Qarğıdalının zərərləri nələrdir?

Qarğıdalının zərərləri nələrdir?Qarğıdalı, əsasən faydalı bir qida olsa da, bəzi insanlar üçün zərərli ola biləcək tərəfləri də var. Aşağıda qarğıdalının potensial zərərləri qeyd edilib:
1. Yüksək Karbohidrat Miqdarı
Qarğıdalı yüksək miqdarda karbohidrat və şəkər tərkibinə malikdir. Bu, xüsusilə qan şəkəri səviyyəsinə nəzarət edən insanlar, məsələn, şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlər üçün problem yarada bilər. Çoxlu miqdarda qarğıdalı yemək qan şəkərinin artmasına səbəb ola bilər.
2. Həddindən artıq Kalori
Qarğıdalı kalorili bir məhsuldur, xüsusilə yağda qızardılmış və ya yağlı əlavələrlə birlikdə yeyildikdə kalori miqdarı daha da artır. Bu, çəki artımına səbəb ola bilər.
3. Həssaslıq və Alergiyalar
Qarğıdalı bəzi insanlarda həssaslıq və ya allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Qarğıdalı məhsullarına qarşı allergiyası olan insanlarda dəri səpmələri, qaşınma və həzm problemləri yarana bilər.
4. Lifli Strukturu və Həzm Problemləri
Qarğıdalı liflə zəngindir, amma çox miqdarda yeyildikdə bəzi insanlarda həzm problemləri, şişkinlik və qaz yarada bilər. Xüsusilə həssas həzm sistemi olan insanlar üçün bu, narahatlıq verici ola bilər.
5. Genetik Modifikasiya (GMO) Məsələsi
Qarğıdalı dünyada ən çox genetik modifikasiya olunan bitkilərdən biridir. GMO qarğıdalı məhsulları bəzi insanlar üçün sağlamlıq narahatlığı yarada bilər, çünki bu məhsulların uzunmüddətli təsirləri ilə bağlı bəzi mübahisələr mövcuddur. Əgər bu sizin üçün narahatlıq doğurursa, GMO-suz qarğıdalı məhsullarını seçmək daha yaxşıdır.
6. Qida Mənbələri ilə Qarışdırılma
Qida sənayesində qarğıdalıdan müxtəlif məhsullar hazırlanır, məsələn, qarğıdalı şərbəti (fruktoz siropu) yüksək şəkər tərkibli olduğundan sağlamlıq üçün zərərli ola bilər. Xüsusilə hazır qidalarda qarğıdalı əsaslı tərkib hissələri (çipslər, şərbətlər) çox şəkər və ya kaloriyə səbəb ola bilər.
7. Leptin müqaviməti
Qarğıdalıda olan bəzi karbohidratlar və yağlar leptin müqavimətinə səbəb ola bilər. Leptin müqaviməti orqanizmin toxluq siqnallarını düzgün qəbul etməməsinə gətirib çıxarır, bu da çəki artımına və həddindən artıq yeməyə səbəb ola bilər.
Nəticə:
Qarğıdalı, əsasən, sağlam qida olsa da, həddindən artıq istehlak edildikdə və ya bəzi sağlamlıq vəziyyətlərində (şəkərli diabet, həzm problemləri və allergiya) müəyyən zərərlərə səbəb ola bilər. Ona görə də balanslı istehlak edilməlidir və xüsusi sağlamlıq şərtləriniz varsa, diyetoloqa və ya həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 751   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda azyaşlı qızlara kişi hormonu vurulur? - Həkim elə şeylər dedi ki

Həkimdən valideynlərə ciddi xəbərdarlıq: "Bu hormonlar prosesi gücləndirir və. Türkiyədə yeni aparılan araşdırmada uşaq və gənclərin apteklərdən reseptsiz aldıqları hormonal dərmanlarla cinsiyyətlərini dəyişə bildiklər

.

Səhər edilən bu səhv xərçəng riskini artırır - Alimlər açıqladı

Günə başlamazdan əvvəl səhər əllərinizi, üzünüzü və dişlərinizi təmizləmək sağlamlıq üçün vacibdir. -a istinadən bildirir ki, alimlər tərəfindən aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, bədəninizin müəyyən nahiyəsin

.

Bu meyvə görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır

Araşdırmalara görə, 16 həftə ərzində müntəzəm olaraq üzüm istehlakı yaşlı insanlarda görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıra bilər.   -a istinadən bildirir ki, Sinqapurda aparılan son araşdırma üzümün göz sağlamlığı üçün yeni faydasın

.

Azərbaycanda ürək-damar əməliyyatları neçəyə başa gəlir? - ŞOK QİYMƏTLƏR

Azərbaycan, kişilərdə ürək-damar xəstəlikləri üzrə ölüm halları ilə dünya üzrə 1-ci yerdədir; qadınlarda isə bu göstərici 2-ci yerdədir. İcbari tibbi sığorta çərçivəsində müxtəlif ürək əməliyyatlarının qiymətləri də açıqlanmışdır

.

Arıqlamağın təhlükəli nəticələri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər arıqlamağın təhlükəli olduğu yaşı açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, xüsusilə kəskin şəkildə arıqlamaq Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini artıra bilər. Yaşlı insanların fizioloji parametrlərinə təsir göstər

.

Ağartı məhsulu yeyə bilməyənlər bunu oxusun

Laktoza qarşı dözümsüzlük bir çox insanın qarşılaşdığı, lakin hələ də az tanınan həzm problemidir. Bu pozğunluq laktoza adlanan süd şəkərini həzm edə bilməməsinə aiddir.  axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, bir çoxları sü

.

40 yaşdan sonra bu qidalardan imtina etməlisiniz

Bütün yaş qruplarına, xüsusən də 40 yaşdan yuxarı insanlara yüksək səviyyəli emal olunmuş qidaları rasionundan çıxarmaq tövsiyə olunur. Çünki onların tərkibində orqanizm üçün zərərli olan çoxlu miqdarda əlavələr və şəkərlə

.

Bu dərmanlar əhaliyə pulsuz veriləcək

Bu gün Milli Məclisin Səhiyyə komitəsinin 2024-cü ilin payız sessiyasında ilk iclası keçirilib. APA-ya istinadən bildirir ki, İclası açan komitənin sədri Əhliman Əmiraslanov gündəliyin birinci məsələsi - Səhiyyə komitəsini

.

Maqnit qasırğaları zamanı belə qidalanın

"Maqnit qasırğaları zamanı məhsuldar həyat tərzini qorumaq üçün düzgün istirahəti təmin etmək və həddindən artıq gərginlikdən çəkinmək vacibdir". -a istinadən bildirir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalın

turlar.az

sonxeber.az donlar 2024 yaz geyimleri 2024 qis geyimləri 2024 paltar olmaq cinsəl sağlamlıq ayaqqabi modelleri 2024 badimcandan qisa hazirliq kosmetika klitor üzeyir hacıbəyli balıq maya maskasi kökəlmək üçün