Pambıq yağının faydaları

Pambıq yağının faydalarıPambıq yağı bir çox ölkələrin qida rasionunda günəbaxan yağı qədər məşhurdur. Pambıq yağından ən çox Birləşmiş Ştatlarda və Orta Asiya ölkələrində istifadə edilir. Pambıq yağından qida, kosmetik və kimya sənayesində geniş istifadə edilir. Pambıq yağı pambıq toxumlarından əldə edilir. Pambıq yağını rafinə etdikdə o öz qoxusunu itirir və şəffaf rəngdə olur. Bu səbəbdən də qida sənayesində rafinəedilmiş pambıq yağından istifadə olunur. Bu səbəbdən də mütəxəssislər rafinəedilmiş pambıq yağını almağı məsləhət görür. Qida sənayesində pambıq yağından tortların, piroqların, vaflilərin hazırlanmasında istifadə edilir. Ondan demək olar ki, bütün asiya mətbəxlərində istifadə edilir. Pambıq yağında bütün növ konditer məhsullarının hazırlanmasında istifadə olunur. Ondan tərəvəzlərin qızardılması zamanı da istifadə edilir. Pambıq yağı ilə tərəvəzlər marinadlaşdırılır, müxtəlif salatlar hazırlanır.
Faydalı tərkibi
Pambıq yağının tərkibində B, E, PP vitaminləri, doymamış yağ turşuları, Omeqa3 və Omeqa6 yağı var. Pambıq yağının tərkibinin 70%-ini A vitamini təşkil edir. Onun tərkibi faydalı doymuş və doymamış yağlarla zəngindir. Pambıq yağının tərkibində olan bəzi maddələr orqanizm tərəfindən istehsal olunmur. Bu çatışmazlığı pambıq yağından istifadə etməklə aradan qaldırmaq mümkündür.
Faydalı tərkibi
Pambıq yağı antioksidant maddələrlə zəngindir. Ondan istifadə eləmək damarların elastikliyini artırır və ürəyin işini yaxşılaşdırır.
Pambıq yağının tərkibində olan yağ turşuları iltihab əleyhinə və antihistamin təsirə malikdir. Onun tərkibində olan E vitamini orqanizmin qocalmasını ləngidir, immuniteti yüksəldir, sinir sistemini möhkəmləndirir. Pambıq yağının tərkibində olanlar qanda xolesterinin miqdarının azalmasına səbəb olur, qan damarlarında olan piy cisimciklərini əridir. Onun tərkibində olan doymamış yağ turşuları, turşular və D vitamini orqanizm tərəfindən kalsiumun, fosforun sorulmasını sürətləndirir və sümük toxumasını möhkəmləndirir.
Kosmetologiyada istifadəsi
Pambıq yağı dərinin qidalandırmaqla yumuşalmasına səbəb olur. O dəri tərəfindən asan sorulur. Bu yağdan balzamların, kremlərin, mazların, şampunların hazırlanmasında geniş istifadə edilir. Pambıq yağlı dərini elastikləşdirir, onun strukturunun möhkəmlənməsinə səbəb olur. Pambıq tərkibli maskalar üz və boyun bölgəsinin qidalanmasına, dərinin regenerasiyasının sürətlənməsinə səbəb olur. Onun tərkibində olan efir yağları dərinin alt qatlarına nüfuz edərək səpgilərin sağalmasına səbəb olur. Pambıq yağı dərini yumşaldır, saçların strukturunu sağlamlaşdırır, saçqıranların aradan qalxmasına səbəb olur. Pambıq yağından bir çox kosmetik vasitələrin hazırlanmasında istifadə edilir.
Pambıq yağının zərərli xüsusiyyətləri
Pambıq yağı orqanizmdə allergiya əlamətlərinin meydana çıxmasına səbəb ola bilir. Orqanizmə zərəri toxunmasın deyə təzə və rafinə edilmiş pambıq yağını almaq məsləhət görülür. Rafinə edilməmiş pambıq yağı kişi spermatogenezinə mənfi təsir edir, qadınlarda sonsuzluğun meydana çıxmasına səbəb olur. Bu yağdan ehtiyatla istifadə etmək lazımdır. Ondan davamlı olaraq və çoxlu miqdarda qəbul etmək məsləhət deyil.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1349   Tarix: 20 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

Gənclik iksiri hazırlandı - Ömrü iki dəfə uzadır

ABŞ gənclik iksiri yaradıb. xəbər verir ki, vəd olunan məlumata görə ABŞ-nin Immorta Bio şirkəti tərəfindən hazırlanan SenoVax vaksini yaşlanma prosesini ləngitmək məqsədi daşıyır. Vaksin yaşlanan hüceyrələri hədəf alara

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Dişlərin gizli düşməni açıqlandı

Uzunmüddətli stres yalnız əsəb sistemini zəiflətmir, həm də diş və diş əti problemlərini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı stomatoloq Olqa Xar­lamova məlumat verib. Onun sözlərinə görə, gərginlik fonunda ə

.

Xolestrini azaldan meyvə - Kilosu 1 manat 50 qəpikdir

Alma yemək xolesterinin səviyyəsini 5-8% qədər azalda bilər. xəbər verir ki, bunu həkim-kardioloq, tibb elmləri namizədi Elena Reznik deyib. Onun sözlərinə görə bu xüsusilə orta səviyyəli xolesterin və ya profilaktik məqsə

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

8 saatdan az yatanlara xəbərdarlıq

Florensiyada aparılan yeni tədqiqat göstərir ki, gənc və klinik cəhətdən sağlam insanlar arasında belə yuxunun qısalığı və nizamsızlığı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Nutrients"

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

turlar.az

geyim necə seçməli gelinlikler kosmetika mehsullari uşaq yeməkləri buga burcu 2025 cinsi heyat ilk cinsi əlaqə kosmetika qz eviyçun hakışta maraqli hakistalar vətən turpun nağlı novruz bayramı