Peraşkinin ətrinə aldanmayın: Real təhlükə var

Peraşkinin ətrinə aldanmayın: Real təhlükə varBakıda yol kənarlarında, köşklərin yanında, insanların sıx olduğu küçələrdə peraşki satılan yerləri tez-tez görürük. Nəinki yerlər, şəhərin küçələrində bu yağlı qidanı plastik qablarda satanlara da rast gəlmək olur. Peraşki bir çox insanların ayaqüstü yediyi ucuz və doyumlu qida növüdür. Satılma şəraitinə baxmayaraq, bəh-bəhlə tərifləyənlər, dadından doymayanlar az deyil.
Bəs küçələrdə, toz-torpaqlı yerlərdə satılan peraşkilərin insan sağlamlığı üçün hansı riskləri var? Ümumiyyətlə, ziyanlıdırmı? Ən əsası, onlara nəzarət varmı?
"Kaspi" qəzetinin növbəti məqaləsi sözügedən problemə həsr olunub.
Peraşkilər boyat məhsullardan hazırlanır
Adının açıqlanmasını istəməyən aşpaz deyir ki, əksər yerlərdə peraşkilər boyat, köhnə məhsullardan hazırlanır: "Məsələn, əgər kartof peraşkisi bişirilirsə, hər gün yeni kartof qaynadılmır, kartoflar əvvəlcədən soyulur, qaynadılır, soyuduculara yığılır. Alver kütləvi olmadığı üçün həmin kartoflar günlərlə soyuducuda qalır. Peraşkinin xəmiri də eyni qaydada hazırlanır, boyat olur. Eyni yağdan dəfələrlə istifadə edilməsi isə, hər kəsə məlumdur".
Malın baş ətini çəkir, qiymə hazırlayırlar
Aşpaz deyir ki, ət peraşkisi kartofdan təhlükəlidir: "Qoca mal əti ucuz olur. Bununla yanaşı, adətən satılmayan ətlər dəyərindən ucuz verilir. Ən çox alınan isə, malın baş əti olur. Malın baş ətini çəkir, qiymə hazırlayırlar. Məsələn, ətin qiyməti 10 manatdırsa, keyfiyyətsiz, satılmayan əti beş manata verirlər. Müəyyən yerlər var ki, qalmış ciyərlər satılır, onu alıb sirkəyə yatızdırır və istifadə edirlər. Ona görə də yol qırağında satılan peraşkilər keyfiyyətsiz və zərərli olur. Peraşkinin ətri elədir ki, hər kəsi özünə cəlb edir. Amma yedikdən sonra çox insan mədəsində o ağırlığı hiss edir. Barmaqla sayılacaq qədər az yerlər var ki, keyfiyyətli peraşki bişirirlər. Ona görə də insanlara peraşki alarkən satılan məkana, təmizliyinə baxıb almalarını məsləhət görürəm".
Hansı qidalar təhlükəlidir?
Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova "Kaspi" qəzetinə açıqlamasında bildirdi ki, yol kənarlarında, açıq havada satılan əksər qidaların bişirilməsində keyfiyyətli məhsullardan istifadə olunmur: "Belə qidalar insan sağlamlığı üçün yararsız olan və ciddi fəsadlar törədən yağlarla bişirilir. Bu təhlükə daha çox peraşki, blinçik, ponçik kimi qızartma məhsullarda var. Çünki bu məhsullar qızardılarkən istifadə olunan yağlar atılmır, təkrar istifadə olunur. Hətta bişirilən qablar təmizlənmədən növbəti günün məhsulları da o qabda hazırlanır. Tərkibi pozulan yağ və təmizlənməyən qabda bişən qidalar insanlar tərəfindən bəh-bəhlə tükədilir".
Mütəxəssis deyir ki, belə məhsulların açıq havada, açıq şəkildə satılması ikinci problemdir: "Çünki açıq satılan məhsullar külək vasitəsilə fiziki çirklənməyə məruz qalırlar. Ona görə də bu kimi qidaların qəbulu çox təhlükəlidir".
Ətri ilə insanları cəlb edir
Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov isə deyir ki, peraşkilər açıq havada əvvəlki kimi, kütləvi şəkildə satılmır: "Əsasən, avtobus dayanacaqlarında tez-tez satılırdı. Ən çox da avtobus sürücülərinin sevimli qidası idi. Peraşki elə bir qida növüdür ki, ətri ilə insanları cəlb edir. Uzun müddət idi ki, peraşki biznesi ölkədə məşhur idi. Amma getdikcə, sayı azalır. Bu, çox yaxşı haldır. Hazırda şəhər mərkəzindən kənarda, rayonlarda peraşkilər yol kənarında satılır".
Tester kağızlardan istifadə olunmalıdır
Birlik sədri də vurğulayır ki, yol qırağında satılan peraşkilər insanların sağlamlığı üçün kifayət qədər zərərlidir: "Bu peraşkilər eyni yağın içində dəfələrlə qızardıldığı üçün, o yağların tərkibi dəyişir və trans yağlara çevrilir. Bu yağlar da insanda xərçəng, mədə-bağırsaq, ürək-damar xəstəliklərini yaradır və inkişaf etdirir. Bu bizneslə məşğul olanlar yağın tərkibini müəyyən etmək üçün xüsusi tester kağzılarından istifadə etməlidirlər. Əgər yağın tərkibi dəyişibsə, həmin tester kağızlarını yağa batırdıqda rəngini dəyişir. Bu zaman o yağdan istifadə etmək olmaz. Amma Azərbaycanda hansı peraşki satılan yerlərdə bu kağızlardan istifadə olunur? Bu qidanı bişirib əhaliyə satmaq, əlbəttə ki, insanların sağlamlığında ciddi izlər qoyur".
Nəzarət də aşağı səviyyədədir
Həmsöhbətimiz iddia edir ki, yol qırağında satılan peraşkilərə nəzarət də aşağı səviyyədədir: "Bu bizneslə məşğul olanlar Azərbaycan hökumətinin biznes qurmaq üçün yaratdığı rahat şəraitdən sui-istifadə edirlər. İnsanlar tədricən zəhərlənir, xəstəliklərə yoluxurlar. İnsanlara səslənirəm ki, əgər canlarının qədrini bilirlərsə, belə yerlərdən mal alıb istehlak etməsinlər".
ÜST bu məhsulların ləğv olunmasını tövsiyə edir
Məlumat üçün bildirək ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) hər il yarım milyon insanın vaxtından əvvəl ölümünə səbəb olan toksik süni kimyəvi maddələr - trans yağlardan hazırlanmış qablaşdırılmış yeməklər, çörək məhsulları və kulinariya yağları kimi tez-tez rast gəlinən məhsulların tamamilə ləğvinə çağırıb. ÜST-dən bildirilib ki, trans yağların istehlakı nəticəsində ürək-damar xəstəliklərindən ən çox ölüm hallarının qeydə alındığı 16 ölkədən doqquzunda profilaktika siyasəti düzgün həyata keçirilmir. Bu ölkələrə Avstraliya, Azərbaycan, Butan, Ekvador, Misir, İran, Nepal, Pakistan və Cənubi Koreya daxildir.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 631   Tarix: 11 fevral 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Qızılcanın dərmanıdır" dedilər: Azərbaycanda eşşək südünün litri 100 manat oldu

Bildiyimiz kimi, ölkədə qızılca xəstəliyi geniş yayılıb. Virus əvvəlki dövrlərə nisbətən daha ağır formada özünü büruzə verir. Hətta bu xəstəlikdən ölənlərin sayı da günü-gündən artır. Artıq insanlar buna görə narahatlı

.

Plastik butulkalardan istifadənin TƏHLÜKƏLƏRİ: Uşaqlarda hormonal

Plastik butulkalar gündəlik həyatımızın ayrılmaz hissəsinə çevrilib, lakin onların törədə biləcəyi potensial risklər barədə düşünənlər azdır.   -a istinadən bildirir ki,  Bisfenol A (BPA) plastik butulkaların istifadəsi il

.

Orqanizmə faydalı olan içkilər

Sağlam qidalanma və sağlam həyat tərzi çoxları üçün əlçatmaz kimi görünür. -a istinadən bildirir ki, qida rasionuna bəzi faydalı içkiləri əlavə etmək sağlamlığa faydalıdır. Su. Yaxşı keyfiyyətli suyun bədənimiz üçün ən faydal

.

Bir ovucdan artıq yeyilməsi orqanizmə ziyandır

Mütəxəssislər çoxlu qoz-fındıq istehlakının yüksək xolesterola səbəb ola biləcəyini və həzm sisteminə mənfi təsir göstərdiyini bildirib. axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, sağlam qəlyanaltı sayılan quru qoz-fındıq həddində

.

"Bəzən hamilə qadın üçün abort qaçılmaz olur" - Ev heyvanlarının törətdiyi fəsadlar

"Aparılan tədqiqatlara əsasən, bir çox xəstəliklər heyvan mənşəlidir: qarayara, quduzluq, brusellyoz, toksoplazmoz, lent qurd və s. Onlar insanlara iribuynuzlu mal-qara, habelə ev heyvanlarından keçir. . bildirir ki

.

Hansı yaşda pəhriz saxlamaq təhlükəlidir? - CAVAB

Hər yaş pəhrizə riayət etmək üçün uyğun hesab edilmir. Bəzi hallarda bioloji proseslər haqqında düşünmək lazımdır. -a istinadən bildirir ki, buna görə də, orqanizm yetkinləşərkən, sümük və digər toxuma növləri formalaşarkən

.

Maddələr mübadiləsini sürətləndirir və iltihabı azaldır - Mədə üçün ən yaxşı İÇKİ - FOTO

21 fevral ruslar üçün Kombuça Günüdür. Ölkəmizdə Kombu adı ilə tanınan Kombuça çay, şəkər, maya və bakteriyalardan hazırlanmış fermentləşdirilmiş içkidir. -ə istinadən bildirir ki, kombuça əsasında hazırlanan bu içkinin niy

.

Arıqlmanıza mane olan səbəbləri bilin

Bəzi insanlar hətta pəhriz saxlamalarına baxmayaraq arıqlamırlar. axşam.az-a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bunun səbəbini müəyyənləşdiriblər. 1. Qidaların siyahısını tutaraq nələrə icazə verilib, nələrə verilmədiyin

.

Kabuslara "YOX" DEYƏCƏKSİNİZ: Yaxşı yuxuların sirri açıldı

Araşdırma nəticəsində bəzi kəşflər bir insanın həqiqətən xəyalları "sifariş etmək" qabiliyyətinə malik olduğu qənaətinə gəlməyə imkan verir. . -a istinadən bildirir ki, gecə istirahəti zamanı siz ən çox xəyal etdiyini

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi yay geyimləri 2024 geyim dəbləri kokteyllər hamiləlik hesablama masqalar qrip zökəm kosmetika həmidə novruz bayrami hakisda novruz bayramına aid lakonizm bayati