Pielonefrit və böyrəkdaşı zamanı pəhriz

Pielonefrit və böyrəkdaşı zamanı pəhrizPielonefrit zamanı pəhriz təyin etdikdə sidiyin pH-ı nəzərə alınır. Çünki onu dəyişməklə mikrobların inkişafı üçün dözülməz şərait yaradılır. Pielonefrit zamanı sidiyin turş reaksiyasında xəstələrə bir cür, qələvi reaksiyasında isə başqa cür pəhriz təyin edilir. Bu xəstələk zamanı sidik yollarını qıcıqlandıran məhsullar, efir yağları olan tərəvəzlər (soğan, sarımsaq, xren, turp), ədviyyatlar menyudan çıxarılır, xəstələrə təzə meyvə-tərəvəzlər yemək, bol su içmək məsləhət görülür.
Böyrəkdaşı zamanı pəhrizin prinsipləri aşağıdakılardan ibarətdir:
- sidik yollarını çöküntü və daş əmələ gətirə bilən qida məhsullarından məhdudlaşdırmaq
- qidanın xarakterini dəyişməklə sidiyin pH-nı requlə etmək və bununla da sidik yollarında çöküntünün yaranmasının qarşısını almaq, daşların həll olmasına nail olmaq
- çöküntüləri sidik yollarından çıxarmaq üçün çoxlu maye içmək.
Böyrəkdaşı xəstəliyində daşın növünə əsasən pəhriz saxlanılır.
Oksaluriya zamanı tövsiyə olunan məhsullar:
* ət, toyuq, balıq orta miqdarda (100-200 qram) qaynadılmış halda, bişirilmiş kolbasa, sosiska, yumurta, qaynadılmış ətdən və balıqdan salatlar
* süd, qatıq, kəsmik, xama
* piylər ,kərə və bitki yağı
* yarmalar, qarabaşaq, yulaf, arpa, makoron məhsulları
* çörək, buğda, un məhsulları
* meyvə və tərkibində oksalat turşusu az olan tərəvəzlər (xiyar, kələm, noxud, badımcan, balqabaq, ərik, banan)
* suplar, souslar
* kompot, kisel.
Pəhrizdə azaldılmalı və ya tam çıxarılmalı məhsullar:
* yağlı ətlər, onların bulyonları, qaraciyər, böyrək, dil, beyin, quru balıq, kürü, hisə verilmiş kolbasa
* duzlu pendir
* göbələk, turşəng, ispanaq, gül kələmi
* şokolad, əncir, moruq
* istiot, xardal, xren
* kofe, tünd çay, kakao.
Fosfaturiya zamanı tövsiyə edilən məhsullar:
* ət, quş əti, balıq bütün formalarda
* yumurta gündə 1 dənə
* yağlar, kərə yağı, bitki yağı
* yarmalar (duzsuz halda)
* çörək, un məmulatları
* tərəvəz, yaşıl noxud, balqabaq, göbələk
* turş alma növləri
* bal, şəkər, qənnadı məmulatları
* açıq çay, qəhvə, itburnu dəmləməsi.
Qadağan edilir:
* hisə verilmiş məmulatlar
* süd və süd məhsulları
* piylər
* kartof, tərəvəz
* meyvə, giləmeyvə, meyvə şirələri.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1174   Tarix: 10 dekabr 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Təbii diş ağardıcı məhsul

Harvard Stomatologiya Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, brokoli, kivi və badamın birləşməsi güclü ağardıcı effekt yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Journal of Dental Research"

.

"Azərbaycanlıların ən çox əziyyət çəkdiyi xəstəliyin çarəsi budur"

Azərbaycanda zob xəstəliyi (qalxanabənzər vəzin böyüməsi və ya disfunksiyası) kifayət qədər yayılmış sağlamlıq problemidir. Demək olar ki, əhalinin 50 faizi bu xəstəlikdən əziyyət çəkir. bildirir ki, mövzu ilə bağlı -a danışan tanınmı

.

Avadanlıqların uzun müddət fəaliyyət göstərməsi üçün VACİB MƏQAMLAR

Avadanlığın uzun müddət fəaliyyət göstərməsi üçün xüsusi qaydalara riayət etməlisiniz. bu qaydaları sizə təqdim edir:. Parça növü. Hansı parçanı ütüləyəcəyinizə görə temperaturu seçmək vacibdir. Əgər temperaturu çox yüksə

.

Ağciyəriniz pambıq kimi yumşalacaq, öskürəyiniz dayanacaq

İmmunitet sistemini güclü saxlamaq ümumi sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Qoxusu və dadı ilə ləzzətlə istehlak edilən mixək qış aylarında orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. . -a istinadən xəbər verir ki, mixəyin gücl

.

İnsanların ən böyük peşmanlıqları - Altı ay ömrünüz qalsaydı

Ömrünün sonuna çatan insanlara səkkiz ildən çox vaxt sərf edən tibb bacısı Culi Makfedin xəstələrindən eşitdiyi ən böyük üç peşmanlıqları bölüşüb. -a istinadən xəbər verir ki, onun təcrübəsi həyatda xoşbəxtlik və məna axtaranla

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

.

Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI

Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər. xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:. Antioksidantlarl

.

Bu ədviyyat təbii afrodiziakdır - Yeməklərə qatılarsa

Darçın çox qədimdən istifadə olunan, həm yeməklərə xüsusi dad verən, həm də sağlamlıq üçün bir çox faydası olan ədviyyatdır. Onun əsas xüsusiyyətləri arasında iltihab əleyhinə, antioksidant, və bakteriya öldürücü təsirlər

.

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek yaz geyimleri 2024 kosmetika mehsullari abdulla saiq usaq serleri qış xəstəlikləri uşağın cinsiyyəti qripdən qorunmaq bayatı qiz evi haxista hakisda baldiz sağlamlıq