Qarğıdalı dəni

Qarğıdalı dəniQarğıdalı dəni qida vasitəsi kimi istifadə edilən dənli bitkilərdən biridir. Qarğıdalı dəninin qida dəyəri və faydası digər dənli bitkilərdən çox üstündür. Qarğıdalı dəni artıq piylənmənin əmələ gəlməsinə səbəb olmur. Bu səbəbə görə azhərəkətli və yaşlı adamlara onunla qidalanmaq məsləhət görülür.
Qarğıdalı dənindən xüsusi gözəl dada məxsus şorba hazırlanır. Bunun üçün amma, qarğıdalının 3-4 saat qaynatmaq lazımdır.
Qarğıdalıdan müxtəlif qida məhsulları hazırlanır.
Qarğıdalının tərkibində zülallar və karbohidratlar var. 100 qram qarğıdalının tərkibində 328 kalori var. Ondan həddindən çox qəbul elədikdə artıq çəkinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir.
Qarğıdalı dəninin qidalanma dəyiri çox yüksəkdir. Onun tərkibinin 75%-i karbohidratlar, karotin, B1, B2, PP, A vitaminləri ilə zəngindir. Mütəxəssislər azhərəkətli adamlara qarğıdalı yeməyi məsləhət görür. Qarğıdalı orqanizm tərəfindən asan sorulan qidalardandır. O az kalorili məhsullardandır. Ondan hazırlanmış sıyıq orqanizmdən artıq piylərin xaric olunmasını sürətləndirir. Bu sıyıq pestidsidlərin də xaric olunmasına səbəb olur. Qarğıdalı dənələrinin tərkibində olan makro və mikroelementlər dişlərin möhkəmlənməsinə səbəb olur. Qarğıdalı dənələrindən hazırlanan yeməklərdən çox istifadə edən ölkələrdə ürək-damar sistemi xəstəliklərinə az rast gəlinir. Moldaviya, Rumıniya belə ölkələrin siyahısına daxildir. Qarğıdalı ununun üzərinə süd əlavə edib zəif odun üstündə bişirdikdə dadlı sıyıq alınır. Bu zaman süd qaynayana qədər onu qarışdırmaq və qaynamağa başladıqdan sonra isə odun istiliyini azlatmaq lazımdır. Bu ən qısa müddətə bişən qarğıdalı yeməyidir. Qarğıdalı və balqabağın süddə bişirilməsindən də dadlı yemək hazırlamaq mümkündür. Qarğıdalıdan hazırlanmış qidalar orqanizm tərəfindən asanlıqla sorulur və asan həzm olunur.
Qarğıdalının zərərli xüsusiyyətləri
Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi zamanı qarğıdalıdan istifadə etdikdə diqqətli olmaq lazımdır.
Mütəxəssislər arıq adamlara qarğıdalıdan istifadə etməyi məsləhət bilmir. Bu onlarda çəkinin bir az da azalmasına və iştahanın itməsinə səbəb olur.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1021   Tarix: 14 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Bunu bilən qadınlar kosmetoloqa getməyəcək - Bunu evdə edin

Boyun dərisinin gözəlliyini, təzəliyini və gəncliyini bahalı məhsullar və ya salon prosedurları olmadan saxlamaq mümkündür. Bunun üçün sadə bir məşq etmək kifayətdir. xəbər verir ki, bu məşqi ukraynalı kosmetoloq Olha Pozdnyakov

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

.

Enerji içkilərinin uşaqlar üçün qorxulu FƏSADLARI

Hazırda gənclərin sevərək içdiyi enerji içkiləri sağlamlıq üçün ciddi problemlər yaradır. Nəzərə almaq lazımdır ki, enerji içkilərinin satışı qanunvericiliklə 18 yaşından aşağı şəxslərə tövsiyə olunmur. Bunun da səbəbi həmi

.

Səhərlər bu içkini içmək ürəyi qoruyur, ömrü uzadır

Səhərlər içilən qəhvənin sağlamlığa əhəmiyyətli faydaları olduğu ortaya çıxıb. xəbər verir ki, tanınmış kardioloq Dr. Aurelio Rojasın sözlərinə görə, səhər saatlarında qəbul edilən qəhvə həm ürək sağlamlığını qoruyur, hə

.

"Şüşə dəri" üçün bir qəpik də xərcləməyə gərək yoxdur - Sadə üsul

"TikTok"da 2,8 milyondan çox baxış toplayan "şüşə dəri" tendensiyası Koreya gözəllik mədəniyyətindən yaranıb və indi qlobal bir fenomenə çevrilib. . Şüşə dəri, adından da göründüyü kimi, demək olar ki

.

Hamımızın etdiyi bu vərdiş dəri xərçəngi yaradırmış - Xəbərdarlıq

Yeni araşdırmalar günəş yanığının dəri xərçəngi, xüsusilə də ən ölümcül növlərdən biri olan melanomanın yaranma riskini ciddi şəkildə artırdığını üzə çıxarıb. xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan sorğuya əsasən, hər iki nəfərdə

.

Alçanı duzlayıb yeyənlərə vacib xəbərdarlıq

Alça yaz-yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindəndir. Bu meyvə daha çox duz ilə istehlak edilir. Bəs, alçanın duz ilə yeyilməsi orqanizmimizə necə təsir göstərir?. xəbər verir ki, bu meyvə duzla və həddindən artıq miqdard

.

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az kosmetika mehsullari donlar 2025 gözəllik məhsulları paxlava reseptləri ləkələr mede siresi razyana çayı naz mila vətənə aid bayatılar yutube xeyanet novruza aid hakistalar