Ölümcül təhlükə! Buna görə suyu iki dəfə qaynatmaq olmaz
Yəqin elə hallar olub ki, çay və ya kofe içmək üçün çaydanı qaynatmısınız, amma hansısa səbəbdən onu içə bilməmisiniz. Ya telefon zəngi, ya sevimli teleserial başınızı qatıb, ya da ailə üzvlərinizdən biri çağırıb və ya sadəcə onu içmək fikrindən daşınmısınız. Sonra yenidən mətbəxə qayıdıb,caydanın soyuduğunu görüb, onu yenidən qaynatmısınız. Amma suyu təkrar qızdırmaqla sağlamlığınızdan ola bilərsiniz. Niyə? İndi səblərini biləcəksiniz.
Qaydadıqdan sonra su öz tərkibini dəyişir, zərərli maddələr buxarlanaraq ondan ayrılır və içilmək üçün təhlükəsiz hala gəlir. Bununla yanaşı, su uzun müddət qaynadıqda təkrar qaynama baş verir, tərkibindəki kimyəvi birləşmələr dəyişir və çoxlu zərərli maddələr buxarlanmaq əvəzinə toplanmağa başlayır.
1. Arsen (Мышьяк)
Arsen elementi təmiz halda və yüksək qatılıqda zəhərlidir. Ümumdünya səhiyyə təşkilatı təsdiq edib ki, "içməli suyun tərkibindəki arsen əhalinin sağlamlığı üçün ən böyük təhlükədir". Tədricən orqanizmdə toplanan arsen mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri, periferik nevropatiya, ürək-damar xəstəlikləri, böyrək disfunksiyası, dərinin zədələnməsi, diabet və hətta xərçəng kimi xəstəliklərə səbəb olur.
2. Nitratlar
Nirtatlar yalnız torpaqda deyil, suda və hətta havada da mövcuddur.Su yüksək temperatura məruz qaldıqda, nitratlar kanserogen nitrozaminlərə çevrilir.Bu maddələr yumurtalıq, yoğun bağırsaq, sidik kisəsi, qida borusu və mədə xərçənginin yaranmasına səbəb ola bilər.
3. Ftor
Suyun tərkindəki ftorun insan sağlamlığı üçün təhlükəli olması faktı artıq sübut olunub. Tibbi jurnalların birində dərc olunmuş təcrübənin nəticələrindən bəlli olub ki, suyun tərkibindəki ftor uşaqlarda İQ-nün aşağı düşməsinə səbəb olur. 2013-cü ildə aparılmış təcrübənin nəticələrinə görə ftor siçanlarda nəsilartırma qabiliyyətini aşağı salır.
f Paylaş