Qara tut haqqında bilmədikləriniz

Qara tut haqqında bilmədiklərinizQara tut 2-3 sm uzunluğunda yumşaq və dadlı meyvədir. O hündür tut ağacının dadlı və ətirli giləmeyvəsidir. Qara tut ağacının meyvələri tünd bənövşəyi, tünd qırmızı və ya qara-qırmızı rənglərdə olur. Qara tut meyvələri sulu və dadlı olur və hər il yetişir. Tam böyümüş tut ağacından il ərzində 200 kiloqrama qədər meyvə tollamaq mümkündür. Tut meyvəsi iyun ayının ortalarından yetişməyə başlayır və vaxtında toplanmadıqda tökülür.
Tutun elmə 16 növü məlumdur. O Asiya, Afrika, Şimali Amerika, Bolqariya, Rumıniya, Rusiya və Ukraynada geniş yayılmışdır. MDB ölkələri arasında tut ən çox Azərbaycanda bitir. Qara tut isə ən çox Azərbaycan və Çində yetişir. Qara tutun 4000 ilə yaxın yaşı vardır. Bu giləmeyvə barədə Bibliyada da yazılara rast gəlmək mümkündür. Qara tut tez yetişən və tez xarab olan meyvələrdəndir. Onu əsasən yığan kimi yemək lazımdır. Zədəsiz halda yığılan qara tutu polietilen paketdə 3 gün saxlamaq mümkündür. Qara tutu uzun müddətli saxlamaq istədikdə isə onu qurudub saxlamaq lazımdır. Bunun üçün tut meyvələrini isti havalarda 1-2 həftə qurutmaq, sonra isə xüsusi sobada 30-40*C-də bir müddət saxlamaq lazımdır. Bəzi insanlar tutu dondurucuda da bir müddət saxlayırlar.
Qara tut (Lat.Morus)nın Tərkibi
100 qram tutda olan qida dəyəri:
- Zülallar - 0,7 qr
- Yağlar - 0,4 qr
- Karbohiodratlar - 1,8 qr
- Su - 82,6 qr
- Kalori - 50,5 kKal.
Qara tut (Lat.Morus) Xeyri
Qara tutun tərkibi A, B1, B2, B6, E, C, K vitaminləri, dəmir, marqnes, sink, selen mikroelementləri, kalsium, nartium, maqnium, fosfor makroelementləri ilə zəngindir. Hipokaliemiya zamanı qara tut yeməyin faydası çoxdur. Buna görə də həkimlər orqanizmdə kalium mübadiləsinin pozulmaları zaman xəstələrə qara tutdan hazırlanmış ekstrakt təyin edirlər.
Qara tutdan ürək xəstəlikləri(miokardiodistrofiya, müxtəlif dərəcəli ürək qüsurları və s.) və böyrək xəstəlikləri səbəbindən əmələ gələn xroniki şişkinliklər zamanı istifadə edirlər. Qara tutun tərkibində olan kalium bu xəstəliklərin əmələ gətirdiyi əlamətlərin aradan qalxmasına səbəb olur.
Davamlı olaraq qara tut yemək təngnəfəsliyin aradan qalxmasına səbəb olur, ürəkdə baş verən ağrıların azalmasına və ürək ritmlərinin normallaşmasına səbəb olur.
Maddələr mübadiləsi pozğunluqları və qanazlığı zamanı da qara tut yemək faydalıdır. Onun faydasını görmək üçün ən azı iki həftə müəyyən miqdarda tut yemək lazımdır.
Qara tut mədə-bağırsaq sisteminin işinə də təsir edir. Qara tutu kal halda yedikdə ishalın kəsilməsinə səbəb olur. Tam yetişmiş tut isə bağırsaqları yumşaldır. Qəbizlik zamanı dəymiş tut, ishal zamanı isə kal tut yemək əlamətlərin aradan qalxmasına səbəb olur.
Prostatit əlamətlərini aradan qaldırmaq və kişi gücünü bərpa eləmək üçün qara tut yemək lazımdır. Bunun üçün 1 kq qara tutun üzərinə 200 qram bal əlavə edilib bir-neçə gün soyuducuda saxlamaq və yatmazdan əvvəl 1 xörək qaşığı yemək lazımdır.
Qara tutun bakteriasid və antiseptik xüsusiyyəti var. Onun şirəsi ilə ağız boşluğu və boğazı qarqara eləmək iltihabın və ağrıların azalmasına səbəb olur. Qara tutun(2 xörək qaşığı) üzərinə qaynar su(200 ml)töküb 4 saat saxladıqdan sonra içmək və ya onunla ağız boşluğunu yaxalamaq boğaz ağrılarının azalmasına səbəb olur. Əsəb gərginliyi, yorğunluq, yuxusuzluq zamanı qara tut dəmləməsinin faydası çox böyükdür. Bunun üçün 1 kq qara tutu 500 ml suda zəif odun üzərində 30 dəqiqə qaynatmaq lazımdır. Bu zaman rəngli maddə alınır. Soyuduqdan sonra bu maddənin üzərinə 300 qram bal əlavə edib yenidən 80*C-ə qədər qızdırmaq və qarışımdan gündə 1 çay qaşığı olmaqla 3 dəfə içmək lazımdır.
Kulinariyada qara tutdan desertlər, piroqlar, mürəbbələr, kompotlar, kisellər, şərbətlər, bulkalar hazırlanır.
Qara tut (Lat.Morus)nın Ziyanı
Həddindən çox qara tut yemək ishala səbəb ola bilir. Yüksək təzyiqli xəstələrə, şəkərli diabet xəstələrinə çoxlu miqdarda qara tut yemək olmaz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1484   Tarix: 03 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

.

Qalıcı dırnaq boyalarının tərkibi və potensial zərərləri nələrdir?

Qadınlar arasında getdikcə populyarlaşan qalıcı dırnaq boyaları estetik görüntüsü və uzunmüddətli qalması ilə üstünlük təşkil etsə də, sağlamlıq baxımından müəyyən risklər daşıyır. Bəs hansı riskləri var?. xəbər verir ki

.

Palma yağından hazırlanmış saxta pendirlər satılır: Necə ayırd etmək olar? - AÇIQLAMA

Ucuz pendir əsasən bitki yağları ilə hazırlanmış saxta məhsul olur. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın qida eksperti Anna Dyachkova bildirib. "Əgər mağazada ucuz pendir görürüksə deməli o pendir deyil, imitasiya məhsuludur,"

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

.

Son 3 ayın ən güclü maqnit qasırğası başladı

Yer kürəsində son 3 ayın ən güclü maqnit qasırğası başlayıb. xəbər verir ki, Rusiya Elmlər Akademiyasının Kosmik Tədqiqatlar İnstitutunun Günəş astronomiyası laboratoriyasından verilən məlumata görə Yer üzündə G3 səviyyəsin

.

Çayla birlikdə bu meyvəni qəbul edin - Ömrü 10 il uzadır

Yeni araşdırma göstərib ki, uzun və sağlam ömrün sirri yalnız qidaların miqdarında deyil, həm də müxtəlifliyindədir. xəbər verir ki, mütəxəssislər flavonoidlərlə zəngin qidaların - giləmeyvə, alma, portağal, üzüm və digə

.

İki məşhur təmizlik məhsulunun satışı qadağan edildi

Təhlükəsiz Məhsul Məlumat Sistemində dərc edilən hesabata görə, "Cer" və "Oxfo" markalı drenaj açıcıları uşaqlar üçün ciddi risk yaradır. Nazirlik təcili geri çağırış əmri verib. xəbər verir ki, Türkiy

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Daimi ağız quruluğu bu xəstəliyin əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Daimi ağız quruluğu kserostomiyanın simptomu ola bilər". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Senislava Çeşulina ağızda davamlı quruluğun səbəbinin kserostomiya ( tüpürcək ifrazının azalması və ya dayanması ) olduğun

turlar.az

adlarin menasi hamilelikde qidalanma makiyaj etmek qaydalari biliye aid atalar sozleri faydalı məlumat vətən haqqında inşa sekis kosmetika brusell bakteriyası mikayıl abdullayev sekisler saglam qidalanma rus dilini öyrənək 2 ci dərs