Onkologiya nədir?

Onkologiya nədir?Onkologiya nədir?
Onkologiya onkologi xəstəliklərin öyrənilməsi, diaqnozu və müalicəsi ilə məşğul olan elmdir. Onkologiya sözünün mənası yunanca tərcümədə onkos yük, şiş, kütlə deməkdir.
Okoloji xəstəliklər əmələ gəlməsi və inkişiafına əsaslanaraq 2 cür olur:
* xoşxassəli şişlər
* bədxassəli şişlər
Onkoloj xəstəliklər insan orqanizminin istənilən nahiyəsində əmələ gələ bilir. Bu xəstəliklrin müxtəlif formaları və növləri var. Əksər hallarda onkoloji xəstəliklər xəstənin ölüm hökmünü vürmiş olur. Buna səbəb isə bu xəstəliklərin əlamətlərinin çox vaxt gizli gedib son anda meydana çıxmasıdır. Belə ki, onkoloji xəstəliklərin çoxu xəstəliyin son mərhələsində özünü biruzə verir. Okologiyanın müxtəlif sahələri var. Bunlar aşağıdakılardır:
onkoandrolgiya - kişi cinsiyyət orqanlarının xərçəng xəstəliyini müalicə edir
onkoqastroenttrologiya - mədə-bağırsaq sisteminin şiş xəstəliklərini müalic edir
onkohemotologiya - qan və qan damarlarının xərçəng xəstəliyini müaıcə edir
onkohepatologiya - qara ciyərin şiş xəstəliklərini müalicə edir
onkoginekologiya - qadın cinsiyyt orqanlarının şiş xəstəliklərini müalicə edir
onkodermatologiya - dərinin xərçəng xəstəliklərini müalicə edir
onkomammologiya - süd vəzilərinin xərçəng xəstəliyi ilə məşğul olur
onkonefrologiya - böyrəklərin şiş xəstəlikl ilə məşğul olur
onkoproktalogiya - düz bağırsağın şiş xəstəlikləri ilə məşğul olur
onkourologiya - sidik ifrazı sisteminin şiş xəstəlikləri ilə məşğul olur
neyroonkologiya - beyin şişləri ilə məşğul olur
kardioonkologiya - ürəyin xərçəngi ilə mşğul olur
radiasyon onkologiya - radiasiya şüaları səbəbi meydana çıxan şiş xəstəlikləri ilə məşğul olur
uşaq onkologiyası - uşaqlarda və yeniyetmələrdə şiş xstəliklərinin əmələ gəlməsi, onların müayinəsi və müalicəsi ilə məşğul olur
Onkoloji xəstəliklərinin hər birinin müalicəsi ilə öz sahəsində püxtələşmiş həkimlər iştirak edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1441   Tarix: 22 oktyabr 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

turlar.az

qadin dunyasi qis geyimləri 2025 geyim seçimi elme aid atalar sozu kekslər mantı reseptleri bilincik resepti kosmetika tapmacalar üzeyir hacıbəyli uşaq nece olur kökəlmək üçün xeyanet