Qarpız toxumunu atmayın - Möhtəşəm faydaları var
Yayın ən məşhur meyvələrindən olan qarpız tumlarının bir çox faydası var.
Sulu, şirin və ləzzətli meyvə olan qarpızla bağlı insanları maraqlandıran, qarpız tumunu yeməyin faydalarıdır.
Qarpız toxumlarının sağlamlığa faydaları ilə bağlı çoxlu araşdırmaların olduğunu görmək mümkündür. Araşdırmalar göstərib ki, kiçik toxumların kiçik ölçülərinə baxmayaraq insan sağlamlığı üçün çoxlu faydaları var.
" Qarpız tumunun faydaları nədir ?" sualını cavablandıran mütəxəssislər qarpız tumlarının atılmaması lazım olduğunu bildirirlər.
Mütəxəssislər qarpız tumlarının vitamin və mineral mənbəyi olduğunu söyləyərək toxumların həm təzə, həm də quru halda istehlak edilməsini tövsiyə edir.
Qarpız tumlarının dərini yeniləməkdə və qaşınma, ekzema kimi dəri problemlərinə qarşı təsirli olduğunu deyən mütəxəssislərə görə, hər gün bir ovuc qarpız tumundan istifadə etməyin heç bir zərəri yoxdur.
QARPIZ TOXUMU SİZİ KÖKƏLDİRMİ?
Qarpız toxumu yüksək lif tərkibli qidadır. Həzm sisteminin işinə kömək edir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Bağırsaq hərəkətlərini tənzimlədiyi üçün arıqlamağınıza kömək edə bilər. Bununla belə, hər şeyin çoxluğu bədənimizdə çəki problemlərinə səbəb ola bilər. Böyük miqdarda qarpız toxumlarının istehlakı xeyirdən çox zərər verəcəkdir. Həddindən artıq istehlak edildikdə çəki problemlərinə səbəb ola bilər.
QARPIZ TUMLARI ORQANİZMƏ ZƏRƏRLİDİRMİ ?
Qarpız tumlarının çox istehlakı həzm sisteminə yük olacaq. Toxum istehlakında mülayim olmaq lazımdır. Nadir görülsə də, həddindən artıq istehlak edildikdə apandisitə səbəb ola biləcəyi ifadə edilir, lakin ümumi bir vəziyyət deyil. Bundan başqa qarpız toxumlarının məlum və ya qeydə alınmış zərəri yoxdur.
QARPIZ TOXUMLARINI UDMAQ OLARMI?
Qarpız toxumlarını udmaqla istehlak etmək olar. Bu şəkildə istehlak etməyin heç bir zərəri bilinmir. Çeynəməkdə çətinlik çəkənlər qarpız tumlarını uda bilərlər. Qarpız yeyərkən meyvə ilə birlikdə tumunu da udmağın eybi yoxdur. Qarpız tumlarını yaş və ya quru udmaqda çətinlik çəkirsinizsə, onları parçalayıb yeyə və ya toz halına salıb çay kimi istehlak edə bilərsiniz.
QARPIZ TOXUMU QAN ŞƏKƏRİNİ ARTIRIRMI?
Qarpız tumları şəkər xəstələri üçün şəfa mənbəyidir. Qan şəkərini idarə etməyə kömək edir. Qarpız toxumları insulin müqavimətini azaltmağa və qlükoza ifrazını azaltmağa kömək edir. Diabet xəstələri həkimləri ilə məsləhətləşərək, qarpız tumlarını normada istehlak edə bilərlər. Həddindən artıq istehlak edilən hər hansı qida kimi, qarpız toxumu da həddindən artıq istehlak edildikdə zərər verə bilər.
QARPIZ TOXUMU TİROİD ÜÇÜN FAYDALIDIRMI ?
Qarpız tumunu yeməyin bir çox faydası olsa da, bəzi xəstəliklərdə ehtiyatla istehlak edilməlidir. Tiroid xəstələri qarpız tumları istehlak etməməlidir. Qarpız toxumlarında çoxlu yod var. Tərkibində yod olan qidalar tiroid xəstəliyinin gedişatına mənfi təsir göstərir. Bu səbəbdən qalxanabənzər vəzi xəstəliyi olanlar qarpız tumlarından uzaq durmalıdırlar.
Saglamolun.Az