Qaraciyər xəstəliklərinin etiologiyası

Qaraciyər xəstəliklərinin etiologiyasıQaraciyərdə zədələnmə törədən etioloji amillərin müxtəlif növləri vardır. Bunlara aiddir:
- patogen bakteriyalar (stafilokokklar, streptokokklar, qarın yatalağı çöpləri və s.)
- viruslar (infeksion hepatit virusu)
- spiroxetlər, parazitlər (exinokokk)
- sənaye zəhərləri (karbon xlorid, fosfor, civə və qurğuşun birləşmələri, benzol törəmələri)
- toksik xarakterli mübadilə məhsulları
- çürümə bakteriyalarının həyat fəaliyyəti məhsulları
- bəzi dərman preparatları (barbituratlar, sulfanilamid preparatları və s.)
Qida rejiminin pozulması da qaraciyərin zədələnmə və xəstələnməsinə səbəb olan amillərdən sayılır. Uzun müddət yağlı, kəskin qidalarla qidalanma, spirtli içkilərin qəbulu, zülal çatışmazlığı qaraciyəri xəstələnməsinə səbəb olan amillərdən hesab edilir.
Qaraciyər zədələnmələri iltihabi və distrofik patologiyalardan da meydana gələ bilir. Bu proseslər arasında adətən fərq olmur. Yəni eyni zamanda hepatositlər distrofiyaya uğrayır.
Xəstəlik törədici amil qaraciyərə müxtəlif yollarla daxil ola bilir. Çox vaxt patogen amil qaraciyərə vena qapısı vasitəsilə daxil olur, bəzi hallarda isə zərərverici amillər limfa vasitəsilə qaraciyərə daxil olur.
Qara ciyərin iltihabi xəstəlikəri kəskin və xroniki olmaqla 2 yerə ayrılır. Zədələnmələr qaraciyərdə aşağıdakı xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb olur:
- kəskin və xroniki hepatit
- infeksion hepatit
- qaraciyərin distrofik pozulmaları
- hepatozlar
- piy infiltitasiysı
- sirrozlar
- qaraciyər çatışmazlığı
- kəskin sarı distrofiya
- qaraciyət toxumasının autolizi
- ağır sarılıq.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 910   Tarix: 01 oktyabr 2022
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

.

Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi

Elektron siqaretlərin (vape) sağlamlıq üçün təhlükəsiz olduğu iddiaları elmi araşdırmalarla təsdiqlənmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsullar təkcə asılılıq yaratmır, eyni zamanda ağciyərlərdən ürək-damar sistemin

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

Əzələ ağrısının səbəbi belə tərkibli dərmanlar imiş

Kolumbiya Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, xolesterini azaltmaq üçün geniş istifadə olunan statin dərmanları bəzi insanlarda əzələ ağrısına yol aça bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Journal of Clinical Investigation"

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

turlar.az

toy gecesi adlarin menasi kosmetika mehsullari murebbelerin hazirlanmasi yay geyim 2025 2025 yay paltarlari psixologiya kosmetika sirniyatlar muellim seiri bakire xərçəng bürcü novruz bayrami