Özünüzü xolesterin bəlasından qoruyun
Ölkəmizdə insanların bəlkə də cəmi 5 faizi qanlarındakı xolesterinin miqdarından xəbərdardır.
Amma Avropada və Amerikada insanların 80 faizi xolesterinlərinin miqdarını bilir və onu qaydasında saxlamağa çalışırlar. Axşam.az-ın məlumatına görə, mütəxəssislər iddia edir:
Qanda xolesterinin yüksək olması ateroskleroza (ürək-damar sistemi xəstəliyi) və artıq piylənməyə gətirib çıxarır. Buna görə də gəlin ehtiyatlı olaq. Xolesterini daim qaydada saxlamaq əsas şərtdir.
Əgər düzgün qidalansanız, qandakı xolesterini daim qaydasında saxlaya bilərsiniz:
Yumurta: həftədə 2-3 ədəd
Kərə yağı: gündə 15-20 qr. Əgər bu azdırsa, gündəlik yağ qəbulunu zeytun və ya digər bitki yağı ilə əvəzləyə bilərsiniz.
Ət və balıq: gündə cəmi 100 qr.
Ət suyu ilə hazırlanan şorba: həftədə 1-2 dəfə 200 ml. Qalan günlərdə isə tərəvəzlərlə hazırlanan şorba içmək məsləhətdir.
Xolesterinin miqdarını artırır:
· Şokolad və kakao.
· Südlü və kərə yağlı dondurma, xama ilə hazırlanan krem, tort, pirojna, pudinq.
· Qaymaq, pendir.
· Ördək, qaz əti.
· Hisəverilmiş kolbasa və ya toyuq.
· Çipsi, çərəz.
Xolesterinin miqdarını azaldır:
· Təbii giləmeyvələr və meyvələr.
· Təbii meyvə şirələri.
· Kahı, cəfəri, şüyüd və keşniş.
· Tərəvəzlər.
Diqqət!
· Gün ərzində bir qəhvə fincanı qədər ağ şərab içmək xolesterin problemini aradan qaldırır.
Qara çili istiotu da xolesterinlə mübarizə aparmaq üçün əla vasitədir.
Milli.Az









Hakışta
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Cəfərinin insan orqanizminə inanılmaz faydaları
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Mükəmməl seks üçün yataqdakı QAYDALAR
DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Xalq artisti 'Görüşək'in remiks variantını təqdim edib - AUDİO
Dünyada ilk dəfə hamilə qadın qarın boşluğu açılmadan əməliyyat olundu
Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir
Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş
Ülviyyənin öldüyünə hələ də inana bilmirəm' - Xalq artisti