Qarpız yeyərək həm arıqlayın, həm də xərçəngdən qorunun

Qarpız yeyərək həm arıqlayın, həm də xərçəngdən qorununYay fəslində əvəzolunmaz olan qarpız dərini yeniləyir, toxluq hissi verərək çəki nəzarətinə kömək edir, xərçəng və infarkt riskini azaltmada rol oynayır. Üstəlik, təkcə meyvə deyil, hətta toxumlar da faydalıdır. Toxumlar da xolesterolu aşağı salır.
Milli.Az axşam.az-a istinadən bildirir ki, buna görə də qarpız ən çox istehlak edilən meyvə olmalıdır. Tərkibindəki amin turşuları sayəsində bədəndəki iltihabların aradan qaldırılmasına töhfə verən qarpız toxumları xolesterinin də azalmasına kömək edir.
Qarpızın 8 mühüm faydasını təqdim edirik:
İmmunitet sistemini gücləndirir
Gündəlik vitamin və mineral ehtiyaclarının ödənilməsində təsirli olur. Bir porsiya qarpız gündəlik C vitamini ehtiyacınızın təxminən 10 faizini ödəyir. Tərkibində kalium, A və B6 vitaminləri və digər vitamin və minerallar da var. Vitamin C immunitet sistemini gücləndirir və bədənin dəmiri mənimsəməsinə kömək edir. A vitamini dəri və göz sağlamlığı üçün vacibdir. Qarpız həm də kaliumla zəngin olduğu üçün təzyiqi aşağı salır və sinir sistemini dəstəkləyir. O, həmçinin zülalların parçalanmasına kömək edən, immun sisteminin və sinir sisteminin funksiyalarını gücləndirən B6 vitamini ilə zəngindir.
Xərçəng və ürək xəstəlikləri riskini azaldır
Qarpızda antioksidan xüsusiyyətlərə malik yüksək miqdarda likopen var. Likopen qarpız və digər meyvə və tərəvəzlərdə olan antioksidan xüsusiyyətlərə malik təbii birləşmədir. Likopen də qarpıza qırmızı rəng verir. Araşdırmalar göstərib ki, likopenin xərçəng və ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Hüceyrələrin zədələnməsinə qarşı qoruyan likopenin müntəzəm istehlak edildiyi zaman təzyiqi aşağı salan təsiri olduğu bilinir. Araşdırmalar göstərir ki, qarpız ekstraktı uzun müddətdə qan təzyiqini aşağı sala bilir. Qarpızın tərkibindəki antioksidantlardan L-sitrulin və L-argininin damarların fəaliyyətini yaxşılaşdıra biləcəyi vurğulanır.
Bədənin su ehtiyacını təmin edir
Qarpız orqanizminizin su ehtiyacını da ödəyir. Qarpızın 90 faizdən çoxu sudan ibarətdir. İnsan orqanizmi su ehtiyacının 80 faizini içdiyi, 20 faizini isə yediyi ilə qarşılayır. Yay aylarında kifayət qədər su içməsəniz, bəzi problemlər yarana bilər. Böyüklər çox vaxt su içməyi unudurlar. İstiliyin yüksəldiyi yay aylarında tərləmə səbəbiylə maye itkisi əhəmiyyətli bir problemdir.
Həzm sistemini yaxşılaşdırır
Qarpız yüksək su və az miqdarda lif tərkibinə görə həzm sistemini dəstəkləyir. Xüsusilə su tərkibinə görə yaxşı bir sidikqovucudur.
Çəkiyə nəzarət edir
Pəhrizi pozan şəkərli qidalar yerinə qarpız seçmək şirin istəklər üçün faydalıdır. Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, qarpız uzun müddət toxluq hissi yaradır və artıq çəkisi və ya kökəlməsi bilinən insanlar yağlı qidalar yerinə qarpız yeyərək daha çox toxluq hissi keçirirlər. Özünü qarpızla doyuranlarda qan təzyiqi və bel ətrafının azalması aşkar edilib.
İltihabı azaldır
Qarpızda olan antioksidanlar, likopen və C vitamininin spesifik birləşməsi zamanla bədəndə iltihabı və oksidləşdirici zərəri azaldır.
Dərini təzələyir
Parlaq bir görünüş üçün təsirlidir. Qarpızın tərkibindəki su və vitaminlər A, B6 və C dərinizin yumşaq, hamar və elastik qalmasına kömək edir. Xüsusilə C vitamini dərinin elastikliyini və dəriyə qan axını artıran kollagen istehsalını artırır. Vitamin A dəri hüceyrələrini bərpa etməyə kömək edir və dərinin qurumasının qarşısını alır. Vitamin B6 dəri çatlarını da aradan qaldıra bilər.
Toxumları xolestrerolu azaldır
Qarpız toxumları təkcə qidalandırıcı deyil, həm də xolesterolu azaldır. Çiy və ya qurudulmuş halda istehlak edilə bilən qarpız tumları maqneziumla zəngindir. Maqnezium zülal sintezində və qan təzyiqinin tənzimlənməsində mühüm rol oynayır. Toxumlar həmçinin depressiya riskini azalda bilən folat ehtiva edir və insultdan qoruyan və qanda pis xolesterin səviyyəsini azaldan mono-doymamış və çoxlu doymamış yağ turşularının yaxşı mənbəyidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 823   Tarix: 27 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Spirtli içkilər bu ölümcül xəstəliklərin SƏBƏBİDİR

Alkoqol sağlamlığa əhəmiyyətli dərəcədə zərər vuraraq, xərçəng xəstəliyinin bir sıra növlərinin inkişafı riskini artırır.  Trend-ə istinadən bildirir ki, bunu nüfuzlu bioloq-onkoloq, Tibb elmləri professoru Pranoti Mandreka

.

Həyat qurtaran məlumat - İnfarktın erkən əlamətləri hansılardır?

Kardiologiya üzrə mütəxəssis Dos. Dr. Mehmet Fatih Karakaş Türkiyədə hər dörd nəfərdən birinin həyatının müəyyən dövründə ürək xəstəliyi keçirdiyini bildirib. xəbər verir ki, o, infarktların əksər hallarda qəfil və heç bi

.

Saqqız çeynəməyin gözlənilməz faydaları da varmış

Məlum olur ki, saqqız sadəcə nəfəsi təravətləndirmək üçün deyil, həm də sağlamlığımız üçün faydalı bir vasitədir. Çoxları bunun fərqində olmasa da, saqqızın bir sıra müsbət təsirləri mövcuddur.  saqqız çeynəməyin 5 əsas üstünlüyün

.

Gəncliyin və sağlamlığın təbii eliksiri olan məhsullar - Rusiyalı həkimdən tövsiyələr

Resveratrol - bitki mənşəli güclü antioksidantdır və insan sağlamlığı üçün bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Bu heyrətamiz komponent tut, zoğal, mərcangilə, qarağat, araxis, kakao paxlası, eləcə də qırmızı və ağ şərabı

.

Mədə yanğısından əziyyət çəkənlərə MÜJDƏ - Dərmana pul xərcləməyəcəksiniz

Mədə yanğısı günün istənilən anında qəfil ortaya çıxaraq narahatlığa səbəb ola bilər. Lakin Amerikalı gastroenteroloq Cosef Salhab bu narahatlığı cəmi bir neçə dəqiqə ərzində, üstəlik dərman istifadə etmədən aradan qaldırmağı

.

Məşhur pəhrizlər qaraciyərə necə təsir edir – həkimlərin xəbərdarlığı

Bir çox insan pəhrizə keçmək istədikdə yalnız artıq çəkidən qurtulmağı deyil, həm də qaraciyəri "dincəltməyi" və bərpa etməyi ümid edir. Lakin hər bir pəhriz orqanizmin detoksikasiyası və qaraciyər funksiyalarını

.

Hər yeməkdə var: Depressiya yaradırmış

Duz depressiya və anksiyete riskini 40 faiz artırır. xəbər verir ki, duzlu yeməklər depressiya və anksiyete riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Çinin Sincan Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırm

.

Kərə yağının təbiiliyini yoxlamaq üçün üsullar

Kərə yağının təbii olub-olmadığını necə yoxlamaq olar?. Marketlərdə satılan yağların hamısı göründüyü qədər təbii və saf olmaya bilər. Bəzilərinə bitki yağı, marqarin və ya nişasta qarışdırıla bilər. Amma xoş xəbər odur ki

.

40 illik nənə resepti: Sınıq sümükləri birləşdirir

İllər keçdikcə ənənəvi reseptlərin faydaları yenidən kəşf olunur. Xüsusilə böyüklərimizin bizə ötürdüyü sağlamlıq sirləri əvəzedilməzdir. Onlardan biri də sümük sağlamlığını gücləndirən və sınıqların bərpasını sürətləndirə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram donlar 2025 reseptler ariqlamaq ucun yasil cay dəridə səpkilər arvaddan icaze kagizi piroqlar masqalar şirin qoğal veten haqqinda bayatilar hakışda azərbaycan