Qaşıq-qaşıq zəhər yeyirmişik - İnsanı dəli, orqanizmi məhv edir - XƏBƏRDARLIQ

Qaşıq-qaşıq zəhər yeyirmişik - İnsanı dəli, orqanizmi məhv edir - XƏBƏRDARLIQTürkiyənin məşhur həkim və sağlam qidalanma mütəxəssisi, professor Canan Karatay insan sağlamlığı üçün riskli hesab olunan bir qida ilə bağlı vacib xəbərdarlıq edib.
Milli.Az musavat.com-a istinadən bildirir ki, Karatay "dəli bal" adlanan xüsusi növ balın tərkibindəki toksinlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini bildirib.
Dəli bal nədir və niyə təhlükəlidir?
Dəli bal, əsasən, Qara dəniz bölgəsində yetişən rhododendron bitkisinin çiçəklərindən alınır. Bu balın tərkibində qrayanotoksin adlı toksik maddə var.
Bu maddə aşağıdakı təsirlərə səbəb ola bilər:
Qan təzyiqinin ani şəkildə düşməsi,
Ürək ritminin pozulması,
Başgicəllənmə və bulanıq görmə,
Ürəkbulanma və mədə narahatlığı,
Gözdə və dəridə qızartı, ağızda qaşınma.
Dəli bal çox yedikdə, hətta adamı müvəqqəti dəli edə, onun təsiri altında insan xəyallar görə bilər.
Canan Karatay qeyd edib ki, dəli balın hətta bir qaşığı belə bu qidaya öyrəşməmiş bədənlərə ciddi ziyan verə bilər. Xüsusilə hamilə qadınlara və süd verən analara bu baldan uzaq durmaq tövsiyə olunur.
Bəs adi bal ilə dəli balı necə fərqləndirək?
Dad: Dəli bal acı və tünd bir dada malikdir, adi bal isə şirin və yüngül dadlıdır.
Tərkib: Dəli bal qrayanotoksin ehtiva edir, adi bal isə bu maddəni tərkibində saxlamır.
İstifadə: Dəli bal müalicə məqsədli və nəzarətli şəkildə istifadə olunur, adi bal isə geniş istehlak olunur.
Canan Karatay, xüsusilə təcrübəsiz istehlakçıların dəli balı adi baldan fərqləndirə bilmədiyini və bu səbəbdən təhlükə ilə üzləşdiklərini vurğulayıb. İstehlak etməzdən əvvəl məhsulun laborator analizlərinin aparılması vacibdir.
Mütəxəssisin tövsiyələrinə əməl edərək sağlamlığınızı qorumaq üçün bu növ baldan uzaq durmağınız məsləhətdir.
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 990   Tarix: 02 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

turlar.az

makiyaj instagram sac duzumleri reseptler xorionik qonadotropin xinayaxdi sozleri qiymenin hazirlanmasi balıq və dəniz məhsulları kosmetika novruz bayramı haxışta saglam qidalanma zencefil şəkərbura mekteb