Onkologiya nədir?

Onkologiya nədir?Onkologiya nədir?
Onkologiya onkologi xəstəliklərin öyrənilməsi, diaqnozu və müalicəsi ilə məşğul olan elmdir. Onkologiya sözünün mənası yunanca tərcümədə onkos yük, şiş, kütlə deməkdir.
Okoloji xəstəliklər əmələ gəlməsi və inkişiafına əsaslanaraq 2 cür olur:
* xoşxassəli şişlər
* bədxassəli şişlər
Onkoloj xəstəliklər insan orqanizminin istənilən nahiyəsində əmələ gələ bilir. Bu xəstəliklrin müxtəlif formaları və növləri var. Əksər hallarda onkoloji xəstəliklər xəstənin ölüm hökmünü vürmiş olur. Buna səbəb isə bu xəstəliklərin əlamətlərinin çox vaxt gizli gedib son anda meydana çıxmasıdır. Belə ki, onkoloji xəstəliklərin çoxu xəstəliyin son mərhələsində özünü biruzə verir. Okologiyanın müxtəlif sahələri var. Bunlar aşağıdakılardır:
onkoandrolgiya - kişi cinsiyyət orqanlarının xərçəng xəstəliyini müalicə edir
onkoqastroenttrologiya - mədə-bağırsaq sisteminin şiş xəstəliklərini müalic edir
onkohemotologiya - qan və qan damarlarının xərçəng xəstəliyini müaıcə edir
onkohepatologiya - qara ciyərin şiş xəstəliklərini müalicə edir
onkoginekologiya - qadın cinsiyyt orqanlarının şiş xəstəliklərini müalicə edir
onkodermatologiya - dərinin xərçəng xəstəliklərini müalicə edir
onkomammologiya - süd vəzilərinin xərçəng xəstəliyi ilə məşğul olur
onkonefrologiya - böyrəklərin şiş xəstəlikl ilə məşğul olur
onkoproktalogiya - düz bağırsağın şiş xəstəlikləri ilə məşğul olur
onkourologiya - sidik ifrazı sisteminin şiş xəstəlikləri ilə məşğul olur
neyroonkologiya - beyin şişləri ilə məşğul olur
kardioonkologiya - ürəyin xərçəngi ilə mşğul olur
radiasyon onkologiya - radiasiya şüaları səbəbi meydana çıxan şiş xəstəlikləri ilə məşğul olur
uşaq onkologiyası - uşaqlarda və yeniyetmələrdə şiş xstəliklərinin əmələ gəlməsi, onların müayinəsi və müalicəsi ilə məşğul olur
Onkoloji xəstəliklərinin hər birinin müalicəsi ilə öz sahəsində püxtələşmiş həkimlər iştirak edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1434   Tarix: 22 oktyabr 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

qadın geyimi reseptler toy makiyaji sekilleri arıqlama vasitələri 2025 payiz qis kolleksiyasi toy ucun dizayn yuxusuzluq kosmetika seksler kahfe falı novruz bayramına aid zehmet ve zinet sevda