Pambıq yağının faydaları

Pambıq yağının faydalarıPambıq yağı bir çox ölkələrin qida rasionunda günəbaxan yağı qədər məşhurdur. Pambıq yağından ən çox Birləşmiş Ştatlarda və Orta Asiya ölkələrində istifadə edilir. Pambıq yağından qida, kosmetik və kimya sənayesində geniş istifadə edilir. Pambıq yağı pambıq toxumlarından əldə edilir. Pambıq yağını rafinə etdikdə o öz qoxusunu itirir və şəffaf rəngdə olur. Bu səbəbdən də qida sənayesində rafinəedilmiş pambıq yağından istifadə olunur. Bu səbəbdən də mütəxəssislər rafinəedilmiş pambıq yağını almağı məsləhət görür. Qida sənayesində pambıq yağından tortların, piroqların, vaflilərin hazırlanmasında istifadə edilir. Ondan demək olar ki, bütün asiya mətbəxlərində istifadə edilir. Pambıq yağında bütün növ konditer məhsullarının hazırlanmasında istifadə olunur. Ondan tərəvəzlərin qızardılması zamanı da istifadə edilir. Pambıq yağı ilə tərəvəzlər marinadlaşdırılır, müxtəlif salatlar hazırlanır.
Faydalı tərkibi
Pambıq yağının tərkibində B, E, PP vitaminləri, doymamış yağ turşuları, Omeqa3 və Omeqa6 yağı var. Pambıq yağının tərkibinin 70%-ini A vitamini təşkil edir. Onun tərkibi faydalı doymuş və doymamış yağlarla zəngindir. Pambıq yağının tərkibində olan bəzi maddələr orqanizm tərəfindən istehsal olunmur. Bu çatışmazlığı pambıq yağından istifadə etməklə aradan qaldırmaq mümkündür.
Faydalı tərkibi
Pambıq yağı antioksidant maddələrlə zəngindir. Ondan istifadə eləmək damarların elastikliyini artırır və ürəyin işini yaxşılaşdırır.
Pambıq yağının tərkibində olan yağ turşuları iltihab əleyhinə və antihistamin təsirə malikdir. Onun tərkibində olan E vitamini orqanizmin qocalmasını ləngidir, immuniteti yüksəldir, sinir sistemini möhkəmləndirir. Pambıq yağının tərkibində olanlar qanda xolesterinin miqdarının azalmasına səbəb olur, qan damarlarında olan piy cisimciklərini əridir. Onun tərkibində olan doymamış yağ turşuları, turşular və D vitamini orqanizm tərəfindən kalsiumun, fosforun sorulmasını sürətləndirir və sümük toxumasını möhkəmləndirir.
Kosmetologiyada istifadəsi
Pambıq yağı dərinin qidalandırmaqla yumuşalmasına səbəb olur. O dəri tərəfindən asan sorulur. Bu yağdan balzamların, kremlərin, mazların, şampunların hazırlanmasında geniş istifadə edilir. Pambıq yağlı dərini elastikləşdirir, onun strukturunun möhkəmlənməsinə səbəb olur. Pambıq tərkibli maskalar üz və boyun bölgəsinin qidalanmasına, dərinin regenerasiyasının sürətlənməsinə səbəb olur. Onun tərkibində olan efir yağları dərinin alt qatlarına nüfuz edərək səpgilərin sağalmasına səbəb olur. Pambıq yağı dərini yumşaldır, saçların strukturunu sağlamlaşdırır, saçqıranların aradan qalxmasına səbəb olur. Pambıq yağından bir çox kosmetik vasitələrin hazırlanmasında istifadə edilir.
Pambıq yağının zərərli xüsusiyyətləri
Pambıq yağı orqanizmdə allergiya əlamətlərinin meydana çıxmasına səbəb ola bilir. Orqanizmə zərəri toxunmasın deyə təzə və rafinə edilmiş pambıq yağını almaq məsləhət görülür. Rafinə edilməmiş pambıq yağı kişi spermatogenezinə mənfi təsir edir, qadınlarda sonsuzluğun meydana çıxmasına səbəb olur. Bu yağdan ehtiyatla istifadə etmək lazımdır. Ondan davamlı olaraq və çoxlu miqdarda qəbul etmək məsləhət deyil.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1177   Tarix: 20 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ağciyəriniz pambıq kimi yumşalacaq, öskürəyiniz dayanacaq

İmmunitet sistemini güclü saxlamaq ümumi sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Qoxusu və dadı ilə ləzzətlə istehlak edilən mixək qış aylarında orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. . -a istinadən xəbər verir ki, mixəyin gücl

.

Çiy süddə quş qripi aşkarlandı

Kaliforniyada çiy süddə quş qripi virusu aşkarlanıb. xəbər verir ki, rəsmilər bu məlumatı paylaşaraq quş qripi hallarının ştatda sürətlə artdığını qeyd ediblər. Yoluxmuş nümunə Kaliforniyanın ən böyük xam süd istehsalçıs

.

Möcüzə yaradan vazelin nələrə qadir imiş?

Vazelin (petrolatum) uzun illərdir dəriyə qulluqda geniş istifadə edilən, çoxfunksiyalı bir məhsuldur. Onun nəmləndirici və qoruyucu xüsusiyyətləri bir çox dəri problemlərinin həlli üçün əlverişli vasitədir. xəbər vazelini

.

Baş ağrısının səbəbləri

Baş ağrısı, müxtəlif səbəblərdən meydana gələ bilən bir simptomdur. Onun səbəbləri sadə yorğunluqdan ciddi tibbi vəziyyətlərə qədər dəyişə bilər. xəbər verir ki, baş ağrısının ən geniş yayılmış səbəbləri aşağıdakı kimi təsni

.

2 manata yarım saatlıq xoşbəxtlik necə olur?

Tünd şokolad az miqdarda yeyildikdə orqanizm üçün heç də zərərli deyil. xəbər verir ki, tünd şokolad yedikdən sonra ilk yarım saat ərzində bədəndə bir sıra biokimyəvi proseslər baş verir:. Enerji artışı. Tünd şokoladın tərkibindək

.

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlandı

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. -a istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tib

.

Öd kisəsinin işləmədiyini necə bilmək olar?

Öd kisəsinin tam və ya qismən işləmədiyini müəyyən etmək üçün bir sıra əlamətlərə diqqət yetirmək lazımdır. Əsas göstəricilərdən biri həzm problemləri və xüsusilə yağlı yeməklərin həzmi ilə bağlı çətinliklərdir. bildiri

.

Qışda xəstəliklərdən qoruyur, həm də arıqladır

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. axşam.az-a istinadən bildirir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib.

.

Qrip və COVID-19 ilə mübarizədə yeni üsul - Xüsusi qab hazırlandı

Mütəxəssislər su və içkiləri dezinfeksiya edəcək bakterisid qablar hazırlayıblar.  xəbər verir ki, təklif olunan qabların effektivliyi ondan ibarətdir ki, o, mis və gümüş ionları ilə onların maksimum birgə antimikrobiya

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları hamiləlik makiyaj etmek qaydalari sağlamlıq haqqında yumurtlama dovru qadinlarin seksi mədə xorası vetene aid bayatilar gözellik xocali suni mayalanma birlik