Püstənin faydaları

Püstənin faydalarıPüstə həmişəyaşıl püstə ağacının meyvəsidir. Bəzən onun ağacları yarpaqlarını dəyişə bilir. O sumaxkimilər fəsiləsinə aiddir. Püstə ağacları daha çox subtropik və tropik bölgələrdə yetişir. Püstə ağaclarına ən çox Aralıq dənizi bölgələrində, Şimal-Qərbi Afrikada, Qərbi, Şərqi və Orta Asiya ölkələrində rast gəlinir. Püstə ağacının dişi və erkək növü ayırd edilir. Onun uzunsov meyvələri sərt qabığın içərisində olur. Püstənin xüsusi dadı və özünəməxsus qoxusu olur. Püstəni xoşlayanlar onu öz həyətlərində də yetişdirirlər. Bu zaman isə ağacın meyvələrini toplamaq üçün 7-10 il gözləmək lazım gəlir. Ağac ən maksimal miqdarda meyvəsini əkildikdən 20 il sonra verir. Onun kökü 15 metr dərinliklərə qədər uzana bilir. Püstə yüksək kalorili meyvələrdəndir. Onun 60%-ni yağlar, 18%-ni zülallar və karbohidratlar, müxtəlif vitaminlər, mikroelementlər və aminturşular təşkil edir. Püstənin tərkibində çoxlu miqdara E vitamini var. Püstənin tərkibində olan antioksidantlar və bioloji aktiv maddələr orqanizmin cavanlaşmasına səbəb olur. 100 qram püstənin qida dəyəri:
- Zülallar - 20,8 qr
- Yağlar - 51,6 qr
- Karbohidratlar - 16,4 qr
- Kalori - 642 kKal.
Püstə ləpəsinin tərkibində tanin maddəsi vardır ki, bu maddə yanıqların, yaraların sağalması üçün çox faydalıdır. Püstədə olan qlikozidlər və alkoloidlər orqanizmdən ağır metal zəhərlənmələrinin xaric olunmasını sürətləndirir. Xalq təbabətində püstədən vərəm və ağciyər xəstəliklərinin sağalmasının sürətlənməsi üçün istifadə edilir. Püstənin tərkibində olan marqanes, B6 vitamini, zülallar, liflər və fosfor orqanizm üçün çox faydalıdır. Toronta universitetinin alimləri püstənin digər qidalarla qəbul edilməsini araşdırarkən sahid olmuşlar ki, yüksək qlikemik indeksi olan qidalarla(məs. çörəklə) püstənin qəbul edilməsi qanda şəkərin miqdarının artmamasına səbəb olur. Bu zaman alimlər qanda hormon aclığını aradan qalxdığını da aşkar etmişlər. Bu da püstənin şəkərli diabet xəstələri üçün lazımlı qida vasitəsi olduğunu sübut edir. Püstənin tərkibində olan yağların 90%-i faydalı yağlardır. Dietoloqlar püstəni orqanizmi sağlam saxlamaq üçün ən yaxşı vasitələrdən biri hesab edirlər. Amerikanın Xərçəng Əleyhinə Araşdırmalar institutu mütəmadi olaraq püstə yeməyin orqanizmdə xərçəng xəstəliyinin qarşısını aldığını sübut etmişlər. Mütəxəssislər püstə və ya püstə südünün vərəm, qan azlığı, təzyiq, mədə və qaraciyər xəstəlikləri, qadın və kişi sonsuzluğu, fiziki və zehni yorğunluq, ağır infeksion xəstəliklərən sonra baş verən zəiflik, impotensiya zamanı orqanizm üçün çox faydalı olduğunu söyləyirlər. Onlar gün ərzində 30-40 qram püstə yeməyin bronxitlər və bağırsaq sancıları zamanı faydalı olduğunu qeyd edirlər. Mütəxəssislər gün ərzində 100 qramdan artıq püstə yeməyi məsləhət bilmir. Bu zaman isə qida rasionundan yağların çıxarılması məsləhətdir.
Püstənin zərərli xüsusiyyətləri
Yüksək təzyiqli xəstələrə duzlu püstə yemək mələhət görülmür. Bu böyrəklərin işinin artmasına və şişkinliyə səbəb ola bilir. Uşaq əmizdirən analara püstə yeyərkən diqqətli olmaq məsləhət görülür.
Püstə yemək allergik reaksiyaların meydana çıxmasına səbəb ola bilir. Püstə yedikdən sonra dəri səpgiləri, ürəkbulanma, asqırma meydana çıxdığı zaman onun qəbulunu dayandırmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1524   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Soyuq, yoxsa isti vanna: Hansı daha faydalıdır?

Mütəxəssislər idman edənlər üçün nəyin daha yaxşı olduğunu müəyyən ediblər. e- -a istinadən xəbər verir ki, Pensilvaniyada keçirilən 2024 İnteqrativ Məşq Fiziologiyası Konfransında təqdim edilən bir araşdırma, atletik performans

.

Gündəlik 5 saat yuxu yatanlar bu xəstəliyə daha çox tutulur

Gecə beş saatdan az yatmaq yaddaş və konsentrasiyanı zəiflədir, ürək-damar xəstəliklərinin, şəkərli diabetin, depressiyanın və piylənmənin inkişafına kömək edir. e- -a istinadən xəbər verir ki, bunu RİA Novosti ilə söhbətind

.

Bu bitkilər qarışqaları evdən uzaq tutacaq

Yaz və yay mövsümündə evlərdə qarışqa problemi daha tez-tez ortaya çıxır. Lakin bu kiçik həşəratların qoxulara qarşı həssas olduqları nəzərə alınarsa, bəzi ətirli bitkilərlə bu problemin qarşısını təbii və asan üsullarl

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ölümcül xəstəliyin gizli əlaməti - Barmaqlardakı bu dəyişiklik sizi xəbərdar edir - FOTO

Barmaqların ucunda baş verən müəyyən dəyişikliklər ölümcül bir xəstəlik - ağciyər xərçəngi-nin səssiz xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, tibbdə "klubbing" (barmaq çırpılması) adlandırılan bu vəziyyət barmaq uclarınd

.

Kişilərdə çəki problemi varsa, yaddaşı qadınlardan 10 il tez itirə bilər

London İmperial Kollecinin alimləri qrupu artıq çəki problemi olan kişilərin qadınlardan tam on il əvvəl yaddaşı itirməyə başlaya biləcəyini aşkar ediblər. e- -a istinadən xəbər verir ki, demans ən çox 75 yaşdan sonra inkişa

.

Həkim qaraciyəri təmizləyən effektli içkini açıqladı

Həkim və bloger Erik Berq mixək suyunun faydalarından danışıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, o, sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün bu içkini yatmazdan 30 dəqiqə əvvəl içməyi məsləhət görür. Mixək suyu qan şəkərinin səviyyəsin

.

Telefonu belə tutanlara ciddi xəbərdarlıq - Xəstəlik yaradır

Son illərdə "smartphone pinky" və ya "phone finger" kimi terminlər xüsusilə gənclər arasında yayılıb. xəbər verir ki, bu, smartfonu uzun müddət kiçik barmaqla dəstəkləməkdən yaranan ağrı, əyilmə və çökəklikl

.

Soğan doğrayarkən ağlamamaq mümkündür

Soğan doğrayarkən göz yaşlarının qarşısını almaq mümkündürmü? Alimlər bu sualın cavabını tapdıqlarını iddia edirlər. xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, alimlər soğanın göz yaşına səbəb olan maddəsini minimuma endirə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gozel gorunmek geyim dəbləri kosmetik vasiteler saç maskaları maraqli sitatlar ziyafət geyimləri 2025 öpüşmək gozde olar cantalar masqalar novruz hakışdaları gözəllik