan şəxs üçün 2-3 ay qəbul edib, 2-3 ay fasilə verməlidir. Hamilələr üçün isə dozanə həkim təyin edir və bu yüksək olur.
Hətta kəskin fol turşusu defisiti olan ananın usage normal doğulsa da və ciddi beyin iflic qüsuru görülməsə də, sonradan uşaq müxtəlif nevroloji xəstəliklər, əqli və nitq geriliyi, onurğada problemlər, hərəkət məhdudiyyəti ilə qarşılaşır və bu uşaq çoxsaylı müalicələr almalı olur.
Uşaq doğulandan sonra da B 9 qəbulu dayandırılmır, çünki körpə onu ana südü ilə də almaqda davam edir.
Fol turşusu mütləq əlavə vitamin və qida əlavəsi kimi təyin edilməlidir, çünki kəskin defisitdə təkcə qidalarla bunu təmin edə bilməyəcəksiz.
Amma fol turşusu bol olan qidalar da menyuya əlavə olunmalıdır:
- Paxlalar, mərci
- Yaşıl tərəvəz, meyvə, yaşıl yarpaqlı, göyərtilər
- İspanaq
- Giləmeyvələr
- Sitrus meyvələri
- Tam taxıldan çörək
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1109   Tarix: 02 iyun 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Alçanı duzlayıb yeyənlərə vacib xəbərdarlıq

Alça yaz-yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindəndir. Bu meyvə daha çox duz ilə istehlak edilir. Bəs, alçanın duz ilə yeyilməsi orqanizmimizə necə təsir göstərir?. xəbər verir ki, bu meyvə duzla və həddindən artıq miqdard

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

.

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlə

.

Səhərlər bunu içən gec qocalır - Ömrü uzadır

Hollandiya alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə səhərlər müntəzəm olaraq qəhvə içmək yaşlanma prosesini ləngidə, depressiya riskini isə 20 faiz azalda bilər. "European Journal of Nutrition" jurnalında dər

.

Faydasını bilən yaşıl soğanın qoxusunu unudar

Mətbəxlərimizin ayrılmaz hissəsi olan yaşıl soğan bəzən kəskin qoxusuna görə ikinci plana atılsa da, sağlamlığa verdiyi saysız faydalarla diqqət çəkir. xəbər verir ki, yaşıl soğanın müntəzəm istifadəsi orqanizmi gücləndirir

.

Çiyələyə bənzəyir, dadı tam başqa - özü isə xəzinədir

Ağ rəngi və parlaq qırmızı toxumları ilə çiyələyi xatırladan ananaslı çiyələk, həm vizual cazibəsi, həm də tropik ananas ətirini daşıyan nadir dad təqdim edir. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, ev şəraitində d

.

Yeməkdən əvvəl dondurma yemək olar? - Mütəxəsisslərdən XƏBƏRDARLIQ

Yaz aylarının yaxınlaşması ilə birlikdə, dondurma sevənlərin sayının artacağı şübhəsizdir. Lakin yay aylarının istilərində bəzən insanlar bu soyuq və şirin qidanın vaxtı ilə necə istehlak edilməsi mövzusunda suallar verir

.

Bu oğlan xəstəliyinə görə gündüzlər çölə çıxmır, axşamlar aramızdadır

İnsan bədəninin sağlamlığına təsir edən müxtəlif nadir xəstəliklər, bəzən həyatı tamamilə dəyişdirə bilir. . xəbər veir ki, İspaniya həkimləri 12 yaşlı oğlanda nadir bir xəstəlik aşkar ediblər və bu səbəbdən ona Günəş batan

.

Limon sıxıb içəndə faydası 2 dəfə artır

Kofenin içinə limon sıxmaq sağlamlıq üçün faydalıdır. Bu praktik üsul qəhvənin enerjiverici təsirini artırır, immunitet sistemini gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır. Həm ləzzətli, həm d

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geymler 2025 sac duzumleri qadin dunyasi gözəl xanım ayaq dirnaqlara qulluq qripdən necə qorunmalı otaq dizaynları dovsan uşaq şeirləri toy gecesi damla layla