Püstənin faydaları

Püstənin faydalarıPüstə həmişəyaşıl püstə ağacının meyvəsidir. Bəzən onun ağacları yarpaqlarını dəyişə bilir. O sumaxkimilər fəsiləsinə aiddir. Püstə ağacları daha çox subtropik və tropik bölgələrdə yetişir. Püstə ağaclarına ən çox Aralıq dənizi bölgələrində, Şimal-Qərbi Afrikada, Qərbi, Şərqi və Orta Asiya ölkələrində rast gəlinir. Püstə ağacının dişi və erkək növü ayırd edilir. Onun uzunsov meyvələri sərt qabığın içərisində olur. Püstənin xüsusi dadı və özünəməxsus qoxusu olur. Püstəni xoşlayanlar onu öz həyətlərində də yetişdirirlər. Bu zaman isə ağacın meyvələrini toplamaq üçün 7-10 il gözləmək lazım gəlir. Ağac ən maksimal miqdarda meyvəsini əkildikdən 20 il sonra verir. Onun kökü 15 metr dərinliklərə qədər uzana bilir. Püstə yüksək kalorili meyvələrdəndir. Onun 60%-ni yağlar, 18%-ni zülallar və karbohidratlar, müxtəlif vitaminlər, mikroelementlər və aminturşular təşkil edir. Püstənin tərkibində çoxlu miqdara E vitamini var. Püstənin tərkibində olan antioksidantlar və bioloji aktiv maddələr orqanizmin cavanlaşmasına səbəb olur. 100 qram püstənin qida dəyəri:
- Zülallar - 20,8 qr
- Yağlar - 51,6 qr
- Karbohidratlar - 16,4 qr
- Kalori - 642 kKal.
Püstə ləpəsinin tərkibində tanin maddəsi vardır ki, bu maddə yanıqların, yaraların sağalması üçün çox faydalıdır. Püstədə olan qlikozidlər və alkoloidlər orqanizmdən ağır metal zəhərlənmələrinin xaric olunmasını sürətləndirir. Xalq təbabətində püstədən vərəm və ağciyər xəstəliklərinin sağalmasının sürətlənməsi üçün istifadə edilir. Püstənin tərkibində olan marqanes, B6 vitamini, zülallar, liflər və fosfor orqanizm üçün çox faydalıdır. Toronta universitetinin alimləri püstənin digər qidalarla qəbul edilməsini araşdırarkən sahid olmuşlar ki, yüksək qlikemik indeksi olan qidalarla(məs. çörəklə) püstənin qəbul edilməsi qanda şəkərin miqdarının artmamasına səbəb olur. Bu zaman alimlər qanda hormon aclığını aradan qalxdığını da aşkar etmişlər. Bu da püstənin şəkərli diabet xəstələri üçün lazımlı qida vasitəsi olduğunu sübut edir. Püstənin tərkibində olan yağların 90%-i faydalı yağlardır. Dietoloqlar püstəni orqanizmi sağlam saxlamaq üçün ən yaxşı vasitələrdən biri hesab edirlər. Amerikanın Xərçəng Əleyhinə Araşdırmalar institutu mütəmadi olaraq püstə yeməyin orqanizmdə xərçəng xəstəliyinin qarşısını aldığını sübut etmişlər. Mütəxəssislər püstə və ya püstə südünün vərəm, qan azlığı, təzyiq, mədə və qaraciyər xəstəlikləri, qadın və kişi sonsuzluğu, fiziki və zehni yorğunluq, ağır infeksion xəstəliklərən sonra baş verən zəiflik, impotensiya zamanı orqanizm üçün çox faydalı olduğunu söyləyirlər. Onlar gün ərzində 30-40 qram püstə yeməyin bronxitlər və bağırsaq sancıları zamanı faydalı olduğunu qeyd edirlər. Mütəxəssislər gün ərzində 100 qramdan artıq püstə yeməyi məsləhət bilmir. Bu zaman isə qida rasionundan yağların çıxarılması məsləhətdir.
Püstənin zərərli xüsusiyyətləri
Yüksək təzyiqli xəstələrə duzlu püstə yemək mələhət görülmür. Bu böyrəklərin işinin artmasına və şişkinliyə səbəb ola bilir. Uşaq əmizdirən analara püstə yeyərkən diqqətli olmaq məsləhət görülür.
Püstə yemək allergik reaksiyaların meydana çıxmasına səbəb ola bilir. Püstə yedikdən sonra dəri səpgiləri, ürəkbulanma, asqırma meydana çıxdığı zaman onun qəbulunu dayandırmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1501   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

İnsult zamanı insan nə hiss edir

İnsult təkcə tibbi bir hadisə deyil, həm də həyatı dəyişdirən bir hadisədir. Bu, insanın fiziki vəziyyətinə, duyğularına və sosial münasibətlərinə təsir göstərir. Ancaq müasir müalicə üsulları, vaxtında diaqnoz və hərtərəfl

.

Mədəniz ağrıyırsa, bunları yeyin

Mədə-bağırsaq problemlərindən biri də köp yaranmasıdır. Bəzən qəbul edilən tərkibində turşu olan qidalar, uzun aralıqlarla yemək yemək, soyuq mədədə şişkinlik hissi yaradır. mədədə köpün yaranmasının qarşısını alan içkilər

.

Bu pişik yemi qadağan edildi - Marketlərdən yığışdırılır

ABŞ-də iki pişikdə quş qripi aşkarlanması çiy pişik yeməklərinin təhlükəsizliyi ilə bağlı narahatlıqları artırıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, fərqli ştatlarda yaşayan pişiklərin quş qripinə yoluxmasından sonr

.

Yarasalarda yeni növ koronavirus AŞKARLANDI

Braziliyada alimlər yarasalarda MERS-CoV (Yaxın Şərq Tənəffüs Sindromu Koronavirusu) ilə oxşar xüsusiyyətlərə malik yeni növ koronavirus aşkar ediblər. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, braziliyalı tədqiqatçılar Honq-Kon

.

Qazlı şəkərli içkilər ağız xərçəngi yaradır - DİQQƏT

Siqaret çəkməyən və alkoqol istifadə etməyən qadınlarda da ağız xərçənginin yaranması dəhşətli faktı üzə çıxarıb. -ın məlumatına görə araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, şəkərli və qazlı içkilərin ağız xərçəngi riskin

.

Quş qripi bu qidada sağ qalırmış - FOTO

HPA1 H5N1 quş qripi virusu çiy süddən pendir hazırlanması prosesini "sağ" keçirə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "bioRxiv" platformasında dərc olunub. Alimlər izah ediblər ki

.

Kimlərə əncir yemək kimlərə qəti qadağandır?

Əncir təkcə ləzzətli meyvə deyil, həm də ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir. O, orqanizm üçün bir çox faydalı maddələrin mənbəyi hesab olunur. bununla bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:. Əncirin faydaları. Faydal

.

Saç tökülməsini dayandıran resept

Minlərlə insan saçlarının sağlam olmasından şikayətlənir. Saç tökülməsi, baxımsız saçlar və tez yağlanan saçlar üçün müxtəlif həllər təklif olunur. Araşdırmalara görə, A, E və K vitaminlərinin saçlara təsiri məlumdur. Bə

.

Hamiləlikdə körpənin inkişafına mane olan amillər hansılardır ?

Hamiləlik dövrü həm ana, həm də körpə üçün ən vacib və həssas dövrlərdən biridir. Bu müddət ərzində körpənin sağlam inkişafı üçün bəzi amillər önəmli rol oynayır. Lakin bəzi faktorlar körpənin sağlam böyüməsini və inkişafın

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler maskalar makiyaj instagram hamilələrin qidalanması 2025 donları sepkilere qarsi maska hamileliyin ilk elameti kahfe fali bayatılarımızda vətən həsrəti seksi vidyolar yutube