On nəfərdən 3-də bu xəstəlik var: İnsanların çoxu təhlükədən xəbərsizdir

On nəfərdən 3-də bu xəstəlik var: İnsanların çoxu təhlükədən xəbərsizdirDünyada 1,5 milyard insanın hipertoniyadan əziyyət çəkdiyi bildirilir. Onların təxminən yarısının öz xəstəliyindən xəbərsiz olduqlarını nəzərə alaraq bu gün əhali xəstəliklə mübarizədə profilaktik tədbirlərə cəlb olunur, diaqnostika və müalicəyə dair məlumatlandırılır.
Yüksək təzyiq sistolik arterial təzyiqin 140-dan, diastolik arterial təzyiqin isə 90 millimetr civə sütunundan yuxarı qalxmasıdır. Adətən yüksək təzyiqin 95 faizi essensial hipertenziyanın, yəni hipertoniyanın payına düşür, qalan 5 faizi isə simptomatik hipertenziya təşkil edir. Hipertoniya ən çox rast gəlinən, bir çox fəsadlara səbəb olan xroniki xəstəlikdir, dünyada ölümlərin və əlilliklərin əsas səbəblərindən hesab olunur.
Məlumatlara görə, dünyada hər on nəfərdən 3-də yüksək təzyiq var. Onların yalnız yarısının bundan xəbəri olur, olanlar isə çox zaman buna qarşı tədbir görmür, davamlı müalicələr almırlar. Yüksək təzyiq uzun zaman heç bir əlamət vermədən ürək, qan-damar sistemi, beyin, böyrəklər kimi həyati əhəmiyyətli orqanlarda fəsadlar yarada bilir. Ona görə də onu çox zaman "səssiz düşmən" adlandırırlar.
Amma hipertoniyanın əsas əlamətləri halsızlıq, yorğunluq, baş ağrısı, başgicəllənmə, burun qanaması, görmədə pozğunluq, nəfəs almada çətinlik, yerimədə, pilləkən qalxmada çətinlik, tez-tez sidiyə getmə-əsasən də gecələr bu halın baş verməsi, ayaqlarda şişkinlik və s. sayılır.
Yüksək təzyiqi olanların daim həkim nəzarətində olmaları, təyin olunan dərmanları vaxtlı-vaxtında qəbul etmələri, sağlam qidalanmaları, artıq çəkidən qorunmaları, duz qəbulunu azaltmaları, fiziki aktivliyi artırmaları, təzyiqlərini daim nəzarətdə saxlamaları tövsiyə olunur.
Təzyiqi olmayanlar isə ən azı ildə bir dəfə təzyiqlərini ölçməlidirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1205   Tarix: 30 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Dərmansız boğaz ağrısının qarşısını almağın 5 yolu

Mütəxəssislər bildirirlər ki, boğaz ağrısı hər zaman dərman istifadəsi tələb etmir. Xüsusilə mövsüm dəyişiklikləri zamanı sadə və təbii üsullarla boğazı qorumaq mümkündür. . həmin yolları sizə təqdim edir:. İlıq duzlu s

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Həmin şiferlər sağlamlığa ziyan imiş, qadağan olunacaq - Azərbaycanda geniş yayılıb

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycanda asbestin istifadəsinin qadağan edilməsi nəzərdə tutulur. "Mülki dövriyyədə olmasına yol verilməyən (mülki dövriyyədən çıxarılmış) əşyaların siyahısı haqqında" qanuna dəyişikli

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Nazirlikdən əhaliyə çağırış - Uşaqlar risk altındadır, böyüklər isə

"Qrip infeksiyası ilə mübarizədə ən təsirli vasitə spesifik peyvəndin istifadə olunmasıdır. Peyvəndin tərkibində canlı virus olmadığından peyvənd olunmuş şəxs qriplə xəstələnə bilməz". xəbər verir ki, bunu canl

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

turlar.az

sac duzumleri toy makiyaji sekilleri qaşların formalari ayaqqabı modelləri həftəlik bürclər səyahət qadin dunyasi az kosmetika tapmaca paxlava dostluq yemekler atalar sozleri