Qaraciyər xəstəliklərinin etiologiyası

Qaraciyər xəstəliklərinin etiologiyasıQaraciyərdə zədələnmə törədən etioloji amillərin müxtəlif növləri vardır. Bunlara aiddir:
- patogen bakteriyalar (stafilokokklar, streptokokklar, qarın yatalağı çöpləri və s.)
- viruslar (infeksion hepatit virusu)
- spiroxetlər, parazitlər (exinokokk)
- sənaye zəhərləri (karbon xlorid, fosfor, civə və qurğuşun birləşmələri, benzol törəmələri)
- toksik xarakterli mübadilə məhsulları
- çürümə bakteriyalarının həyat fəaliyyəti məhsulları
- bəzi dərman preparatları (barbituratlar, sulfanilamid preparatları və s.)
Qida rejiminin pozulması da qaraciyərin zədələnmə və xəstələnməsinə səbəb olan amillərdən sayılır. Uzun müddət yağlı, kəskin qidalarla qidalanma, spirtli içkilərin qəbulu, zülal çatışmazlığı qaraciyəri xəstələnməsinə səbəb olan amillərdən hesab edilir.
Qaraciyər zədələnmələri iltihabi və distrofik patologiyalardan da meydana gələ bilir. Bu proseslər arasında adətən fərq olmur. Yəni eyni zamanda hepatositlər distrofiyaya uğrayır.
Xəstəlik törədici amil qaraciyərə müxtəlif yollarla daxil ola bilir. Çox vaxt patogen amil qaraciyərə vena qapısı vasitəsilə daxil olur, bəzi hallarda isə zərərverici amillər limfa vasitəsilə qaraciyərə daxil olur.
Qara ciyərin iltihabi xəstəlikəri kəskin və xroniki olmaqla 2 yerə ayrılır. Zədələnmələr qaraciyərdə aşağıdakı xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb olur:
- kəskin və xroniki hepatit
- infeksion hepatit
- qaraciyərin distrofik pozulmaları
- hepatozlar
- piy infiltitasiysı
- sirrozlar
- qaraciyər çatışmazlığı
- kəskin sarı distrofiya
- qaraciyət toxumasının autolizi
- ağır sarılıq.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 909   Tarix: 01 oktyabr 2022
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Çox adam arıqlamaq üçün belə edir, amma kökəldir

Gündə 1 və ya 2 dəfə yemək sağlamlıq üçün tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı diyetoloq, qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriya Gonçar deyib. Onun sözlərinə görə gün ərzində üç yeməyi atlamaq metabolizmin pozulmasına

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

turlar.az

yay kolleksiyasi geymler 2025 yemek reseptleri qış xəstəlikləri bilincik resepti süni qidalar dirnaq ucun maskalar kosmetika xanim.az penis banan hakista sozler novruz