Ömrü uzadan ən vacib 5 qida

Ömrü uzadan ən vacib 5 qidaHamımız 100 il sağlam yaşamaq istərdik, lakin buna necə nail olacağımızı tapmaq çətin ola bilər.
Milli.Az qaynarinfo-ya istinadən xəbər verir ki, "SheFinds" portalı pəhrizinizə canlı maddələrlə zəngin bir sıra qidalar əlavə etməyi məsləhət görür.
Tibb elmləri Doktoru Sarah Bonza uzunömürlülük üçün ən yaxşı qidalar arasında yarpaqlı göyərti, noxud, giləmeyvə, tam taxıl və yağlı balıqların olduğunu deyib:
1. Yarpaqlı göyərti
Yarpaqlar vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir və yaşlanma ilə əlaqəli iki amil olan xroniki iltihab və oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa kömək edir.
Yaşıllar təkcə ümumi sağlamlığı təşviq etmir, həm də sağlam bağırsağa və qanda şəkərin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir, xroniki xəstəliklər riskini azaldır.
2. Noxud
Noxudda yaxşı yağlar, zülallar və sellüloza var ki, bu da ürək xəstəliklərini azaldır və xolesterol səviyyəsini normal saxlayır.
Noxudun müntəzəm istehlakı müsbət qocalma, koqnitiv funksiyaları təşviq etmək və nəticədə sağlam həyat üçün vacib amildir.
3. Giləmeyvə
Giləmeyvələr super qidadır və onların qoxusunda oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa və xəstəlik riskini azaltmağa kömək edən antosiyaninlər kimi çoxlu antioksidantlar var.
4. Tam taxıl məhsulları
Qəhvəyi düyü, quinoa, yulaf və tam buğda da daxil olmaqla bütün taxıllar, xüsusilə yaş qrupunda sağlam bitki sisteminin qorunmasında mühüm rol oynayır. Bundan əlavə, onlar xolesterol səviyyələrini və qan şəkərini idarə etməyə kömək edir, 2-ci tip diabet və ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır, bu da potensial olaraq həyatda daha çox problem yarada bilər.
5. Yağlı balıq
Somon, skumbriya və sardina kimi yağlı balıqlarda omeqa-3 yağ turşuları yüksəkdir ki, bu da ürəyin sağlam olmasına kömək edir, trigliseridlərin səviyyəsini aşağı salır, qan təzyiqini və aritmiya riskini azaldır.
Doktor Sarah Bonza əlavə edir ki, müntəzəm olaraq balıq qəbulu həm də bədəndəki iltihabı dayandırmağa, sağlam beyni təşviq etməyə və demans riskini azaltmağa kömək edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1105   Tarix: 14 may 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saçınız tez yağlanırsa, belə edin - 20 qəpiklik çarə

Bəzi istifadəçilər saç baxımında ev üsulları axtararkən şampunun içinə aspirin əzib qarışdıraraq saçlarını yumağa başlayıblar. xəbər verir ki, əsas məqsəd ölü dəri hüceyrələrini təmizləmək, baş dərisini sakitləşdirmək v

.

Anemiya yarada biləcək xəstəlik açıqlanıb

Anemiyaya səbəb ola biləcək xəstəlik məlum olub. xəbər verir ki, revmatod artrit zamanı bədəndə gedən iltihabi proseslər qanda hemoqlobin səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər. İltihab artdıqda "interleykin-6"

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Dişləri gündə 3 dəfə fırçalamaq lazım deyilmiş - Həkimdən xəbərdarlıq

Dişləri həddindən artıq tez tez və çox güc tətbiq edərək fırçalamaq ağız sağlamlığında ciddi problemlərə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı stomatoloq terapevt və parodontoloq Viktoriya Çeredniçenko deyib. "Artı

turlar.az

hamiləlik maskalar qis geyimləri 2025 salatlar və qəlyanaltılar körpələrdə süni qidalar qerkules maskasi məsləhətlər kosmetika xərçəng bürcü bayati qaynanaya aid seksler novruz hakisdalari