Niyə kivini səhər yeməyinə DAXİL ETMƏLİYİK?

Niyə kivini səhər yeməyinə DAXİL ETMƏLİYİK?Çoxları bilmir ki, kividə C vitamini portağaldan iki qat yüksəkdir. Xoş rəng, xırtıldayan qara dənəciklər, şirəli, təravətli və turş ləti ağızda əriyir. Tüklü qabığı altında gizlənən və bənzərsiz qida dəyəri olan bu Asiya meyvəsini "səhər yeməyinin padşahı" elan etmək vaxtıdır.
Milli.Az kivinin faydalı xüsusiyyətləri ilə tanış edir.
Kivinin tarixi qədim Çindən başlayır, bu qiymətli giləmeyvə məhz orada icad olunub. Əvvəlcə meyvə "Çin motmutusu" adlandırılıb, sonralar isə onu Yeni Zelandiyaya gətiriblər və ölkənin simvolu olmuş kiçik kivi quşunun şərəfinə adlandırıblar. Bu gün kivi meyvəsilə artıq kimisə təəccübləndirmək olmaz, bu bizim gündəlik rasionumuzun hissəsi ola biləcək ləziz məhsuldur. Kivini Fransa, İsrail, Kaliforniya, Yeni Zelandiya və İtaliyada istehsal edirlər. O bütün dünyada məşhurdur. Qeyd etmək lazımdır ki, yeni zelandiyalılar xarakterik nazik qabıqlı və zərif ətirli meyvənin "qızıl" çeşidini istehsal edərək kivi yetişdirməsində Çindən üstün olub.
Tərkibində C vitamini çox olduğundan bədəni enerji ilə təmin edən kivi bütün gün sizi oyaq saxlamaq üçün idealdır. Bu meyvədə çox miqdarda vitamin var: K vitamini osteoporozun inkişafının qarşısını alır, B9 immunitet sisteminin güclənməsinə kömək edir, E vitamini iltihab əleyhinə təsir göstərir və düzgün ürək fəaliyyətini təmin edir. Kivinin tərkibi minerallar və elementlər, xüsusən də kollagen istehsalı və toxuma bərpası üçün lazım olan mis, eyni zamanda həzmi və əzələ tonusunu yaxşılaşdıran kaliumla zəngindir.
Kivi pəhriz və oruc günləri üçün faydalıdır, çünki toxluq hissi verən yüksək keyfiyyətli lifdən ibarətdir. Əlbəttə ki, onun tərkibində karbohidratlar da var, ancaq qlükoza və fruktoza gücü bərpa etmək, beyin fəaliyyətini dəstəkləmək üçün lazımdır, xüsusilə idmanla məşğul olursunuzsa.
Uzun tarix boyu tüklü meyvədən müalicəvi vasitə kimi istifadə edilib - kivi antioksidantlarla o qədər zəngindir ki, gündəlik istifadəsi ürək-damar xəstəliklərinin və bəzi xərçəng növlərinin inkişafına mane olur. Menyuya müntəzəm olaraq kivinin əlavə edilməsi qanda triqliseridləri azaldır və maddələr mübadiləsini tənzimləyir. Onun aktiv maddələri "pis" xolesterin səviyyəsini azaltmaqla yanaşı "yaxşı" xolesterində toplanır, həmçinin xəstəliklərdən, ağırlaşmalardan və əməliyyatlardan sonra yaraların yaxşılaşmasına, bərpasına kömək edir.
Təzə meyvə bərk (lakin kartof kimi deyil) və ləkəsiz olmalıdır. Bu cür meyvələr üç həftəyə qədər soyuducuda saxlanıla bilər. Kulinariya potensialını dəyərləndirməyin: kivi qurman təcrübələri üçün əsl tapıntıdır. Salatlara, piroqa, desertlərə, hətta turşulara da əla dad verəcək. Səhər yulafa və ya yoqurta əlavə edə bilərsiniz. Qoxusu və ekzotik dadı sayəsində bir çox yeməyi daha ləzzətli edəcək. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1113   Tarix: 03 avqust 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bamya toxumunun FAYDALARI – Belə istifadə edin

Bamya toxumu nədir? Bamya toxumları meyvəsi yetişdikdən sonra əmələ gələn kiçik, tünd qırmızı və ya qəhvəyi rəngdə, liflə zəngin toxumlardır. Meyvədən ayrıldıqdan sonra qurudulur.   -a istinadən doktor Mehmet Uçar bu barəd

.

Depressiya və narahatlıq üçün yeni müalicə üsulu tapılıb

ABŞ-ın Florida Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qeyri-invaziv beyin stimulyasiyası yaşlı insanlarda depressiya və narahatlıq əlamətlərini yaxşılaşdırır.   -a istinadən xəbər verir ki, elmi işin nəticələri "Brai

.

Niyə hər gün darçın istehlak edilməlidir?

Darçının tərkibində sümük toxumasının saxlanmasında mühüm rol oynayan kalium, kalsium, vitamin A və K kimi faydalı elementlər var. Darçın təkcə əhvalınızı yüksəltmir, həm də sağlamlığınıza faydalı təsir göstərir.   -a istinadən xəbə

.

15 gündə qarın piyini əridən İÇKİ

Yaz aylarında bir çox insan qarın piylərindən xilas olmağa çalışır. Qarın piyi hətta normal çəkidə olan insanlarda belə yarana bilir. Bu piylərdən qısa müddətdə xilas olmaq elə də asan deyil. Ona görə də idman və sağlam qidalanm

.

Bağırsaq üçün ƏN FAYDALI QİDA

"Qırmızı kələm şirəsi mədə-bağırsaq traktında iltihabı aradan qaldırır". -a istinadən bildirir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova deyib. Bu xəstəliyi olanlar banan yeməlidir. Mixəyi

.

Öskürək və köpün dərmanı - Razyana

bildirir ki,  "Şəfalı bitkilər" silsiləsindən növbəti bitki haqqında məlumatı təqdim edir. Bu dəfə razyana barədə məlumat verəcəyik. Razyana bitkisinə bəzi rayonlarımızda boyana deyilir. Bir növ şüyüdə bənzəyir

.

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Həkimlər bərk pendirdən imtina etməyin 4 səbəbini açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, bərk pendir sağlamlığa zərər verə bilər. . Qanda şəkəri salan meyvə. Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI. Depressiyadan əziyyə

.

Mixəyin faydaları nələrdir?

Mixəyin bir çox faydası olduğu məlumdur. Daha çox ağız qoxusunu aradan qaldırmaq üçün istifadə olunsa da, mixək həzmi asanlaşdırmaqdan mədə ağrılarını aradan qaldırmağa qədər bir çox işdə təsirlidir. Həm bütöv, həm də to

.

Səhər yeməyindən əvvəl idman edin, yoxsa

Səhər yeməyindən əvvəl idman etmək daha sürətli arıqlamağa kömək edir.   -a istinadən bildirir ki, səhər saat 7-9 arasında acqarına fiziki fəaliyyət sürətli və effektiv arıqlamağı təmin edir. . Səhər yeməyində hansı qidala

turlar.az

sonxeber.az qadin sayti yemek reseptleri həkim məsləhəti emulqatorlar abqoranin hazirlanmasi hamiləlikdə uşağın cinsinin təyini qiymenin hazirlanmasi kosmetika gəncə irem derici burcler haqqinda hamilelik pizza